MTI

Utazásoknál minimalizálni kell a kockázatokat

A tavasz az utazók szempontjából csúcsszezonnak számít, az üzletemberek rutinszerűen váltogatják a repülőgépeket és a földrészeket. Erre a rutinszerűségre azonban bárki könnyen ráfizethet. A jó tanácsokból, figyelmeztetésekből az átlagembernek is van mit megszívlelni.

A nemzetközi üzleti utazási kedv fellendülésével párhuzamosan egyre hosszabbak azok a "to-do" listák, amelyek a hasznos tudnivalókat foglalják össze: milyen a mobiltelefon-lefedettség a célországban, hogyan lehet hitelkártyával vásárolni, autót bérelni, illetve arra biztosítást kötni, és úgy egyáltalán, milyen a közbiztonság arrafelé. Nagy kellemetlenséggel járhat ugyanis, ha már csak az étteremben, a fizetés alkalmával derül ki, hogy a hitelkártya használatát biztonsági megfontolásból felfüggesztette a kártyatársaság, mondván: a kártyával az adott napon már fizettek valahol külföldön. Az első vacsora elég kínos véget ér, még ha a jelenlévők közül valaki állja is a cechet. Pedig egyszerű a megoldás: még otthon tudatni kellett volna a számlavezető bankkal és a kártyatársasággal az utazás tényét.

Számos hotel kínál Wi-Fi-képességeket, ilyen helyeken pedig igencsak pénztárcakímélő megoldás lehet a Skype használata a nemzetközi hívások kedvező - vagy ingyenes - lebonyolításához. Ma már a legtöbb laptop beépített mikrofonnal, hangszóróval és kamerával kerül forgalomba, így egy videocsevegés kényelmesen megoldható. Ráadásul a Skype szoftverét gyakorlatilag bármilyen okostelefonra is le lehet tölteni.

Az útnak indulóknak ajánlatos ellenőrizniük, hogy előfizetésükhöz kapcsolódóan megfelelőek-e az SMS- és adatátviteli díjak beállításai, ellenkező esetben még mindig a legjobb megoldás, ha útközben be sem kapcsoljuk a készüléket. Az Expedia Partner Services Group elnöke elrettentő példaként egy kollégájának esetét hozta fel: az illető a GPS-t használva útbaigazítást kért külhonban, de elfeledkezett arról a beállításról, amelynek értelmében rendszeresen értesült a legfrissebb sportesemények híreiről. Több ezer dolláros számla volt a "tanulópénze".

Utazások alkalmával a szokásosnál is fontosabb szemponttá lép elő a kockázatok minimalizálása. Ajánlatos titkosítani és jelszóval védeni mind a laptop, mind a telefon tartalmát, és indulás előtt természetesen érdemes készíteni egy biztonsági mentést is. Lopásgátló szoftver telepítése egy esetleges eltulajdonításkor megkönnyíti az okostelefon megtalálását, emellett pedig követhetővé válik a tolvajok online aktivitása (így nem halmozódhatnak fel jelentős adatkommunikációs költségek). Az eltérő szabványokra mindenképpen figyelemmel kell lenni, így nagyon fontos, hogy a laptop akkumulátorát egy arra szolgáló adapter révén külföldön is fel lehessen tölteni (ez mifelénk főleg az amerikai utak alkalmával lehet fontos szempont).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mad mind #5
    Nem is tudtam, hogy letilthatja a bank a hitelkártyám, csak mert nem szóltam nekik az utazásomról. Mondjuk eddig sose tiltották, és én sose szóltam nekik, szóval ez mégse hat meg.
  • sanyicks #4
    Fel is kell ha az illető munkanélküli, és segélyen él hivatalosan...
  • Cleawer #3
    "Az eltérő szabványokra mindenképpen figyelemmel kell lenni, így nagyon fontos, hogy a laptop akkumulátorát egy arra szolgáló adapter révén külföldön is fel lehessen tölteni."
    A laptopot átírhatod mobilra is, vagy gpsre, és máris tanultál valamit.
  • Gauge #2
    Szerintem meg azért, mert nem érint mindenkit egy téma/hír, attól még lehet írni róla. Ha kötelező ám elolvasni..., csak ílyen alapon nem sokat fogsz megtudni a világról sem...

    Ezzel a hozzáállással sem fogod sokra vinni... Te afféle ember vagy, aki feljelenti a szomszédját, ha az jobb autóval jár mint ő?
  • Amergin #1
    Köszönjük Emese!
    Vajon a magyar lakosság hány ezrelékét fenyegetik efféle "kockázatok"?