Berta Sándor

Távközlési adattárolást vezet be az USA is

Hivatalosan is napirendjére tűzheti az Amerikai Kongresszus a telekommunikációs adatmegőrzés bevezetéséről szóló előterjesztést. A javaslatot támogatja néhány ellenzéki képviselő és az amerikai igazságügyi minisztérium is.

"Leleplezése előtt áll a republikánusok első nagy technológiai kezdeményezése. Az internetes cégeket arra akarják kényszeríteni, hogy ellenőrizzék az ügyfeleiket" - írja a CNet hírportál. A kérdést először az amerikai képviselőház igazságügyi bizottságának bűnözéssel, terrorizmussal és belbiztonsági ügyekkel foglalkozó albizottsága tárgyalja. Az elképzelést a képviselőházban tavaly mandátumtöbbséghez jutó republikánusok mellett néhány demokrata honatya is támogatja, az amerikai igazságügyi minisztérium pedig egy olyan nyilatkozat kiadására készül, amely szerint a távközlési adattárolás alapvető fontosságú szinte minden bűncselekményfajta üldözéséhez.

A tervek alapján a tengerentúli internetszolgáltatóknak milnden olyan információt el kellene tárolniuk, amelyből kideríthető, hogy a felhasználók mit csináltak a világhálón, s ezeket az információkat adott esetben a rendőrség rendelkezésére kell bocsátaniuk. A javaslatot támogatja a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is, amely azt szeretné, hogy az ISP-k minden adatátvitel forrására és céljára vonatkozó adatot is megőrizzenek. Emellett a Rendőri Vezetők Nemzetközi Egyesülésének (IACP) egyik képviselője is jelen lesz az albizottsági meghallgatáson. A szervezet már 2006-ban kiállt a távközlési adattárolás bevezetése mellett.

Az előterjesztésben ugyanakkor nem szerepel, hogy a forgalmi adatokat mennyi ideig őriznék meg. Az Egyesült Államokban már most néhány internetszolgáltató alkalmazza ezt a módszert. Néhány kongresszusi képviselő azonban ennél is tovább menne és azt szeretné elérni, hogy az ISP-k mellett a doménregisztrációs szervezetekre, a szerverek üzemeltetőire és a közösségi portálokra is vonatkozzon az adattárolási kötelezettség.

Az USA-ban nem új keletű ez az elképzelés, már 2005-ben a Bush-kormány is informálisan támogatókat keresett a képviselőházban egy hasonló szabályozáshoz. Diana DeGette demokrata képviselő 2006-ban be is nyújtott egy törvénytervezetet, amit 2007-ben egy republikánus, majd 2008-ban egy FBI-tervezet követett. 1996 óta ugyanakkor létezik az úgynevezett Electronic Communication Transactional Records Act törvény, amely előírja, hogy az internetszolgáltatóknak a hatóságok kérésére minden a birtokukban lévő adatot 90 napon át el kell tárolniuk.

Az FBI 2003-ban már megpróbálta a jogszabályra hivatkozva meggyengíteni a szerkesztőségi titoktartást. Az újságírókat arra kötelezték, hogy minden olyan háttérinformációt őrizzenek meg, amelyet egy gyanúsítottal készített interjúhoz felhasználtak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bigjoe #5
    Tisztára mint kínában. Pár év és a gringók még az esetleges tüntetőket is lelövik.

    1984.. Csak azt nem értem, hogy a nép az isten adta nép miért hagyja..

    Egyre jobban távolodig a világ a demokráciától...
  • Adatvédelem #4
    Miközben az online nyomkövetést meg korlátozná a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság: http://www.adatvédelem.hu/2011/01/online-nyomonkovetes-az-egyesult-allamokban/
  • pasi29uk #3
    Költségeket a szolgáltatókra terhelik ők pedig tovább az ügyfélre.
    Ezentúl ezt is tartalmazni fogja a számla
  • Elk Hunt #2
    Ezek szerint a teljes ellenőrzés a cél. Remélem az EU nem fogja követni a fenti módszert...
  • Dluinet #1
    Inkább a környezetvédelemmel és egészségügyre költsék a pénzt