Berta Sándor

Kísérleti jelleggel műtéteknél is használják az iPodot

Egy kölni klinikán és egy amerikai kórházban új szerepkörben mutatkozott be az Apple készüléke. Az iPodot egészségügyi eszközként egy 40 beteg bevonásával indított program keretében tesztelik.

Alighanem még a műtőssegédek is elcsodálkoztak kicsit, amikor Holger Bäthis, a Köln-Merheim Városi Klinika ortopéd szakorvosa nem szikét, hanem az iPodját kérte tőlük. Pedig az orvos nem zenét akart hallgatni operáció közben, hanem csupán egy adatra volt kíváncsi. Bäthis ugyanis a műtőasztalon fekvő beteg számára készített egy csípőprotézist és mindenképpen tudni szerette volna, hogy milyen hosszú az illető lába. "A csípőműtétek esetén az iPod az ellenőrzőeszközöm, pontosan megmutatja, hogy a protézis és a lábhossz optimális-e vagy sem. De a térdprotézisek esetén is a segítségemre van, így pontosan tudom, hogy hol kell ejtenem a bemetszést. Nagyon jelentős mértékben leegyszerűsíti a munkafolyamatot és javítja a pontosságot" - mondta a szakorvos.

A doktor az iPod segítségével immár 40 beavatkozást végzett. A nem mindennapi megoldás kifejlesztésében a Bertil Bouillon által vezetett Kölni Ortopédiai és Baleseti Sebészeti Klinika is részt vett és a rendszert már hónapok óta tesztelik. Ezzel párhuzamosan pedig egy hasonló tesztsorozatra kerül sor egy amerikai kórházban. A projektet a német Szövetségi Gyógyszerészeti és Egészségügyi Termék Intézet (BfArM) is engedélyezte.


Az új megoldás rendkívül egyszerűen épül fel. Az iPod egy steril védőborítást, antennákat és egy mérőműszert kapott. A mérőműszer a művégtagok helyének pontos meghatározására szolgál és előbb regisztrálja, majd digitalizálja az anatómiai jellemzőket. Ezután az adatokat átküldi az iPodnak, amelynek köszönhetően az orvosok ezredmásodpercek alatt visszakapják a pontos számításokat. A teljes adatforgalom vezeték nélküli hálózatokon keresztül valósul meg. A rendszer az évekkel ezelőtt megalkotott számítógépes navigációs technikának köszönhetően vált elérhetővé.

"Az iPodos mérések pontossága kiváló" - összegezte a tapasztalatokat Rolf Haaker szakértő. Az Apple készüléke jól alkalmazható az ortopédia, az ideg- és az arcsebészet területén. Egyébként legnagyobb előnye nem is a számítási sebessége, hanem a rendkívül kis mérete és a könnyű kezelhetősége. Haaker szerint az orvosoknak így nem kell hatalmas számítógépes és monitoros mozgó asztalokat kerülgetniük a műtőkben és az új eljárás jelentős mértékben lerövidíti a műtéti időket is.

"A mostani rendszerek akkorák, mint a hűtőszekrények és kezelőszemélyzetet igényelnek. Ráadásul az iPod jóval olcsóbb náluk. Míg a régi típusú terminálok akár 200 000 euróba is kerülhetnek, addig a tesztelt megoldás ára az 50 000 eurót sem éri el" - erősítette meg kollégája szavait Bäthis is. A szükséges szoftvert egy müncheni cég fejlesztette ki. Az orvos úgy vélte, hogy az új műtős eszköz hamarosan áteshet a CE-minősítési folyamaton és megkaphatja a forgalomba hozatali engedélyét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • e57 #9
    Igen, erre gondoltam.
  • sanyicks #8
    jogosan az idegesíti, hogy a fizetett apple reklámmal azt próbálják meg elhitetni az emberekkel, hogy az ipod egy külenleges készülék és olyat tud amit semmi más...
  • Yv@n #7
    Ő mondjuk egy szóval sem említette az androidot...mindössze annyit mondott, hogy itt kurvára nem az iPod végzi a lényegi munkát, hanem a műszer azon része, amiről a cikk alig ír pár szót.

    Az iPod itt az olcsó hordozható display funkciót látja el, amire alkalmas lenne egy iPad is, vagy bármi egyéb wifi képes eszköz, amin valami használható OS van. A lényeg, hogy az iPod azért remek eszköz a célra, mert bármi egyéb ami megfelne a kritériumoknak drágább.
  • kpbendi #6
    Minden android fan szükségszerűen neurotikus is? Szidta a cikkben bárki is az androidot?
    Feltételezem azért használnak terminálnak iPodot, mert a fejlesztőkörnyezethez könnyen beszerezhető a megbízható hardver. Androidhoz pl. melyik távolkeleti médialejátszót ajánlanád erre a célra? De lehetőleg olyat mondj, ami legalább két éve a piacon van és nem fogják minden hónapban más hardver módosításokkal szállítani.
  • Hungarikum #5
    következő generációs ipod tulajok már képesítés nélkül is képesek lesznek müteni!
    bezzeg az a szar android! az semmire se jó!!

    Iphonel meg majd U(sic!)rhajót is vezetni fogunk! mert Steve ezt is tudja!
  • e57 #4
    Meg mi köze az egésznek az iPodhoz? Gondolom magát a számítási feladatot bármilyen wifi képes kézi számítógép elvégzi.

    Meg ha 50 ezer egy ilyen készülék akkor abból az iPod gondolom kb 1000 (nem tudom az árát, csak sacc), akkor a maradék 49 ezret érő mérőműszer sokkal lényegesebb szerintem.
  • Ferrer #3
    Még hogy az iOS nem multitask!
  • willcox #2
    Mekkora lenyúlások mehetnek ott!

    "Míg a régi típusú terminálok akár 200 000 euróba is kerülhetnek, addig a tesztelt megoldás ára az 50 000 eurót sem éri el" - vagyis: egy terminál 150 ezer euróval többe kerül, mint egy igagyi. Honnan a bánatból vásárolnak ezek? Másik galaxisból?
  • sanyicks #1
    mennyit kaphattak ezért az epl től?
    és az sg mennyit kap?