Berta Sándor

Élő 3D-s koncertközvetítés öt ország 88 mozijában

Nem mindennapi sikert könyvelhetett el a Die Fantastischen Vier rapbanda. Az immár 20 éve zenélő együttes élőben közvetítette 3D-s koncertjét, amelyet Európa öt országában több tízezren láttak.

Thomas Dürr, a zenekar egyik frontembere a hivatalos honlapon jelentette be egy rövidhírben, hogy az előadás sikerült, fantasztikus élmény volt nem csak a nézők, hanem az ő számukra is és a világon elsőként adhattak élőben 3D-s koncertet, úgy, hogy a felvételek több országban mozivásznakon, élőben jelentek meg. A hallei Steintor Varietében megrendezett koncertre minden jegy elkelt és az adást műholdak segítségével juttatták el Németország, Ausztria, Svájc, Luxemburg és Belgium összesen 88 filmszínházába.

A nem mindennapi fellépést a mozikban összesen 35 000 ember látta. A jegy minimum 10, maximum 20 euróba került. Thomas Dürr hozzátette, hogy a helyszínen tartózkodó 1200 rajongójuk pontosan tudta, hogy a felvételen őket is láthatják és hallhatják majd a belga vagy éppen a luxemburgi nézők. "Még soha nem történt ilyesmi. Teljesen becsavarodok. Én egy vidéki srác vagyok és soha nem szerepeltem még egy 3D-s filmben" - jelentette ki az előadást megelőző sajtótájékoztatón a rapper.


Josef Kluger rendező elmondta, hogy ilyen koncertet még soha sehol nem rendeztek. A legnagyobb kihívást alighanem az jelentette a négy zenésznek, hogy ne a megszokott módon mozogjanak a színpadon, hanem úgy járkáljanak, mintha egy szobában lennének. "Közvetlenül a szemükbe nézhettem. Eleinte ugyan szkeptikus voltam, hogy miként láthatok majd egy koncertet szemüvegben a moziban ülve, de utána egyszerűen csak szupernek találtam az egészet" - összegezte tapasztalatait a 20 éves Tina Schwarz. Egy másik rajongó, Juliane Schulz azért talált negatívumokat is az előadásban. Szerinte a hangulat nem volt olyan euforikus, mint egy koncerten. Sokan szerettek volna táncolni a zenekar tagjaival együtt, de ehhez hiányzott a megfelelő hangulat.

A nem mindennapi közvetítés zökkenőmentes lebonyolításához elengedhetetlen volt a 150 fős stáb munkája. Az egyik technikus, Andreas Berghaus azt emelte ki, hogy egy 3D-s felvétel elkészítése sokkal bonyolultabb, hiszen a képeknek rendkívül precízen kell követniük egymást. A hallei Steintor Varieté mozitermeiben elhelyezett kamerákat különleges objektívekkel szerelték fel, hogy így tökéletesen adhassák vissza a 3D-s élményt. Az együttes tagjai azt tervezik, hogy a koncertről készült 3D-s felvételt kiadják Blu-ray lemezen is, amely november 5-től lesz kapható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoliz #4
    És a 3D nem károsítja jobban a szemet, mint 2D? Vagy csak az agyunkra megy már? :D
  • Tetsuo #3
    Hat, a Die Fantastischen Fier olyan messze all a nemzeti identitas barmely jeletol is foleg a nacizmustol, hogy maximum a kinai babonara gondolhattal. :)
    Ami ugyancsak nem valoszinu.
    Raadasul a mozik pontos szamat nem az egyuttes hatarozza meg.
    Ha vki igy akar uzenni barmit is, annak ugye nem sok ertelme lenne es nem is sok ember dekodolna a "jelet". :)
    Biztos sokat aludtal.. :P
  • Ferrer #2
    Vajon csak véletlen ez a 88-as szám?
  • kvp #1
    Az elso tv adasok egyike is egy loversenyrol keszult es egy moziban vetitettek le, mert csak 1 kamera es 1 vevokeszulek volt hozza, meg par tiz kilometer drot, mert radios atvitel meg nem volt. Most mar csak az elo 3D-s tv adasok elterjedest kell megvarnunk, hiszen az embereknek tetszik es viszonylag konnyu ilyen musort kesziteni. Csak gyari 3D-s kamerakat kell hasznalni, amiket nem kell barkacsolni. Ilyenek lesznek pl. az uj nintendo kezi konzolokban is.