Hunter

Végéhez közeledik a BP szivárgással folytatott küzdelme

A BP befejezte a cement bepumpálását az április 20-án megsérült, immár nehéziszappal eltömített olajkútjának tetejére, ezzel lezárulni látszik a Mexikói-öbölben zajló környezetszennyezés megfékezését célzó több hónapja tartó munka.

Az amerikai kormány jelentése szerint a példátlan mennyiségű kiáramlott olaj nagy része már el is tűnt a területről, a fennmaradt mennyiség, ami még így is többszöröse az 1989-es Exxon Valdez tankhajó szerencsétlenségéből származónak, ugyancsak gyorsan bomlik.

A "statikus lezárás" részeként bevetett eljárás egy nappal azután zajlott le, hogy bejelentették, a kiáramlott olaj közel háromnegyedét lebontották a természet erői, illetve a különböző vegyi eljárások, 800.000 hordót pedig az olajtársaság gyűjtött be. Az olaj szivárgását július 15-én sikerült megállítani, amihez hozzájárult egy, az eredetitől 30 méterre fúrt mentesítő kút is, ami alulról zárja el iszappal a sérült területet.

Egy kormányzati jelentés szerint a kiáramlott olajnak csupán az egynegyede maradt, ami "gyorsan bomlik", az azonban jelenleg még megjósolhatatlan, hogy a katasztrófának milyen hosszú távú környezeti hatásai lesznek. A 87 nap során az öböl vizébe jutott megközelítőleg 4,9 millió hordónyi nyersolaj 17 százalékát gyűjtötték be, 5 százalékot elégettek, 3 százalékát a vízfelszínről szivattyúzták fel, 25 százalékot elpárologtattak, míg 24 százalék természetes úton és vegyszerek alkalmazásával bomlott le. A Nemzeti Óceán- és Légkörügyi Hivatal (NOAA) saját és független tudósok bevonásával készült jelentése szerint további tisztítási munkálatokra van szükség, az olaj körülbelül 26 százaléka még jelen van a térségben, ez több mint jelentős, a közel 200 millió liter majdnem ötszöröse az 1989-es Exxon Valdez szivárgásból származó mennyiségnek.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke szerdai közleményében mindenesetre elégedettségét fejezte ki az öbölben zajló műveletek közelgő befejezését illetően. "Helyreállítási erőfeszítéseink azonban tovább folytatódnak, vissza kell fordítanunk a bekövetkezett károkat" - tette hozzá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SchumiBacsi #18
    Jó lesz az napi 85millió hordónak is...
  • kwili #17
    micsoda kamuszöveg hogy lebomlott a nagyrésze... kb úgy csinálnak mint a ruszkik Chernobil után, hogy ugyan nincs itt semmi baj és ami van azis megszűnik magától... közben meg hazavágták a Mexikói-Öböl tengerpartját 50évre. gratt.
  • shandix #16
    "az azonban jelenleg még megjósolhatatlan, hogy a katasztrófának milyen hosszú távú környezeti hatásai lesznek"

    Nos én utána néztem és hát sok partszakaszon katasztrófa helyzet van már most és felfoghatatlan környezeti károk, kb mint amikor a szovjet unió elakarta tusolni Csernobilt ugyan ott tartunk. Kíváncsi vagyok mikor fogják azt mondani hogy "....döglik a bolygónk bár csak tudtuk volna..."
  • tntmax #15
    Kivonják a vízbűl a zolajat.
  • Molnibalage #14
    Igen képzeld. Ha nem túl vastag az olajréreg, akkor lebontják egyes organizmusok. Ugyanis a kőolaj az szerves anyag. Jóreggelt...
  • DontKillMe #13
    És ugyan ki készítette azokat a jelentéseket? Kik voltak a megbízók? Ezerszáz, hogy "függetlenek" :))):
  • stukov #12
    Ez a kb 5millió hordó olaj a világ teljes EGY (!!!) napi felhasználása.
  • maxy182 #11
    Aha, "lebontotta" a természet... Hát a jó kurva anyjukat... Nagy barom, aki ezt elhiszi... Fulladna bele az olajába ez a hataloméhes, nagyképű, hazudozó nemzet... Mind1, még néhány évtized, és úgyis elfogy az olaj... Csak addigra már késő lesz a Földnek...
  • Tetsuo #10
    Melyik poszt? A #4-es v a #6-os?
  • Pares #9
    "Végéhez közeledik a BP szivárgással folytatott küzdelme"

    Ja, mert elfogyott az olaj...