Berta Sándor

Harci robotokat telepítenek Észak- és Dél-Korea határára

A világ egyik legjobban őrzött határán a jövőben mesterséges határőrök is járőröznek majd.

A Chosun Ilbo nevű helyi lap arról számolt be, hogy Dél-Korea úgy döntött: a jövőben szenzorokkal ellátott és felfegyverzett robotok segítségével tartóztatja fel az Észak-Koreából érkező illegális menekülteket, valamint a dezertőröket. Az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált övezet már most is a világ egyik legszigorúbban őrzött határa. Az új határőröket kamerákkal, mikrofonokkal, hő- és mozgásérzékelő szenzorokkal, valamint egy 5 mm-es könnyű géppuskával és egy 40 mm-es gránátvetővel szerelik fel. Minden egyes eszközt egy központi helyről irányítanak majd és a fedélzeti rendszerek szintén ide küldik be az általuk mért vagy rögzített adatokat. A fegyverzet használatáról minden esetben a kezelőszemélyzet, azaz emberek döntenek.


Az SGR-A1

A szerkezet igazi újítása színes kamerája, mely 500 méterről képes egy célpontot megjelölni mindössze 0,008 lux fény mellett (ez kb. a csillagfényes éjszakának megfelelő). A roboton három ilyen van, melyből kettő sztereóban működik, felderítő és követő üzemmódban, míg a harmadik a célzórendszerre van kapcsolva. A képeket rögzítik is, 60 napig őrzik meg a felvételeket. A robot azonosítószáma alapján a Szöülban ülő operátor valós időben láthatja a kamerák képét.

A dél-koreai hadsereg már teszteli a robotokat. Ha a tesztek sikeresen zárulnak, úgy az idei év végén két robotot telepítenek a térségben. Minden egyes darab 260 000 euróba kerül. A dél-koreai védelmi minisztérium ugyanakkor igyekezett megnyugtatni a kedélyeket és leszögezte: nem tervezik az összes egység robotokkal való felváltását, viszont a gépi határőrök lehetővé teszik a koreai katonai demarkációs vonal kevesebb emberrel való ellenőrzését. Erre a lépésre az indoklás szerint azért van szükség, mert az országban folyamatosan csökken a születési arány. A demilitarizált zóna 250 kilométer hosszú, és 50 méterenként van rajta őrposzt, mindegyikben két ember, 12 órás váltásokban.


A programot azután indították, hogy 2004-ben elbontották a demarkációs vonal mentén felszerelt szögesdrótkerítés egy részét. Az esetet kihasználva 2005-ben egy észak-koreai katona átszökött dél-koreai területre. A Samsung Techwin 2007-ben fejlesztette ki a robotokat. Arról egyelőre nem szól a fáma, hogy ha a tesztek sikeresek lesznek, úgy a demilitarizált övezetben összesen hány harci robot fog járőrözni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #58
    Ásni kell egy alagutat és kalap kabát. Mexikói határvidéken komoly hagyományai vannak a vájárkodásnak. Pedig azt a nagy USA (hűha) hadserege védi minednnel
  • bakagaijin #57
    Ennek az az oka, hogy az Schengen határ, tehát nemcsak Magyarország felé van annak a határnak kötelezettsége. Másrészt ott (is) már régóta megvan az a spec intézmény, amit "kishatár"-nak hívnak, ami a fenti problémát küszöböli ki.
  • faubul #56
    Attól, hogy magyarország népessége is csökkenő félben van még nem engedünk át mindenkit a román határon ;)
    Valszeg ott is hasonlóan vannak ezzel. Meg ugye azért csinálják, hogy a határokra kevesebb embert kelljen kivezényelni, ha otthon foglalkoznak a családalapítással meg a nép szekerének előrelendítésével az mégiscsak jobb.
  • Mourgul #55
    "...és akkor a SKYNET öntudatra ébredt...!"
  • Kara kán #54
    Nem érted, hogy nem lövik le a bevándorlókat?
    Hányszor kell nektek elismételni?
  • Slim Rick #53
    "Erre a lépésre az indoklás szerint azért van szükség, mert az országban folyamatosan csökken a születési arány."

    akkor miért lövik le a bevándorlókat , ha emberhiány van ott az utánpótlás az északi testvéreikből . . .
  • Rotyoka #52
    szegény James Bond... Mit fog mostantól csinálni?
  • juniorjb #51
    Mi a legszebb az összesben??? :) Az anyagi háttér, nem háborúval van előállítva (ahogy az júeszéj teszi), hanem elektronikai cuccokbók amit a világ minden táján lehet kapni). http://www.samsungtechwin.com/ e mögött még mennyi olyan dolog lehet ami nem publikus. Lefogadnám h még gyógyszerekkel meg még megannyi dologgal foglalkozik a samsungcorp. Elég sok minden el lehet gondolkodni, főleg h kinek is képviselheti az érdekeit a cég. De az is megeshet h csak én vok full paranoiás meg minden gyanús dologban összeesküvés elméletet látok.
  • Zoliz #50
    Lelézerezi az összes albánt és kisebbséget :D
  • Kara kán #49
    Ne tessék ennyi butaságot és marhaságot ide beírni.
    A robot határőrizeti feladatokat lát el, nem a menekültek ellen harcol, azokat nyilván át fogja engedni az operatőre.
    Először gondolkodunk, utána írunk!