Berta Sándor

A Youtube nyerte a Viacom elleni első összecsapást

Nagy érdeklődés övezte a Viacom kontra Google pert, mivel a médiaóriás által kezdeményezett eljárás komoly hatással lehetett volna a videomegosztók jövőjére.

A Viacom pénzt követelt a YouTube tulajdonosának számító Google-től azért, mert az a videomegosztó portálon engedély nélkül jelentetett meg videoklipeket. Az ügyet első fokon tárgyaló bíró ugyanakkor elutasította a vállalat követelését. A Google 2006-ban körülbelül 1,7 milliárd dollárért vásárolta meg a YouTube-ot. A cég akkor még aligha gondolta, hogy 4 év múlva komoly vitába keveredik majd a Viacommal. Louis Stanton, az ügyet tárgyaló New York-i bíró most ítéletében kimondta, hogy ebben az esetben nem alkalmazhatók a Digital Millenium Copyright Act (DMCA) törvény szankciói, mivel a platform az évek során megpróbált eleget tenni a szórakoztatóipar szerzői jogi követeléseinek, vagyis nem vádolható azzal, hogy elősegítené a szerzői jogsértéseket.

A döntés komoly csapás a többek között az MTV zenei csatornát, a Comedy Centralt és a Nickelodeont üzemeltető Viacomnak, amely összesen egymilliárd dolláros kártérítést követelt a Google-től. A reakciókból ítélve a Viacom vezetői nem számítottak ilyen ítéletre. Stanton egyébként egyáltalán nem bánt kesztyűs kézzel a felperes méciacéggel. Többek között a cég szemére vetette, hogy hónapokig várt arra, amíg legalább 100 000 videója elérhetővé vált a YouTube-on és csak ezután küldte el a platform üzemeltetőinek a felvételek törlésére vonatkozó követelését. A YouTube ennek ellenére nem tiltakozott, hanem eleget tett a kérésnek.

A Viacom közleményében azonnal jelezte, hogy fellebbez a határozat ellen, mert az teljesen elfogadhatatlan a számára. A Google viszont egy olyan győzelemnek nevezte az ítéletet, amely nem csak neki fontos. A döntés nem csak a Viacomot, hanem a többi felperest, például a Premier League-t is érinti, akik ugyanakkor szintén fellebbezést nyújtanak be. A Viacom egyébként csak magát okolhatja a vereségért, hiszen a Google korábban kész lett volna 590 millió dollár licencdíjat fizetni, de ezt az MTV tulajdonosa nem fogadta el.

Az Electronic Frontier Foundation (EFF) egyetértett Stanton bíró érveivel, azonban a polgárjogi szervezet nem ért egyet azzal a meghatározással, hogy ez a döntés alapvetően befolyásolja az internet jövőjét. Sokkal inkább arra lehet számítani, hogy a médiaipar képviselői mindent elkövetnek majd azért, hogy az amerikai kormányt rávegyék a DMCA szigorítására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wittgen #10
    Azért ezek a kiadók elég nagy fa*ok. Oltári sok zene és klip van, amit már sehol sem lehetne meghallgatni, megnézni, ha emberek nem töltik fel a youtub-ra. Szerintem a kultúrához való jognak erősebbnek kellene lennie, mint holmi médiacégek (akik nem járulnak hozzá semmiféle művészi alkotáshoz, csak közvetítő szerepük van) jogainak.
  • TommyGun #9
    Mellesleg hozzáfűzném hogy ha a ViaComnak lenne esze már rég csinált vólna a saját felvételeiből egy Youtub szerű xart reklámokkal, ki nézi vagy halgatkja már OFFba mosogatás melett az MTV-t mint a hőskorban.
  • TommyGun #8
    A licencdíjat valszeg arra fizették vólna hogy ne cseszegessék őket a klippek miatt, maradjanak fent és kuss van. Nos a Viacom úgy gondolta ők ezen többet buknak vagy fognak bukni ha belemennek, ezt meg is érteném de azt nem hogy direkt megvárták hogy legyen 100000 klip és utána állnak neki nyafogni, sőt a google törli is a kérésükre azonnal és utánna még perelnek is, röhej, mindez egy olyan oldalon ahova naponta vagy 2-3000 ezer vackot is felraknak ? Nem tudom a pontos számokat csak tippelek.

    Mellesleg lehet neked és nekem szar a Nickelodeon de a gyerekek kedvence, nem csak szezám utca megy rajta egész nap, szóval a nickelodeon igenis jópofa újszerű nem leszólni, kölkök kedvence. Comedyt lehet szídni de kevés a "humor" csatorna sajnos szóval ilyen is kell. MTV meg no comment, régen kult volt, most nem tudom milyen de nem hiszem hogy sokkal szarabb lenne mint egy fos viva.
  • B0nFire #7
    Ezek az érdekesebb momentumok:

    "Google korábban kész lett volna 590 millió dollár licencdíjat fizetni, de ezt az MTV tulajdonosa nem fogadta el." – Sokat akar a szarka-effektus. A végén nem kap semmit. Mifelénk úgy mondják: Aki sokat markol, keveset fog.

    "...MTV zenei csatornát, a Comedy Centralt és a Nickelodeont üzemeltető Viacomnak..." – No, itt van az eb elhantolva! Mind a három csatorna olyan hulladék, hogy éntőlem az egész Viacom ettől felakaszthatja magát!

    Szvsz a Google jóhiszeműen járt el, az ajánlata gáláns volt. Ha nem kell, lehet menni a bíróságra, csak éppen lehet, hogy nem nyerünk. Úgy látszik, a Viacom mégis van olyan jó pénzügyi helyzetben, hogy megengedhet magának efféle dupla vagy semmi-ügyeket.
  • bertino #6
    fail.
  • Szefmester #5
    Szóval a viacom szerint ha az MTV-n látható videóklippet felveszem videóra, vagy avi-ba és feldobom a netre akkor sértem a jogait?
  • syn7h37ic #4
    A kiadók végre megkapják azt amit érdemelnek. Mi az, hogy egy milliárd dolcsis kártérítés? Remélem a Google visszaperel és a szart is kifizetteik a viacom-mal
  • Armagedown #3
    hajrá Viacom !
  • JeD #2
    Serves 'em right :)
  • Etinger #1
    Premier League? Ők kik? Valaki segítsen, érdekelne :)