SG.hu

A régi Windowsok napjai meg vannak számlálva

A közeljövőben több Windows operációs rendszer, a Windows XP 2. szervizcsomag (SP2), a Windows 2000 és a Windows Vista végleges (RTM) verziójának támogatása véget ér. A Microsoft az újabb operációs rendszerekre vagy szervizcsomagokra való frissítést javasolja.

Azok a Windows verziók, amelyek támogatása megszűnik, nem kapnak több programfrissítést a Windows Update szolgáltatáson keresztül. Ez vonatkozik azokra a biztonsági frissítésekre is, amelyek célja, hogy a számítógépét megóvják az ártalmas vírusoktól, kémprogramoktól és a személyes adatok eltulajdonítására alkalmas egyéb kártevőktől.

A Windows XP rendszer általános terméktámogatása 2009. április 14-én lejárt, azóta csak a meghosszabbított támogatási szolgáltatáson keresztül kerülnek díjmentes biztonsági frissítések a támogatott szervizcsomagokra. 2010. július 13-tól a biztonsági frissítések már kizárólag a Windows XP SP3 szervizcsomaghoz készülnek el, mivel az SP2 szervizcsomag támogatása aznap lejár. A Windows XP SP3 támogatása 2014-ig érvényes.

A Windows Vista végleges (RTM), azaz szervizcsomag nélküli rendszerének támogatása 2010. április 13-ig él, ezt követően az Általános terméktámogatás keretében kizárólag a SP1 és SP2 szervizcsomagokra érvényesek a terméktámogatási szolgáltatások. A Windows 2000 terméktámogatása 2010. július 13-án végleg megszűnik, e termékre támogatási szolgáltatás ¬- a terméktámogatási szabályzatnak megfelelően - már nem lesz elérhető.

A hazánkban immár több mint tíz és fél százalékos részesedést szerzett Windows 7-re való átállás egyéni, avagy tiszta telepítéssel történhet - erről a folyamatról tudni kell, hogy nem tartja meg a fájlokat, a beállításokat és a programokat, ezért azok előzetes elmentése és utólagos visszatöltése szükséges. Annak, aki nem tervezi a Windows 7 operációs rendszerre való átállást, a Microsoft a legfrissebb szolgáltatáscsomag telepítését javasolja, hogy a biztonsági frissítéseket és programfrissítéseket továbbra is megkapja számítógépére.

Aki a Windows XP nem támogatott verzióját vagy a Windows Vista szervizcsomag nélküli változatát, illetve a Windows 2000 rendszert használja a támogatási időszakok lejártát követően is, annak számítógépén a Windows továbbra is el fog indulni, de rendszerfrissítések hiányában sebezhetőbb lesz a biztonsági réseken keresztül érkező esetleges támadásokkal szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Donatello #9
    Egy évvel a Viszta kihalása után, most újra megírom nektek, hogy lássátok feleim szümtükkel mik vogymuk: a Visztát mára már el is feledték az emberek az utódjának szánt, a Microsoft által meg is koronázott trónörökösre, a Windows 7-re pedig az emberek nagyívben fosnak... és több, mint fél évvel a megjelenése után is , max. 10% környékén mozog az elterjedtsége... ha ez nem beégés számotokra "kedves" Viszta és Win7 ajnározók, akkor mi az?
  • Gabbaba #8
    A Vista Aero-t egy külsős cég is lekódolta és sokkal gyengébb gépeken is elfut, mint a hivatalos és brutálnagy Vista Aero gépigénye, valamint 1,2 MEGABÁJT az egész program... Valamint a fotó alapján le lehet szűrni, hogyha egy netbookon ennyi futó program és a TELJES KÉPERNYŐT VALÓSIDŐBEN FELVEVŐ ALKALMAZÁS mellett is ilyen sebességet produkál a Windows XP az SP2-vel, akkor vajon az SP3-nál , a Vistánál, és WinFOS7-nél vajon mégis mi a l*f*szért megy minden 4x lassabban .... ??? ... ha nem egy BÜDÖS NAGY TRÓJAI figyel bennük GYÁRILAG

  • Komolytalan #7
    Nekem az egyetlen progy amit nem tudok semmivel se kiváltani az az Adobe Flash a gépemen. Namost a jelenlegi verzió elindul XPn, vagyis 10-es pluginre tudok fordítani. Jön a 11-es plugin kb 2 év múlva, mire elterjed további 1 év, szóval esélyes hogy nálam még 3 évig elmegy az XP. Ja, és SP2 természetesen, és telepítés után első dolog hogy kikapcsolom a frissítéseket. Van rendes vírusirtóm, tűzfalam, routerem - szóval lesz.rom hogy az oprendszer hol sebezhető, mikor eleve ide bit be nem teszi a lábát, ha én nem akarom.
  • Street Fiter #6
    No Comment, a teleszarnyakú BÜDÖS KÖCSÖG VÁGOTTFASZÚ ZSIDÓK nyomják, hogy nincs többé szükség olyan Windowsra, amelyikben nincs gyárilag integrált trójai alrendszer, így már csak a Vista és Win 7 jöhet szóba a pórnép, a gójok gépein.




  • willard #5
    Magyarán 2014-ig nyugodtan használhatja az XP-t az, aki nem játszik.
  • bakagaijin #4
    Minek? Majd a szoftverek megteszik helyettük amikor nem indulnak el. Gamereket pl. már régóta próbálják áttéríteni azzal, hogy DX10-et nem adnak ki XP-re. Más programoknál is ugyanez a taktika csak lassabban, jóval lassabban :).
  • zola2000 #3
    "Aki a Windows XP nem támogatott verzióját vagy a Windows Vista szervizcsomag nélküli változatát, illetve a Windows 2000 rendszert használja a támogatási időszakok lejártát követően is, annak számítógépén a Windows továbbra is el fog indulni"

    Na ne, nem adnak ki egy frissítést ami új windows megvételére kötelez?
  • Zolthen #2
    Egy elektronyikus üstökös becsapódása következtében kihalnak
  • hiftu #1
    "A régi Windowsok napjai meg vannak számlálva."
    Itthon én is épp orosz rulettet játszottam a Windowssal.
    Ma még megúszta, de eljön a nap, amikor 6 töltény lesz a hatlövetüben...
    Isten kegyelmezzen akkor bűnös lelkének...
    :)))