Berta Sándor

Évente 40 millió tonna elektronikai hulladék keletkezik

Hamarosan komoly egészségügyi kockázati tényezővé válhat a fejlődő országokban az odaszállított elektronikai hulladék - derült ki az ENSZ Környezetvédelmi programjának (UNEP) legújabb jelentéséből.

Évente világszerte 40 millió tonna mobiltelefon, laptop, nyomtató, televízió, zene- és CD-lejátszó, digitális kamera és más elektronikai eszköz kerül a szemétdombokra. Mivel sok országban nincs megfelelően szabályozva az elektronikai hulladékok újrahasznosítása, feldolgozása, illetve tárolása, ezért ezek a berendezések gyakran afrikai és ázsiai államokban kötnek ki. A Bali szigetén rendezett ENSZ-konferencia résztvevői éppen ezért azt követelték, hogy a fejlődő országok mielőbb hozzanak az elektronikai hulladékok tárolásáról és újrahasznosításáról szóló jogszabályokat és azokat tartassák is be a helyiekkel.

A probléma súlyosságára jellemző, hogy csak az Egyesült Államok évente 3 millió, míg Kína évente 2,3 millió elektronikai hulladékot termel. Az UNEP becslései szerint azonban ez csak a kezdet: 2020-ra Kínában a 2007-es szint hétszeresére, míg Indiában a 18-szorosára nőhet az eldobott mobilok száma. A kimustrált számítógépek esetében sem jobb a helyzet. Indiában a 2007-es értéknél ötször, míg Kínában négyszer több PC-t dobhatnak ki 2020-ra az emberek. Az afrikai államok mellett Kína a gazdagabb országok egyik fő elektronikai hulladék lerakóhelye. Gyakran előfordul, hogy a konténerekben hajókon beérkező szállítmányokat egyszerűen elégetik, aminek köszönhetően mérges gázok szabadulnak ki.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

"Nem csak Kínának kell szembenéznie ezekkel az új kihívásokkal. Indiát, Brazíliát, Mexikót és más államokat is fenyegetnek az ebből származó egészségügyi problémák és a környezetszennyezés. A megfelelő újrafeldolgozás munkahelyeket teremthet, csökkentheti a káros anyag-kibocsátást, ráadásul az országok értékes nyersanyagokhoz (arany, ezüst, palládium és réz) juthatnak" - jelentette ki Achim Steiner, az UNEP ügyvezető igazgatója, aki egyben az ENSZ főtitkár-helyettese is.

A Greenpeace 2008-as tanulmánya szerint az európai elektronikai hulladékot szállító hajók napjainkban már nem ázsiai országokba, hanem elsősorban Ghánában teszik partra a konténereiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dartois83 #13
    Sajnálom ezeket a szerencsétleneket, ezekből az elektronikai hulladékokból sajtolják ki a megélhetésükhöz szükséges nyersanyagokat. A munkakörülmények miatt síkítanának az EU-ban, valóban meg kéne ott is szigorítani a biztonságot, akkor talán elfogadható volna ez a tevékenység. Így nekem azonban kb. az ipari forradalom korabeli angol szénbányász-gyerekek jutnak csak az eszembe.
  • pasi29uk #12
    Régen NAGYON SOK aranyat vontak ki ezekből...
  • Szantai #11
    NEm értem hogy a műanyagot miért égetik miért nem olvasszák be?Az rendben van hogy kézzel szétszedik de olvasszák be ne égessék!
  • VRSDM #10
    még szerencse hogy működ ha tudod hogy :)
  • roliika #9
    16 tonna fekete szééén...

    Még szerencse, hogy működik a flash makro szkript...
  • roliika #8
    Tizenhat tonna..fekete széén
  • Csirke4 #7
    Pont az ellenkezőjét írta annak amit te gondolsz. Azonos dolgot írtatok le és most elkezdtek egymással vitatkozni?:D
  • Pharaoh #6
    Szerintem azért, mert a te eszmefuttatásodat vitte tovább, nem azért mert személyesen neked címezte volna.
  • Szefmester #5
    Nah most mielőtt elkezdenék személyeskedni, elmagyaráznád miért pont nekem írtad azt a kommented? Nem igazán vagyok az a trendi gyerek aki ha 3 hónapos a mobilja már sír apucinál hogy kell egy új mert az menőbb.. Ha magadból indultál ki akkor oké..
    Amúgy mégis hogy gondoltad ezt a felhasználók hasznosítsák dolgot? Kifejtenéd? Addig a szemeben csak egy nagyszájú vérpistike leszel..
  • gombabácsi #4
    hát szerintem az emberek többsége nem azért dobja ki a mobilját meg hasonló cuccait mert tönkre ment...