Kruza Richárd

Sorra jelennek meg az iPad-kiegészítők

Az Apple által is gyártott kiegészítők létezése afféle beismerésként is értelmezhető a gyártó részéről: az iPadból bizony alapvető dolgok hiányoznak.

Az eddig dicstelen pályát befutott iPad-hoz mostanában megjelenő opcionális tartozékok egy része bizonyára tovább fogja fokozni a téma körüli vihart. Többek között olyan kritikák érik az Apple táblagépét, hogy nincs kellő tudással felvértezve, nincs benne kamera, nincs rajta USB-port, kártyaolvasó és még sorolhatnánk a fontos apróságokat. Természetesen a cég szerint ezek azért nincsenek benne, mert nincs is rájuk szükség. Pedig úgy tűnik hogy van, és ezt maga az Apple és persze más gyártók is jól tudják, mivel máris megjelentek az amolyan művégtagként funkcionáló külső eszközök, melyeket - persze megfelelő árért - külön meg lehet vásárolni.


Apple iPad camera kit

Az első érdekesség a "digitális fényképezőgép készlet". Az Apple által gyártott alkalmatosság lényegében két darab, iPadhoz csatlakoztatható adapter. Egyikbe SD kártyát lehet dugni, a másikba pedig mini USB-t, melynek segítségével digitális fényképezőgépünket az iPad-hoz csatlakoztathatjuk. Azon túl, hogy mind az USB, mind az SD kártyaportok a mai számítástechnikai eszközök szinte kötelező részei, a dolog pikantériája az, hogy mindez 30 dollárba kerül. Arról már nem is beszélve, hogy praktikum szempontjából ez a lehető legkörülményesebb megoldás, mivel plusz két szerkentyűt kell magunkkal hordanunk és kezelnünk.


Apple VGA adapter

A másik hasonló érdekesség a VGA adapter, ami szintén 30 dollár, és szintén Apple gyártmány. Létjogosultsága szintén azért van, mert az iPad-nak nincs monitorkimenet, mivel "nincs rá szükség". A harmadik egy állvány: Steve Jobs bemutatóján az iPad külseje, vékonysága az egyik fő erényként lett feltüntetve, miközben az ülő Jobs maga is keresztbetett lábára helyezte használat közben iPad-ját, másképpen ugyanis a levegőben kellett volna tartania, ha látni szerette volna. Amennyiben egy asztalra helyezzük az eszközt hasonló problémával szembesülünk. (Nem így egy laptop esetében, melynek fel van nyitva a képernyője, és a billentyűzet is kézre esik).


Éppen ezért már most felbukkant egy ezt a problémát megoldandó eszköz, a Scosche gyártmányú Kickback stand, egy iPad-specifikus állvány. Nyilván nem ez lesz az egyetlen ilyen eszköz, ennek vételára 20 dollár lesz.

Nem nehéz kitalálni, hogy egyre több hasonló eszközzel fogunk még találkozni a jövőben. A rossz nyelv azt mondja, hogy Jobs tudta mit csinál azzal, hogy egy forradalminak titulált, de alapvető kívánalmaknak sem eleget tevő eszközt hoz létre, amivel piacot teremt a kiegészítőknek. Olyan kiegészítőkének, melyek nagy részét maga az Apple gyárt majd. Azonban legyünk inkább naívak és jóindulatúak, és gondoljuk azt, hogy az Apple menet közbe jött rá, hogy bizony mégis szükség lesz jópár ilyen apróság fogalmazására is annak érdekében, hogy használható eszközzé váljon az iPad. Akárhogy is van, az biztos, hogy érdemesebb nagyobb táskát választani, mert az iPad-on kívül bizonyára lesz benne egynéhány plusz eszköz is. És ne feledjük ezek vételárát is belekalkulálni az iPad-ra szánt összegbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #37
    aki még esetleg nem látta volna:
    http://www.youtube.com/watch?v=D1G3KxvgldE
  • valaé valaé ná #36
    Ebook olvasó ? Röhög a vakbelem... Hol az e-paper ?
    Ezt a 10 éves Siemens Simpad is tudta. Vagy egy kicsit többet.
    Sz@rrá fogja alázni a konkurencia.
    Felköptek a levegőbe, oszt szépen aláálltak.
  • vlahol #35
    Ez nekem is tetszik!!!1 :D

    A mult evbe decembereben azt olvastam, hogy az apple tablet/iPad/iTablet (irtak akkor) akarmi is lesz belole de maris tobbet cikkeztek rola az egesz evben mint barmijen mas ellektronikai eszkozrol.

    Es most februrar 15.en par hettel a bejelentes utan, de meg mindig par hettel a megjelenes elott ezt lehet olvasni :) "eddig dicstelen pályát befutott iPad"
  • passatgt #34
    még nem értékesítik, az még odébb van:)
  • Zoltanius #33
    Nekem is feltünt az "eddig dicstelen pályát befutott iPad" kitétel. Ugyan mire gondol az ilyen szakember újságíró, amikor leír egy ilyen mondatot két héttel az eszköz értékesítésének indulása után...?
  • Zoltanius #32
    Szerintem nem kell naívnak lenni, mert mindenki tudja, hogy szándékosan nem tettek bele mindent. Azért, hogy később ezeket pénzért meg lehessen vásárolni, és így még egy lélektani határ alatt lehetett tartani az árat. Olyan ez mint a nyomtató piac: megveszed 20-30 ezerést a nagy tudású eszközt, aztán amikor használni akarod, akkor kiderül, hogy 1-2 havonta vehetsz hozzá 5-8-10 ezer forintért patront.
  • vlahol #31
    ha $500-600 dollarert kitudnak dobni ezt http://ces.cnet.com/8301-31045_1-10424800-269.html

    akkor megnagyobb bajban lennek!
  • vlahol #30
    Nekem is tetszik ez a fajta megoldas! csak nem tudom hogy majd a Lenovo Skylight OS, hogy nez ki mit tud majd futatni es milyen program lesz ra elrheto.
    A varhato ar $1000 korul van.

    Mindig azon gondolkoztam hogy ha vennek egy Mac minit (mert tetszenek az OS X megoldasai meg az iLife) + egy iPad-et akkor nem kellene extra penzt kiadnom laptopra.

    Ha meg ezet a kinani laptop+tablet parost nezem akkor meg azon kezdek ell gondolkodni hogy nem e kene egy kicsit tobbet felretennem egy erosebb laptopra.

    Ezek az ar/specifikaciok kezdenek nekem eleg nagy fejfalyast okozni, mert teljessen vegig kell gondolnom hogy az elkovetkezo 3-5 evben mire is fogom hasznalni ezt az ezkozt.

  • sathinel #29
    ) eddig úgy volt hogy csak egy tablet. Ha normálisan akarom használni mint egy pc-t akkor meg kell hozzá kb 40 kütyü és máris egy hátizsákkal mászkál az ember az helyett hogy egybe lenne építve:D

    Végülis így mindegy mit raknak bele úgyis megveszik hozzá az emberek a többit is ha akarnak vele kezdeni valamit. De akkor így mennyivel olcsóbb mint ugyanezeket tudó tablet pc-k?

    Egyébként a kínaiak elég okos megoldással álltak elő:
    http://ces.cnet.com/8301-31045_1-10424800-269.html

    ez ugyanaz de normál laptopként is használhatja az ember. szerintem szép, és elég jó ötlet így megcsinálni. Így már lehet is használni, és szépen is néz ki.

    Meglepő hogy kína hogy fejlődik. Még pár év és gondban lessz a mostani gyártók nagyrésze ha így folytatják.
  • vlahol #28
    De vissza terve a profit kerdeshez. Nem reg olvastam egy cikket arrol hogy az apple nek 40-50%-os profitja lesz az iPad-en. De ha az elso par honapban nem lesz akkora a kereslet mint amire szamitanak akkor ugyan ugy lejebb dophatjak az arat mint amikor az also iPhone-t kihoztak. Ott is par honap elteltevel $200-ral ejtettek az arat.

    Es mar csak ne rojjuk fel egy gyartonak hogy meg akar elni a termekebol! Ha tul draga neked vegyel egy alternativat. Nem kell itt mindent fikazni. Ertem en hogy te is szivesen vennel egyet, de sajnos nem teheted meg(most meg en sem). De a frusztraciodatnem muszaj igy kielni.

    Amugy meg ha mar profitrol van szo akkor megemlitenem hogy par evvel ezelott a Sony a sajat dolgozoinak megengedte hogy a dvd lejatszokat 90000 FT hejett 20000FT ert haza vihessek, de mindenki csak 3at vehetett. Es azon a 20000 FT-on is halalra kereste magat.
    Tehat mindenki annyi profitot akar behajtani amennyit csak tud!!! Muszaj megelni valamibol!
    (Amugy nem az apple-nek dolgozok :)