Kruza Richárd

Tovább növekszik a kamerás mobilok felbontása

Egy új terméknek köszönhetően a jövőben megjelenhetnek 18 megapixeles mobilok. A nagy felbontás mellett szerencsére a képminőség javítása is cél.

Köztudott, hogy képminőség szempontjából a kamerás mobilok a mai napig nem veszik fel a versenyt még a kompakt fényképezőgépekkel szemben sem. A szűk dinamikatartomány, a magas képzaj, az optikai zoom és képstabilizálás hiánya olyan problémák, ami miatt ezek az eszközök eddig nem tudték elnyerni a "fényképezőgép" titulust.

Az amerikai Silicon Image Inc. új termékével ezen szeretne változtatni. "CamerIC-18"-nak keresztelt 18 megapixeles CMOS érzékelővel felszerelt új chipje a hírek szerint nem csak felbontásával hoz újat, de az eddigieknél sokkal jobb dinamikatartományt, képstabilizálást, autofókuszt, expozícióállítási és fehéregyensúly és egyéb, tipikus “fényképezőgépes" funkciót tartalmaz. Az új alkatrészt a gyártó meghatározónak szeretné látni a jövőbeli kamerás mobilok, notebookok és fényképezőgépek körében.

"Négy éven belül a mobiltelefonok több mint 95%-ában lesz fényképezőgép, az okostelefonok 25%-ának pedig 5 megapixelnél nagyobb felbontása lesz." - hangzik a Szilicíumvölgyben található Silicon Image közleményében az új alkatrész létjogosultságának magyarázata.

A camerIC-18 immár a cég ötödik generációs fényképezőgépmodul-családjába tartozik, eddig több mint húsz típust gyártottak. A mostani különlegessége, hogy a megnövekedett felbontás és plusz funkciók mellett nagyon alacsony az energiafelvétele, tehát egyértelműen a kisméretű, hordozható eszközök tulajdonságait figyelembe véve lett kifejlesztve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • babajaga #20
    Aki ért a fotózáshoz az tudja hogy az optika fejlesztése még fontosabb mint az érzékelő pixelszámának növelése, és az a nehezebb. Ugyanis az érzékelő pixelszámát könnyedén lehet növelni de az optika minőségét a tejedelme növelése nélkül lehetetlen. Amúgy tudod pld azt hogy amikor az 1/2,5"-os érzékelőn 4megapixel volt jobb képet adott mint amikor 5 megapixelre növelték?
  • royalfeco #19
    Samsung SGH-F480V telefonom van. több mint 1 éve.5Megapixeles,nagyon szépképet csinál,ÉN ÖRÜLÖK A FEJLÖDÉSNEK.Telefonnal tutsz netezni,fényképezni Stb...
  • Nonix #18
    +1
  • Tetsuo #17
    LOL ez nem fejlodes.
    Ez profithajhaszas. Kemeny biznisz, lenyeges technikai fejlodes nelkul.

    Erdekes a Leica gepek 10MP-esek, v a csucs Nikon, Canon kb 16MP..
    Az ilyen telefon optikaval nem lesz jobb a kep, nagyobb megapixel mellett.

    A kepek viszont lassabban mozgathatok, nehezkesebben kezelhetobbek..
  • dondore #16
    nikonnak ki kene dobnia egy telot a piacra ...coolpix amivel telozhatsz is
  • kvp #15
    A szenzorok gyartoi azt az aprosagot nem veszik figyelembe, hogy az adott teruletre eso fotonok szama hatarozza meg a jel/zaj viszonyt. Ha tovabb csokkentik a pixelek meretet, akkor csak a zajszint no. Az egyetlen ertelme az ilyen nagy felbontasoknak, ha optikai nagyitas helyett digitalis nagyitast akarnak hasznalni, viszont bizonyos pixelmeret alatt a nagyitaskor igaz, hogy nem kell interpolalni, de a zajszint megno, mivel a kepkivagas miatt kevesebb pixel kerul atlagolasra.

    Meg kellene talalni az idealis egyensulyt a pixelmeret (szenzormeret), az optika merete es a meg elfogadhato jel/zaj szint kozott. Egyebkent a mai meretekben es optikakkal ez valahol a 2 es a 4 megapixel kozott lesz...
  • roliika #14
    Röhej. Fröccs öntött műanyag lencsék mögé megapixeleket basznak. Kiváló...
  • Gerygrey #13
    18 megapixel?

    Na, holnap kidobom a kukába a szar 12 megapixeles DSLR-emet és veszek egy ilyen telefont.
  • tucky1 #12
    Nem értem miért zavar titeket ha pár év múlva az 1ft-os telefonokban 18 megapixeles kamera figyel.. Tűhegynyi optikához QCIF felbontás való mert abban tud igazán jó képeket csinálni nemde..? Szar ez a technika minek fejlődik nem is értem ;) hiszen velünk b***nak ki :D
  • babajaga #11
    Ez a szomorú mikor a tervezők tök hülyék a fényképezéshez.