Berta Sándor

Egy twitterező számolt be először az ansbachi ámokfutásról

Újabb ámokfutás rázta meg Németországot. Egy tanuló a saját iskoláját támadta meg, egyelőre ismeretlen okokból.

Csütörtökön reggel egy 18 éves ansbachi diák 3 Molotov-koktéllal, két késsel és egy baltával felfegyverkezve megrohamozta a gimnáziumát. Az eredmény: több könnyű és súlyos sérült, köztük egy tanár, valamint az értetlenség, a szomorúság és a döbbenet. A mindössze 11 perces eseménysorozatot aligha fogják elfelejteni az ansbachiak. A még véresebb ámokfutásnak végül a rendőrök géppisztolyaiból leadott lövések vetettek véget.

A helyi rendőrséghez 8 óra 35 perckor érkezett segélyhívás, hogy a Carolinum Gimnáziumban egy fiatalember egy Molotov-koktélt dobott egy osztályterembe. Az első járőrkocsi 8 óra 43 perckor érkezett a helyszínre. A két rendőr azonnal az iskolába sietett és a harmadik emeleten a vécék előtt szembe találták magukat az egy Molotov-koktéllal, késekkel és egy baltával felfegyverkezett elkövetővel. Felszólították, hogy azonnal adja meg magát, de mivel nem reagált és őket fenyegette, előrántották a fegyvereiket és tüzet nyitottak. A fiatalembert több lövés is eltalálta a felsőtestén. A támadó 8 óra 46 perckor összeesett és az életét csak a kórházban tudták megmenteni.

A történteket csak később sikerült rekonstruálni. Az illető egy-egy Molotov-koktélt dobott két osztályterembe. Az egyikben azonnal tűz ütött ki, a másikban viszont szerencsére az elegy nem gyulladt meg. A sérültek egyikén talált nyomok alapján már most valószínűsíthető, hogy a támadó használta vagy az egyik kését vagy a baltáját. Az egyik lánynak ugyanis betört a koponyája és egy másik társával együtt életveszélyben volt. Az egyedül a helyi tanárok határozottságának és lélekjelenlétének köszönhető, hogy sikerült kimenekíteni körülbelül 700 tanulót az intézményből. Az áldozatokat azonnal mentősök és pszichológusok látták el.

Az 1528-ban alapított Carolinum Bajorország második legrégebbi állami gimnáziuma, főépülete 1736-ban épült. Az elkövetőről egyelőre csak annyit sikerült kideríteni, hogy tizenharmadikos tanuló, jövő nyáron érettségizett volna és korábban nem volt dolga a rendőrséggel. Az első információk ezúttal is az interneten bukkantak fel. Julius Kramer, a Carolinum egyik diákja a Twitteren rögzítette az első bejegyzését röviddel kilenc óra után. "Egy nyolcadikos rohangál egy késsel" - figyelmeztetett két perccel később. Majd hamarosan korrigálta magát: "Egy tizenharmadikos tanulóról van szó." Kramer nem volt az esetek szemtanúja, egy barátja tájékoztatta őt folyamatosan a fejleményekről.

A fiatalember azonban érthetően megijedt, mivel a testvére is a Carolinumban volt. "Ő elég jól megúszta a dolgot. Az ámokfutás során csak egy ütést kapott, amit bámulatos módon nagyon jól viselt." Az utolsó bejegyzésben Kramer már arról tájékoztatta ismerőseit, hogy: "A családunk szempontjából jól végződött. Szerencsére." Mivel bárki számára hozzáférhetővé tette a mobiltelefonszámát, így hamarosan újságírók és televíziós stábok rohanták meg az ismeretlen twitterezőt. A rohamokat azonban nem sokáig bírta a mobilja.

Az ansbachiak és az egész világ értetlenül áll az eset előtt. Senki sem érti, hogy mi válthatta ki az elkövetőben ezt a fajta agressziót és milyen döntés után juthatott el a támadás megtervezéséig, illetve megvalósításáig. Franz Stark, a Carolinum igazgatója jól ismerte a diákot, akit ő maga is tanított. Soha semmi probléma nem volt vele, gyakorlatilag észrevehetetlen volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #31
    a gétéá az volt (most már nem is gond, a 4 úgyis szar lett).
  • Khalid #30
    Majd megírja a blikk is, hogy a számítógépes játék újra ölt :)
  • Sanyix #29
    biztos azért lőtték lábon, mert azt hitték hogy gonosz alkaloida tenorista!
  • progee #28
    "de mivel nem reagált és őket fenyegette"

    na most akkor reagált, vagy nem?
  • cateran #27
    Hehh koszi,valahogy kimaradt az a resz a szorasbol:D
  • kvp #26
    Elolvastam a nemet cikket. Ket sima jaror ert ki a helyszinre es berohantak az epuletbe. Ezutan botlottak bele a sracba az egyik emeleti mellekhelyiseg elott. A veres baltan es keseken kivul volt nalla meg egy molotov koktel is. Ezek utan eleg ertheto, hogy a helyi rendorok megijedtek, de ha jol ertem akkor nem azonnal lottek csak amikor a srac meg akarta oket olni. Az, hogy tobb loves kellett azt jelenti, hogy elsore nem adta fel. Egyebkent ha vacakolnak vele, akkor csak meghalnak a serultek, mert a mentosok nem tudtak volna bejutni.
  • KillerBee #25
    Engem a barna és a sárga egyszerre öntene el. :) Azt azért fenntartom, hogy egy rendőrnek jobban kellene tudnia, mit csinál, végtére is nem közlekedési rendőrök voltak.
  • teddybear #24
    Én a rendőrök helyében ugyan azt tettem volna. Még mindig jobb a börtönben ülni gyilkosként, mint a hullaházban szétvert fejjel feküdni a tepsiben.
  • Szemjuel #23
    hozzáteszem ma már nálunk is az van, ha fegyvernek látszó tárgy van az embernél nem kérdezik meg a rendőrt, hogy miért használta a sajátját!
  • vasziszdasz #22
    Sztem nincs ezen mit "megoldani", ha fegyver van nála, vállalja hogy meghalhat. Ha lelövik, csak magának köszönheti. Amerikában így megy ez, nem is vizsgálják tovább az ügyet. A Vészhelyzetből a nigger dokit is így lőtték le, a szomszédok ráküldték a yardot, a csöngőre vizipisztollyal nyitott ajtót, amit a rendőrök nem nagyon vizsgáltak hogy akkor az most vizi riasztó, gáz vagy milyen stukker, fasznak kell rendőrre fogni bármit is. Le is lőtték. És nem a rendőrt basztatták utána mint Hungariszténban szokás.

    Ausztráliában meg van egy út Alice Springsbe, ahol egy időben divat volt hogy a benszülöttek kiálltak az útra, a megálló kamionosokat megölték, a cuccot meg ellopták. Ebből Magyarban az lenne hogy az ombudsman őbégatna hogy a kisebbségnek joga van bűnözni és nemszép dolog megbűntetni őket. De ott értelmes emberek laknak, ezért hát kitalálták hogy jó, akkor mostantól nem kell megállni az úton, nyugodtan el lehet ütni a bennszülötteket, csak a következő faluban a sheriffnél szólni kell hova küldjék a takarítókat. Azóta le is szoktak erről a kalózkodásról. Nem kellett hozzá x évtized, mint nálunk a cigánybűnözés meg(nem)oldásához.