Szekeres Viktor

Szerelem második látásra

Meglehetősen sok panaszt olvasni erre-arra, hogy alig van film, ami nem feldolgozás. A Szerelem második látásra nem az, mégsem nézik a panaszkodók.

Lehet, hogy azért nem érdekli a tiniket a film, mert... öregek szerepelnek benne? Már persze, ha öregnek lehet titulálni Dustin Hoffmant és Emma Thompsont. Ki tudja, talán az ő kedvükért idővel lesz egy tinifeldolgozás is Zac Efronnal és Megan Fox-szal, ami esetleg kasszasiker is lehet. És akkor annak talán kevésbé beszédes magyar címet adnak, olyat, ami az eredeti, Last Chance Harvey-hoz hasonlóan nem árulja el előre, hogy miről szól a film.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Igen. Romantikára kell számítani, arra, hogy Harvey Shine és Kate Walker karaktere a film egy pontján szerelmes lesz (vagy nem). A románc mellett persze jut kellő hely poénoknak is, de főképp drámának és melodrámának. Hiába no, szegény Harvey az utolsó esélyt kapja az élettől, köszönhetően annak, hogy elég lúzer. Marionettbábként rángatják munkahelyén, családi élete széthullott és éppen Angliába tart lánya esküvőjére. Itt kapcsolódunk be a történetbe.

A Szerelem második látásra nagyon csendes, visszafogott film, ami történet szempontjából nem ír forradalmat, nem hoz sok újdonságot (ha akarom, roppant közhelyes), mégis kellemes néznivalót kínál. Pedig eleinte a kellemes jelző csak a színvonalra értendő, ugyanis kellőképpen lehangoló kezdésnek lehetünk szemtanúi. Egyszerre nyomja el a nézőt az öregség és az egyedüllét érzése, miközben a 70 fölötti Hoffman szánnivalóan botorkál a vásznon.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Szerencsére azért idővel tisztul a kép és némi optimizmussal itatódnak át a képsorok, főleg, hogy nem csak a címszereplő Harvey bénázását nézhetjük kínosan feszengve, hanem az Emma Thompson alakította Kate életébe is bepillantást nyerünk. Ő nincs (annyira) egyedül, rákból felgyógyult, de erőteljesen hipochonder és paranoiás édesanyja teszi mozgalmassá életét. Van tehát két hősünk, egyik sem nagyon találja helyét az életben, mindkettő beletörődni látszik abba, hogy számára már semmit sem tartogat a földi lét. Ők találkoznak, és annak ellenére, hogy sok mindenben ellentétei egymásnak, mégis felcsillan a remény szikrája.

Mint már említettem: a téma nem új, láttunk már ötvenen túliakat egymásba szeretni, de mint tudjuk, a filmek esetében mindig nagyon sokat számít, hogy a rendező miképp nyúl az alapanyaghoz, hogy a színészek miképp állnak hozzá a feladathoz. És a Szerelem második látásra esetében elismeréssel beszélhetünk "hozzányúlásról" és "hozzáállásról". Bár a kissé lehúzó téma Hallmark-melodrámába is elvihetné a filmet, szerencsére az a jóízlés határán belül marad, mint ahogy a kötelező giccs mennyiségét is sikerült úgy belőni, hogy ne gátolja a műélvezetet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Szerelem második látásra remek szórakozás, nagyon szerethető film, amit természetesen a két nagy formátumú színész tesz még élvezhetőbbé. A kár az, hogy 40 alatt a kutya sem fogja megnézni. Pedig a jó film nem a szereplők korhatárához van kötve.

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Szerelem második látásra (Last Chance Harvey)
feliratos angol-amerikai romantikus dráma, 92 perc, 2008

Rendező: Joel Hopkins
Forgatókönyvíró: Joel Hopkins
Zeneszerző: Dickon Hinchliffe
Operatőr: John de Borman
Producer: Tim Perell, Nicola Usborne

Szereplők:
Dustin Hoffman (Harvey Shine)
Emma Thompson (Kate Walker)
Eileen Atkins (Maggie Walker)
Kathy Baker (Jean)
Liane Balaban (Susan)
James Brolin (Brian)
Richard Schiff (Marvin)
Tim Howard (Johnnie)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeDDyRuSh #11
    Lehetséges, hisz 2008-as a film.
  • grizzly21 #10
    szerintem sem volt rossz film, en meg a repulon lattam kb 3 honapja.
  • TeDDyRuSh #9
    Csak77, pont ezt ecseteltem, hogy van Mo-n az a réteg, akit érdekelhet. De mivel fogalmuk sincs a film létezéséről, mert nem olvasnak pl SG-t, ami asszem érthető egy szinten, ezért ha lenne is nekik 1500 pénzük (és nagy eséllyel van is), akkor sem költik erre. Nem véletlen, hogy a Budapest filmnél köt ki a movie. Valószínű majd a kölcsönzőkben nagyobb sikere lesz, de én hiszek abban, hogy ha el tudják érni a megfelelő közönséget, és persze hajlandó a forgalmazó erre pénzt adni, akkor ha nem is rekordokat döntögető, de átlagbevételhez juthatnak.

    Ha te nem vagy nyitott az ilyen filmekre, akkor nem kell erre áldoznod. Nem lesz klasszikus, de kellemes kis üdítő, lélegmelengető film, ami két magányos ember magányosságáról és egymásratalálásáról szól. Én is letöltöttem, nem moziba néztem, de nem csalódtam volna, ha valamilyen úton módon ezen a filmen kötöttem volna ki valamelyik este.
  • mrt271 #8
    Nekem Az oroszlánkirály volt a nyerő, még ma is sírok rajta...
  • tomcsa4 #7
    Bocsi, rosszul emlékeztem. '95-ben láttam a Szív hídjait. Kedvencem lett még úgy is, hogy nem rég megnéztem megint (és megvettemm jad elolvastam a könyvet is) és rájöttem, hogy akkor még nem értettem mindent benne.

    Hiába van akit ez van akit már varázsol el. Emlékszem engem gyerekkoromban a Szépség és a szörnyeteg varázsolt el. És a héten néztem meg újra és bizony még mindig ütős. Úgy látszik az én kedvemre való. :) (Mindenkinek van kedvenc meséje, ami neki szól. Azért kedvenc.)
  • Csak77 #6
    Persze, majd az 1500 forintos mozijegyért megnézhetem, ahogy két nyugdíjas egymásra talál... hogyne, persze, ja. Azért a 100 emberért aki képes ezt megnézni moziban biztos megéri vetíteni.
  • mrt271 #5
    7 évesen a kedvenc filmem vmilyen mese lehetett..
  • tomcsa4 #4
    Kedves cikkíró, kivételek mindig vannak. Én nekem az egyik kedvenc filmem a Szív hídjai és ott sem tinik szeretnek egymásba. Most 25 vagyok (azt a filmet '91-ben láttam). :)
  • Kerub #3
    A rettenetes poszter eddig közömbössé tett a film iránt de ez a kritika felkeltette az érdeklődésem.
  • TeDDyRuSh #2
    A film tényleg jó, bár én Viktorral ellentétben esélyét nem látom, hogy ez a történet egy fiatal színész gárdával megetethető legyen a huszonévesekkel is. Pont ez adja meg a pikantériáját, hogy a negyvenesek, ötvenesek már máshogy állnak a szív dolgaihoz. Mások a problémáik, más gondok kötik le őket. Harvey esetében meg végképp.

    Igaz tudatalatt rátapintottál a problémára, vagyis hogy ma már a mozikra úgy gondolnak többen, mint a fiatalok szórakozóhelyére. Meg sem fordul a fejembe, hogy ezt a filmet reklámozzák bármilyen platformon is, pedig komoly réteget is képezhet a 30-as 40-es fogyasztói korosztály. Ők nem a torrent generációhoz tartozak, és bár megválogatják mire ülnek be, de ha tudják, hogy nem fogja kellemetlenül érezni magukat tinik között, akkor kifizetik párjukkal, vagy barátnőjükkel a pár ezres jegyeket. Ha csak a csúcsokat döntögető Mamma Mia-ra gondolunk, akkor igen is van remény, hogy egy ilyen remek alkotások a multiplexek heti bemutatói között szerepeljen.

    Sok jó ilyen filmet mindörökre, hajrá "középkor":)