Kruza Richárd

Továbbfejlesztett Canon képstabilizálás

A Canon bejelentette újfajta, hibrid rendszerű képstabilizáló rendszerének megjelenését. A világ első hibrid megoldása egyszerre két különféle mozgást érzékel és kompenzál.

A cég az 1980-as évek óta kutatja a fényképezőgépek használat közbeni mozgásait, illetve ezek káros optikai hatásainak kompenzálási lehetőségeit. Ennek első eredménye az 1995-ben megjelent EF 75-300mm f/4-5.6 IS USM, mely a világ első képstabiliátorral felszerelt optikája. Azóta a képstabilizálás különféle technikái nagyon elterjedtek, és ma már a legolcsóbb gépekben is megtalálható valamely válfajuk. A Canon úgy érezte, hogy további fejlesztést igényel ez a technika, ezt testesíti meg a "Hybrid IS technology".

Ennek lényege, hogy a fényképezőgép mozgását két fő kategóriába sorolja, és ennek megfelelően két különálló kompenzálási metódust alkalmaz. Ennek egyik része az optika mozgása, tehát a gép billegését küszöböli ki (ez van a mostani optikákban), a másik az egész gép mozgása. Mindkét elmozdulást különálló szenzor érzékeli. A két érzékelő által detektált mozgásokat egy speciálisan erre a célra kifejlesztett algoritmus veti össze, majd a rendszer ez alapján állapítja meg a megfelelő lencsetag elmozdulásának paramétereit.
A kiadott közlemény szerint az új rendszer drámaian megnöveli a képstabilizálás hatásfokát, mivel a korábbiakhoz képest a különféle szituációkban (tele, makró stb.) képes a sokféle típusú mozgást a lencsetag megfelelő mozgatásával kompenzálni. A Hybrid IS technology-val először ez év végén, Canon SLR objektíveken fogunk találkozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #15
    A T-modelt 2 magyar tervezte, anno a legjobb portreobjektivet pedig Petzval Jozsef.. ugye ma meg..
  • G_ArchAngel #14
    Ja, és a T-Ford-nak is négy kereke volt és elvitte az embert A-ból B-be, csak más hatásfokkal, mint ma egy Ford Mondeo...
  • G_ArchAngel #13
    Mióta, pár hete még elég tudatlan voltál ebben a témában...?
  • babajaga #12
    "Majd mindjárt jön babajaga, aki lehülyézi a Canon mérnökeit. Értek én a jósláshoz."

    Én a fényképezőgépekhez értek és nem lehet elkábítani macskafing megodásokkal.
  • Ferrer #11
    Hogy megmondtam!
  • babajaga #10
    Itt az a hülyeség hogy csak az optikában van érzékelő és az a gép mozgását nem tudja érzékelni
  • Flashy #9
    áh, már tegnap is akartam kommentelni emiatt, de aztán csak legyintettem, megint egy ügyetlen fordítás. azt akarta mondani a Canon, hogy külön érzékelő van az eltolásos bemozdulásra (jobb oldali ábra) és az elfordulásos bemozdulásra. az elsőre mondja a cikk hogy "az egész gép bemozdulása". én már bele se kötöttem volna, volt már rosszabb fogalmazás is... :)
  • babajaga #8
    "Ennek egyik része az optika mozgása, tehát a gép billegését küszöböli ki (ez van a mostani optikákban), a másik az egész gép mozgása. "

    Az optikában nem lehet az egész gép mozgását még véletlen se érzékelni.
  • Andris #7
    Szerintem pont az az újítás most, hogy már csavarodás ellen is van stabilizálás. Gondolom így értették a két különböző mozgást is... (különböző típusú) meg nekem az illusztrációk is ezt sugallják :)
  • Tetsuo #6
    ugy nem nagyon szokott remegni..
    es minden iranyu elmozdulasra stabilizal, csak a fentiekre optimalis.
    ez az elso stabi, amelyik 2 reszre bontja az elmozdulast, majd kesobb gondolom 3 ill 4 reszre is lesz.