MTI

Kína bemutatta az első teljes holdtérképét

Kína bemutatta az első teljes holdfelszíntérképét, amely a több mint egy évvel ezelőtt Hold körüli pályára állított szonda, a Holdistennő 1, azaz a Csang-o ji-hao kamerájával készült.

Az égitest teljes felszínét ábrázoló fénykép az eddigi legteljesebb és legrészletesebb a kínai űrkutatás történelmében - jelentette be a kínai védelmi minisztérium szolgálatában álló tudományos, technológiai és ipari bizottság. A nagyfelbontású fotók alapján a tudósoknak egy rendkívül pontos, részletes holdtérképet sikerült összeállítaniuk - közölte Szun Laj-jen (Sun Laiyan), a bizottság alelnöke.

A közel egy évvel ezelőtt Hold körüli pályára állított szonda - az előzetes tervek szerint - az északi és a déli szélességi körök 70. foka között fényképezte volna végig az égitestet, azonban a kamera még olyan jó állapotban volt, hogy a pólusokról is sikerült nagyfelbontású képeket küldenie. A Holdról készült nagyfelbontású térképet a Kínai Nemzeti Múzeumban mutatták be, azt azonban még nem lehet tudni, hogy a nagyközönség mikor láthatja.

A Holdistennő 1 ezzel befejezte az egy évre tervezett tudományos küldetését, amellyel az ország első Hold-programjának első fázisa is lezárult - közölte Csen Csiu-fa (Chen Qiufa), a bizottság elnöke. A következő lépésben, valamikor 2012 körül egy ember nélküli holdjármű holdraszállását tervezik; ez az égitest bizonyos területeit vizsgálná aprólékosan. A 2017 körül várható harmadik lépésben egy újabb holdjármű az összegyűjtött mintákat hozná vissza a Földre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pasi29uk #5
    ....és nem rizsből van a hold...
  • gopher #4
    Dehát a kínai fényképező szonda is csak kamuuuu
  • Dzson #3
    Látni a lábnyom fotókat?

    Vagy azokat elfújta már a szél?
  • picurmanoo #2
    Remélem ezzel a térképpel már megbizonyosodnak az összeesküvés-elmélet gyártók, hogy járt már ember a Holdon!
  • bvalek2 #1
    Az égitest teljes felszínét ábrázoló fénykép az eddigi legteljesebb és legrészletesebb a kínai űrkutatás történelmében
    Ez a mondat elég értelmetlen, mivel ez az első térkép amit a kínaiak készítettek a Holdról, ezért persze triviális hogy igaz.

    Itt van az eredeti cikk: China reveals its 1st full map of moon surface. Itt azt írják, hogy ez az eddigi legteljesebb és legrészletesebb térkép a Holdról amit emberek valaha készítettek, ami valószínűleg igaz is, mert a kínai szonda volt az első szonda az Apollo korszak óta, amit a teljes feltérképezés céljából küldtek a Holdhoz.

    Szóval a mondat helyesen így hangzott el:
    Az égitest teljes felszínét ábrázoló fénykép az eddigi legteljesebb és legrészletesebb az űrkutatás történelmében