Szekeres Viktor

ZseniKém - Az ügynök haláli - Johnny English Amerikában

Egy nyáron két hollywoodi film is, melyben Trabantokat és Ladákat látni? Szép teljesítmény, még akkor is, ha a ZseniKém egy remek kémparódia.

Az X-akták-film és a Szex és New York-mozi után a harmadik nyári sorozatadaptáció a Get Smart feldolgozása, mely ZseniKém - Az ügynök haláli címmel került nálunk bemutatásra. (Nem éppen jól sikerült cím, de hát nem cím alapján néz ember filmet a moziban.) Az 1965-ös tévésorozat nálunk annak idején Balfácán címmel futott (ez filmes berkekben már foglalt), majd annak 90-es évekbeli feldolgozása kapta a frappáns Zsenikém címet, igaz mellé egy "Balek és fia" alcím is dukált - a két széria között "mindössze" annyi volt a különbség, hogy míg az eredeti hatalmas sikerrel, éveken át futott, addig a remake pár rész után elhantoltatott.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A ZseniKém-film a sorozat alapszituációjából indul ki, miszerint a 86-os és a 99-es ügynök a CONTROL kötelékében a KAOS nevű szervezet világmeghódítási tervei ellen küzd. Persze nem kell vérkomoly kémsztorira gondolni, hiszen ha azt eláruljuk, hogy az eredeti sorozat egyik készítője Mel Brooks, akkor nem csodálkozhatunk azon, hogy a 86-os ügynök alapvetően James Bond és Clouseau felügyelő szerelemgyereke lehetne, ha nem állna fent a két ikon között azonosneműség minősített esete.

Nem meglepő hát, hogy a Get Smart-filmet is a mostaniak közül leginkább a Johnny English-hez lehet hasonlítani, hiszen a analitikusból lett újonc ügynök, a 86-os minden, csak nem véprofi. Hol csetlik, hol botlik, de amikor kell, akkor szenzációs megoldással vagy egy mindenhol látott kémkütyüvel húzza ki magát a csávából, amibe természetesen önnön hibája miatt került bele.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A könnyed akció-kémparódia műfaja akkor igazán működőképes, ha sikerül egy kellőképpen karizmatikus és ütődöttnek látszó színészt megnyerni a főszerepre, s ennek a sztereotíp képnek Steve Carell tökéletesen megfelel. Carell, komikusi képességeit hétről-hétre bizonyítja a The Office című amerikai sorozatban, amely odaát az egyik legnagyobb elismertségnek örvendő komédia. Ami azonban igazán meglepő, hogy a sok ellenvélemény ellenére a 99-est alakító Anne Hathaway is abszolút felnő a feladathoz, lazán beint a szkeptikusoknak és teljesen jól hozza az elbűvölő ügynöknőt, akinek kifejezetten jól állnak a magassarkúban elkövetett harcművész mozdulatok.

A ZseniKém egy tipikusan nyári csemegének szánt film, nem akar több lenni annál, mint ami: egy szórakoztató, olykor idétlen, mégis szerethető paródiafilm. Ritkán lehet elmondani ilyet, de ezúttal még a pisis-hányós poénok is működnek, bár a fizikai (esős-kelős-nekimenős) komikus elemek vannak inkább túlsúlyban az elmés kikacsintások mellett. Igaz, éppen a fizikai komédia-faktor miatt, akinek nem jön be Steve Carell karaktere és/vagy játéka, annak merő kínszenvedés lehet a majd 100 perces játékidő. Hasonlóképpen nem ajánlható a ZseniKém azoknak, akik a bárgyúságot és a kliséket még akkor sem képesek elviselni, ha azok vaskos idézőjelekbe vannak téve és szándékoltak, mint kritikánk tárgya esetében.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Egyvalamit sajnálhatunk csak, hogy hiába a kellemes néznivaló a ZseniKém, az a parányi plusz nincs meg benne, ami az év legjobbjai közé emelhetné. De gond egy szál sem, hiszen az amerikai kasszasiker nagy valószínűséggel zöld utat nyit a második részre is (idehaza elhasalt). Szóval ezen keseregjen az, akinek semmi sem elég, mi többiek addig élvezzük a filmet. Meg aztán Moszkvában (is) készült amerikai filmet sem minden nap látni.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
ZseniKém - Az ügynök haláli (Get Smart)
(színes feliratos amerikai akció-vígjáték, 110 perc, 2008)

rendező: Peter Segal
forgatókönyvíró: Tom J. Astle, Matt Ember
operatőr: Dean Semler
zene: Trevor Rabin, Irving Szathmary

szereplők:
Steve Carell (Maxwell Smart)
Anne Hathaway (99-es ügynök)
Alan Arkin (Főnök)
Dwayne Johnson (23-as ügynök)
Terence Stamp (Siegfried)
James Caan (az elnök)
David Koechner (Larabee)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bippo #13
    Ja, Office-t nem magyarul kell nézni, sajnos a poénok átélhetősége nagyban csökken a szinkron miatt.
  • m minnifield #12
    ehh, muszáj...
  • m minnifield #11
    nagyon halkan merem csak megkérdezni, nehogy felverjem a csendet ily kései órán.
    nem lehetne, hogy 1 db. filmnek 1 db. címe legyen? muszály állandóan alcímeket adni?
  • sirpalee #10
    Nézhető film, főleg aki szerette az eredeti sorozatot, jó nosztalgiázás volt, de amúgy elég gyenge...
  • Dynamic #9
    Pószter...öcsém.Pesti-e vagy?
  • koschwarz #8
    én mindegyik karaktert bírom az office-ban, de michael scott nélkül halott lenne a sorozat.

    szerintem jó volt a 40 éves szűzben is.
  • Yany #7
    Nekem abszolút kellemes meglepetés volt. Fenntartásokkal ültem be, mert a címe nagyon gagyi (magyarul) -- sztem igenis számít, hogy mi a címe egy filmnek. Nem egy mélyenszántó dráma, de pont lazulni ültem be és tökéletesen be is vált: nagyon jót szórakoztam (a mozi dőlt a röhögéstől, amit nagyon rég éltem már meg vígjátékokon sem).
  • berserk87 #6
    Carell a legjobb az office-ban, nagyon nagy ez karakter amit megformált. A többiek feljthetők. Ez nem erőltetett, hanem ilyen a szerepe: egy b*rom főnök aki azt hiszi, hogy mindenki kedveli(pedig pont az ellenkezője van), és próbál jóbenyomást kelteni, de nem sikerül neki. A poénjai meg hatalmasak, akkora tuskó. Kedvencem amikor azt mondja Pam-nek, hogy ki vagy rúgva, utánna meg azt, hogy csak vicceltem.
  • lama king19 #5
    hmm... nem értem h a pószteren miért takarják el 1más arcát. aki tudja írja + pls! (ezek hülyék) Viktor!!! ez a cikk jól sikerült! :D sztem csak így tovább
  • Thaddeus #4
    Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem Carell az Office-ban nagyon erőltetettnek tűnik, igaz amúgy sem szeretem az effajta minden-részben-kiszúrok-másokkal-meg-leégetem-magam kliséket. Office-t azért bírom (TV-ben nézem), mert Jim, meg a többiek kalandja viccesnek tűnik, számomra nem Carell a főszereplő.