Szekeres Viktor

A Múmia - A Sárkánycsászár sírja

A remek első és az ócska 2. rész után a legújabb Múmia-filmben Kínában kel életre egy Jet Li-múmia, hogy hőseink a jetik segítségével tegyék hidegre.

Még mindenki emlékszik, hogy miért is szerettük 1999-ben annyira (már, aki) a Múmiát? Mert egy jópofa kalandfilm volt, mely a kosztümös időkben, a 20. század első felében játszódott, és bár szemérmetlenül másolta a nagy előd Indiana Jones-ot, mégis megvolt az a plusz Rick O’Connell kalandjaiban, ami miatt saját karaktert nyert Stephen Sommers meséje. A második Múmia film sajnos a nyomába sem érhetett az elsőnek, afféle fantáziátlan és műanyag bőrlehúzás lett, s bár első látásra úgy tűnhet, mintha anyagi siker kísérte volna útján, a Universal érezte, hogy nem elég a sorozatban lévő kraft egy saját folytatásra. Emiatt csak egy teljesen korrekt mellékágat, a Skorpiókirályt erőltették ki magukból, mely elindította Hollywoodban The Rockot és melynek idén érkezik a második része - csak DVD-re.

Stephen Sommers, az eredeti Múmia rendezője azóta lelépett, Van Helsinget forgatott és most a GI Joe-mozit készíti. Így jó pár évnyi pihenés után elkészített harmadik filmet Rob Cohen kapta meg, aki a Halálos iramban és az xXx sikerével nyeregben érezhette magát, hogy utána a botrányos Lopakodóval mindent leromboljon. Sajnos a A Múmia: A Sárkánycsászár sírja sem erősítette renoméját.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A második rész után a kémkedéstől és kincsvadászattól visszavonult Rick és Evelyn London környékén egy csinos kis kastélyban tengetik nyugdíjas életüket, amikor is felkérést kapnak, hogy vigyék el Sanghajba Shagri-La szemét. Bár eleinte húzodoznak, de mégis vállalják a feladatot, mivel épp Sanghajban nyitott kocsmát Evelyn testvére, sőt, mi több, a 2. rész óta felcseperedett Alex éppen Shanghaj közelében kutat a Sárkánycsászár sírja után.

Az alap sorozat (már, ha nevezhetjük sorozatnak) rajongóit jó előre figyelmeztetnénk, hogy bizony Brendan Fraseren (Rick) és John Hannah-n (Jonathan) kívül egy színész sem tért vissza a harmadik részre, így a Rick asszonykáját játszó Rachel Weisz sem. A készítők tehát válaszút elé kerültek, hogy vajon ráküldenek egy válást a remek párosra vagy más színésszel folytatják a Múmiát. Némi hümmögés után a producerek az utóbbi mellett döntöttek és szerencsétlenségünkre azt a Maria Bellót választották ki Evie szerepére, akit nagyon kedveltünk a Vészhelyzetben, a Sakáltanyában vagy a Visszavágóban, de itt sajnos rettentő mód lehúzza az egyébként sem sziporkázó filmet. (Egy nagy előnye a magyar szinkronnak, hogy nem kell végigszenvednünk, ahogy az amerikai színésznő fogcsikorgatva küzd az angol akcentussal.)

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A fenti negatív jelzők is jelzik, amit nem lehet sajnos elhallgatni: minden várakozás ellenére a Múmia 3. része nagyon gyenge lett - még talán a második epizód színvonalát sem éri el. Ha attól eltekintünk, hogy buta ötlet volt erőltetett módon Kínába telepíteni a sztorit, afölött már nem lehet szemet húnyni, hogy a nagy dérrel és durral beharangozott Jet Li szerepe mennyire minimális, hiszen hiába ő alakítja a főgonoszt, az idő jó részében - múmiához méltóan - számítógépes animáció helyettesíti.

Persze ettől még lehetett volna minden szép és jó, hiszen Michelle Yeoh-val való közös jelenete remek volt, de a Múmia 3 többi aspektusa bőséggel hagy kívánnivalót maga után. Akárcsak az Indiana Jones és a Kristálykoponya királysága, a Múmia és a Sárkánycsászár sírja is rémesen megsínyli a forgatókönyv hiányát, s így nagyjából a film abból áll, hogy a 3-4, látványosnak szánt, de olykor rémisztően gyatra akciójelenetet némi beszélgetéssel és téblábolással kötik össze.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Hogy erősítsük az Indiana Jones 4-fílinget, sajnos Brendan Fraser karaktere is erősen a háttérbe húzódik és szinte teljesen átadja a stafétát az inkább testvérének, mintsem a fiának látszó Luke Fordnak. Viszont utóbbi színész már az első jelenetben abszolút ellenszenvvel töltheti el a karakter iránt a nézőt, s később sem tudja megszerettetni velünk magát, ami pedig kutyakötelessége lenne egy pozitív főszereplőnek.Összefoglalva: gyengécske rendezés, gyenge sztori (pedig ebben a műfajban anélkül nem megy) és egymondatos poénokra korlátozódó Brendan Fraser-szókincs - a Múmia 3. minden szempontból csalódás, így akinek már a második résszel is gondjai voltak, azok mindenféleképp gondolják meg kétszer is a mozijegy váltását.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
A Múmia - A Sárkánycsászár sírja
(The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor)

magyarul beszélő német-kanadai-amerikai kalandfilm, 116 perc, 2008

Rendező: Rob Cohen
Forgatókönyvíró: Miles Millar, Alfred Gough, Lloyd Fonvielle, Kevin Jarre
Zeneszerző: Randy Edelman
Operatőr: Simon Duggan
Producer: Sean Daniel, Bob Ducsay, James Jacks, Stephen Sommers

Brendan Fraser (Rick O'Connell)
Jet Li (Han császár)
Maria Bello (Evelyn Carnahan O'Connell)
Luke Ford (Alex O'Connell)
John Hannah (Jonathan Carnahan)
Michelle Yeoh (Zijuan)
Albert Kwan (Chu Wah)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike1981 #62
    nemtudok írni :) bocs :) szóval: filmnek, és a moziba :D
  • Mike1981 #61
    csináltak egy újabb múmiát de minek? látványos meg televan effektekkel,na és? Megy a történet nagy nyögvenyelősen,aztán hírtelen vége a filmnak:S hát nagy tré volt!!!! aki teheti ne is nézze meg miziba,töltse le:D nem ér meg kidobni ezeregyet :D
  • DJ RX7 #60
    én most néztem meg. kaki volt.
  • Szefmester #59
    gratulálok.. 1es leülhetsz..
  • tomi6500 #58
    Remek film! Mindenkinek látnia kell! Irány a mozi!
    Látványos csatajelenetek, nagyszerű poénok!
    Kötelező film!
  • Szefmester #57
    #22 egyetértek.. :D
    nagyon nem kellett az amerikai focizó jeti, a fejleverős zombis, és a többi háttérben szerencsétlenkedő zombi poénsorozat..kicsit több a helyzethez illő poénnal még oké lett volna de ezek mégjobban lehúzták nálam a filmet, pedig csak azért néztem meg nehogy leszóljanak a haverok miért mondom hogy nem jó.. :) igazam volt, és szerencsére ők is belátták:D
  • immovable #56
    wall-e jó:)
  • Broafka #55
    bocsáss meg hogy nem olvastam el a kritikákat...

    egyébként meg a Wall-e-t akartam, de a haverom ezt akarta megnézni
  • winnie #54
    mindenki mondta, mégis megnézted. a te hibád:)
  • Broafka #53
    hát ez borzalmasan szar ovlt! :-/