MTI

USA: az országot elhagyóktól is ujjlenyomatot vennének

A Nemzetközi Légiközlekedési Társaság (IATA) és 34 ország washingtoni nagykövetsége sürgette az amerikai kormányt: vonja vissza azt a tervét, hogy 2009 augusztusától minden, az Egyesült Államokat elhagyó utastól digitális ujjlenyomatot kell venniük a légitársaságoknak.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium áprilisban jelentette be: nemcsak az Egyesült Államokba érkező, hanem az onnan kiutazó külföldi légi utasoktól is ujjlenyomatot fognak venni. A tárca közölte, hogy a légitársaságoknak 24 órán belül át kell majd adniuk az utasok biometrikus adatait a kormánynak. A légitársaságok - amelyek már akkor jelezték, hogy költségesnek és terhesnek tartják a biztonsági intézkedést - a napokban levélben fejezték ki aggodalmukat. Az IATA szerint az új kiléptető rendszer működtetése tíz év alatt 12,3 milliárd dollárjába kerülne a légiközlekedési vállalatoknak - mondta a The Washington Postnak Giovanni Bisignani, a IATA vezérigazgatója.

Bisignani szerint a határvédelem kormányfeladat, amelynek kihelyezése a légitársaságokhoz jogtalan és eredménytelen lenne. Washingtoni nagykövetségek - köztük EU-országok képviseletei - jelezték: az amerikai kormány és nem magánvállalatok feladata a bevándorlási és határvédelmi törvények betartatása. Clive Wright, a brit nagykövetség munkatársa elmondta: súlyos aggodalmakról van szó, további egyeztetésekre van szükség. A magyar nagykövetség nem írt alá az ügyben semmilyen levelet.

Az Egyesült Államok a 9/11-es merényletek után hozta létre a US-VISIT programot, amelynek célja az Amerikába be- és kilépők adatainak rögzítése a bűnözők, a lehetséges terroristák és a lejárt vízummal az országban maradók kiszűrésére. A program keretében 2004 óta csaknem 100 millió belépő utas ujjlenyomatát és digitális fotóját gyűjtötték össze, a kilépő utasok adatait rögzítő rendszer viszont még nem épült ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba42 #1
    Kell a fasznak Amerika, pusztuljanak bele a rohadt országukba (úgyis belülről férges az alma).