Dojcsák Dániel

Ingyen letölthető az Egon és Dönci

Miután a mozikban alig párezer ember volt kíváncsi az első magyar egészestés 3D animációs filmre, az Egon és Döncire, a készítők úgy döntöttek, hogy némi reklámnézésért cserébe ingyenesen elérhetővé teszik a filmet, akár HD felbontásban is.

Az egri Kommuna nevű csoport és az Aenima CGS által jegyzett Egon és Dönci a mozipénztáraknál nem aratott komoly sikert. Ugyan a premier hetében néhány amerikai produkciót is megelőzött, de a 8200 néző egy hét alatt még így is elég gyenge szám országos viszonylatban. Az animációs film ráadásul nem is feltétlenül moziba való, hanem a fiatalabb korosztály otthoni tévé képernyő elé ragasztásához lehet ideális. A célközönséget nehéz belőni, hiszen amellett, hogy egy tündéri történetet mesél el egy idegen bolygón egyedül élő hóbortos figuráról és bolond macskájáról, a film közben és a végén erős környezettudatos üzeneteket küld a felnőtt nézők számára.


Az Egon és Dönci sok más magyar filmmel ellentétben egyetlen forint állami támogatást sem használt fel, a másfél éven keresztül tartó munkát az alkotók gyakorlatilag saját zsebből finanszírozták. Így viszont az internetes forgalmazás jogaival is az alkotó Aenima CGS rendelkezik, tehát mindenféle kötöttség nélkül vállalkozhattak a hazai filmes történelemben példátlan lépésre. Június 1-től a Kommuna.org hivatalos honlapjára felkerült teljes terjedelmében a 74 perces magyar 3D animáció, sőt a filmen kívül több extrát is letölthetnek az érdeklődők.


A meglepetés pedig az, hogy a hazai torrent szájtokon is elérhető tömörített változatoknál sokkal jobb, teljes felbontású HD minőségben is megtalálható a film, mégpedig egy 720p felbontású DivX és egy 1080p felbontású WMV változatban is. A weboldal ígérete szerint pedig hamarosan Blu-Ray változatot is kitesznek, kizárólag a megalománok kedvéért. Aki nem igényli a maximális vizualitást vagy a sávszélessége/gépe képességei nem engedik meg a 4 gigás fájl letöltését, azok választhatnak a DVD ISO, a 700 megás DivX és WMV, illetve a mobiltelefonokra optimalizált 3GP verziók közül is.

Az extrák között továbbá megtalálható a film teljes zenéje, telefon-csengőhangok, plakátok, egyéb képek is. A profi animátorokra gondolva a készítők közzétették a film készítése során keletkezett hangminták egy részét, nagyfelbontású textúrákat és néhány égbolton úszó felhő szekvenciát is. A hirdetés résznél ugyan jelenleg még a készítő saját reklámja áll, de átnavigálva az Aenima honlapjára, kiderül, hogy már készül a következő alkotásuk, a DraQula, ami az ismert vámpírsztori egy egészen újszerű megkísértése kíván majd lenni.


Az Egon és Dönci langyos hazai fogadtatása mellett a készítők azért könyvelhettek el komoly sikereket, hiszen a film forgalmazási jogát összesen 48 országban sikerült értékesíteni. Igaz nem a nyugat-európai vagy amerikai piacokat, hanem a Közel-Keletet, Dél-Ázsiát és Kelet-Európát sikerült meghódítani. A filmben használt univerzális mimika viszont minden élő embert kompatibilissé tesz a film megnézésére, sehol sem kellett lokalizálni a hangokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cicamisk #81
    Nem sokáig lehetett letölteni, mert most már nem lehet.
  • Anteris #80
    most lehet tölteni de én azt hiszem kihagyom a szereplők hangja miatt, ide valódi szinkronszínészek kellettek volna...
  • cicamisk #79
    Mai metro újságban is megjelent a letöltési lehetőség! Aztán itt meg nem is müködik semmi.
  • Anteris #78
    tényleg fura de gondolom ez nem a készítők műve hanem a webügyködéssel megbízott geek-egyén saját termése.
  • cicamisk #77
    Még mindig semmi? Mikor indul újra?
  • uniu #76
    En is gondoltam erre, bar nekem nem csak a stilus volt a gyanus, hanem hogy a hogy milyen hozzaertes lehet mogotte...
  • gabore #75
    biztos h jó ez igy? "Szerverünk össze-vissza sz*rta magát!" sztem nem kicsit piaci a stilus... lehetne normálisabban is...
  • mazolika #74
    A film a kisfiamnak nagyon tetszett (most múl 2 éves). Volt, hogy naponta legalább egyszer meg kellett néznünk. Ami nem csoda, hiszen szerintem pont nekik szól a film NAGY része. Csodálatos képi világ - ennél szebb, színesebb univerzumot még nem láttam. Minimális beszéd. Pont a kis gügyögőkre van kihegyezve. A mimikán szerintem lehetett volna javítani, lehet hogy nem mindent "kézzel" kellett volna előállítani. A diavetítéses jelenet pedig a felnőtteknek szól (a fiam ennél a résznél el is unta magát). Tehát gyerekes családok előre! :)
  • uniu #73
    Csakhogy nem muxik! A film elejen levo reklam megdobja majd a bevetelt a kommunanak amit csoppet sem banok, mert igencsak jol johet egy ilyen tehetseges csapatnak. Nekem meg ha nem tetszik remasterelem, vagy csak egyszeruen attekerem.
    A RAR-os verzio pedig a CRC-hibakat segitett volna kikerulni ill. lehetoseg van a kijavitasukra. Sztem a nem korrekt meg az, hogy az Egon es Donci vagy pl a Nyocker minosegu animok nem kapnak megfelelo allami tamogatast.

  • RpPRO #72
    Server crashed. :)