Alex

Rövidül a fényképezőgépek életciklusa

Egy japán iparági piackutató szervezet megállapítása az egyre gyakoribb bejelentéseket figyelők számára nem jelenthet újdonságot.

A digitális tükörreflexes fényképezőgépet használók egyre gyakrabban vásárolnak új gépvázat, és a korábbit már egy vagy két év után eladják, mikor még csekély az értékcsökkenés - állapította meg a Photo Trade Express. A szervezet hírlevele szerint a kameragyártók keményen dolgoznak a fejlesztési struktúrák átszervezésén, mely által a DSLR-ek piacra dobásának mostani másfél éves ciklusát egy évesre tudják rövidíteni. (A társaságok ezzel jórészt a Canon precíz menetrendjét követik, az óriáscég jelenleg a kategória minden modelljét másfél esztendőnként frissíti, de például a Nikon termékmegjelenése közel sem ilyen rendezett.)

A félvezető technológiák fejlődése a szektorban leginkább az új CCD és CMOS érzékelőkben nyilvánul meg, ennek köszönhetően egy mai belépő szintű tükörreflexes gép könnyedén túlteljesíti másfél-két éve megjelent testvérét.

Ahogy egyre több kompakt fényképezőgép vásárló tér át cserélhető optikás gépre, a fogyasztói nyomás egyre nagyobb a máshol általános évenkénti életciklus átvételén, és ez új termékek piacra dobását kényszeríti ki. A gyártóknak eltérő elképzeléseik vannak az új modellek forgalomba kerülésének időzítéséről, de a szakértők abban egyetértenek, hogy ma már a termékek életciklusa lerövidült, sokkal közelebb van az egy, mint a másfél évhez.

A prés kettős: a hosszabb életű DSLR gépek tudásának "lejjebb" vitele az átlagemberek igényességének növekedésével párosul, utóbbiak részéről egyre nagyobb a vágy a belépőszintű modellek birtoklása után gazdagabb felszereltségű, több funkcióval rendelkező gépek iránt. Ennek eredményeképp habár a fejlesztések csak apróbbak lesznek, de a jövőben jóval gyakrabban fognak a termékvonalak megújulni. Ehhez jön az a tényező, hogy a kompakt digitális fényképezőgépek fejlesztése projektszinten megvalósítható, de egy DSLR piacra vitele teljes erőbedobást igényel a vállalatok részéről. A Photo Trade Express szerint amelyik cég ennek a kihívásnak nem tud megfelelni, és a trendeket követve nem rövidíti le a fejlesztési időt, az kihullhat a piacról.

Persze koránt sem biztos, hogy felpörgetett versenyből a fogyasztó jön ki jól: a gyártónak ugyan muszáj minden évben valami újat nyújtania, de csekély a valószínűsége annak, hogy ezek a verseny által rájuk kényszerített frissítések jelentős funkciókat érintenének. A fejlesztésekre szánt keretösszeg változatlanul hagyásával az egyre újabb gépeken csupán kisebb módosítások lesznek, a vázak gyorsabban avulnak el és nagyobb lesz az értékcsökkenésük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fade2black #13
    A "manapásg drága" vázakat jellemzően nem árulják kitben és innen pl jól látható ki is a "megvettük mert drága" és ki a fotós.

    Nekem kicsit vicces amikor D300on látok 18-55 kitet vagy egy 40Dn a 18-55 kitet szerinted meg fölös jobbat "meg. A legtöbben nem vesznek soha ilyen drága optikát, én sem.Teljesen túl van hajtva a képek technikai színvonalának hajhászása. "
  • Vieri85 #12
    Ezért mondom, inkább régebbi gép, de normálisabb objektív.
  • babajaga #11
    Miért 200 ezer Ft-os objektívet adjanak egy olyan árú géphez? Akkor ki veszi meg. A legtöbben nem vesznek soha ilyen drága optikát, én sem.Teljesen túl van hajtva a képek technikai színvonalának hajhászása.
  • Vieri85 #10
    Szerintem a gépváz egy dolog, de nagyon fontos a jó képekhez a megfelelő tudás és az obijektív... manapság drága (1000-2000 dolláros) képeket is gagyi kitobikkal adnak, ami szerintem elég gáz.
  • FoodLFG #9
    Szerintem válogatós vagy, de nem baj. :)
    Így legalább nekünk több marad

    ( egyébként, jól "elbeszélgetünk" itt erről a kétdimenziós lányról.. xD )
  • IJK #8
    "A félvezető technológiák fejlődése a szektorban leginkább az új CCD és CMOS érzékelőkben nyilvánul meg"
    Én még most is 100%-ig meg vagyok elégedve a D50-em érzékelőjével. Inkább azt látom, hogy ráaggatnak az újabb gépekre új szolgáltatásokat, mostanában már nem annyira hasznosakat. Nem értem miért cserélgetik az emberek a gépeiket ilyen sűrűn, tesztképeket szoktam nézegetni és az újabb gépek képminőségjavulása nem szignifikánsan eltérő, nem is észrevehető, persze most nem akarom a d50-et egy d300-al összevetni, nem egy kategória. Viszont meggyőződésem, hogy aki egy belépő szintű dslr-el nem tud fotózni az egy drágábbal sem tud. Mennyen inkább mindenki fotózni és használja ami van, és inkább vegyen egy normális obit a meglévő vázra.
  • wolruf #7
    Ergó inkább értékcsökkenéssel és műszaki avulással lehet mérni. Bár valójában, ha valaki nem nézegeti folyamatosan, hogy ,,mennyiért tudnám ma megvenni...'', akkor csak a technológiai továbbfejlődés marad.
    Az meg ugye picivel gyorsabb AF, több MP, méretcsökkenés (vagy nem :) ).
  • Cat #6
    De az élettartamuk nem rövidul, a gyártók terveiben a minőség rontása nincs benne, tehát itt az életciklus szó használata a helyes.
  • snorbi #5
    szerintem nem szép
    plusz úgy néz ki, mintha 14 éves lenne
  • babajaga #4
    A ciklus ismétlődést jelent. Az ember életében vannak ciklusok, de ha azt akarom mondani hogy egy gép amelynek élettartamában nincs ciklus, hogy mennyi ideig használható, azt mondom élettartam.