Napi Online

Zöld jelzést kaphat a Microsoft és a Yahoo fúziója

A Yahoo és a Microsoft vezetése már egy évvel ezelőtt áttekintette az együttműködés lehetőségét, de a Yahoo irányítói akkor elvetették azt az ötletet, hogy cégük a világ vezető szoftverfejlesztőjének kezébe kerüljön - derül ki Steve Ballmernek, a Microsoft vezérigazgatójának leveléből, amit a Bloomberg idéz.

Úgy ítélték meg, hogy a Yahoo önállóan is szembeszállhat piacának domináns szereplőjével, a Google-lal, ám mint az a vállalat gyenge tőzsdei szerepléséből kiderült, a részvényesek nem hittek ebben. A Microsoft pénteki felvásárlási kezdeményezését ezzel szemben igen pozitívan fogadták a befektetők: az internetes portál részvényeinek árfolyama 19,18 dollárról 28,38-ra ugrott a bejelentés után. Eszerint a 44,6 milliárd dolláros, részvényenként 31 dolláros ajánlati áron eladnák Yahoo-papírjaikat.

A korábbi munkatársak, üzletfelek úgy látják, hogy a vezetők továbbra sem akarják értékesíteni a céget, bár Jerry Yang vezérigazgató és Roy Bostock elnök pénteki e-mailjükben azt írták az alkalmazottaknak, hogy az igazgatóság megvizsgálja a különböző lehetőségeket. Az ajánlat elfogadása esetén egyébként Yang mint cégalapító-tulajdonos 1,6 milliárd dollár készpénzt vagy ekkora értékű Microsoft-részvényt kapna.

Ráadásul elemzők szerint a Microsoft hajlandó lenne emelni az árat, egészen 53,5 milliárd dollárig, azaz részvényenként 40 dollárig. Szakértők szerint az amerikai és az európai versenyhatóságok szinte biztosan engedélyeznék a fúziót, mivel a Microsoft és a Yahoo arra hivatkozhat, hogy egyesülésük az internetes keresők és hirdetések piacának domináns szereplője, a Google ellensúlyát teremtené meg.

A Microsoft puccsal döntené meg a Yahoo! igazgatótanácsát, ha az hat héten belül nem hajlandó tárgyalóasztalhoz ülni a cég felvásárlására vonatkozó 45 milliárd dolláros ajánlatról - tájékoztatott a The Times. A szoftvergyártó azt követően lépett fel fenyegetően a Yahoo! vezetőségével szemben, hogy kiderült: az internetes cég komolyan fontolóra vette, hogy a Google-lal kezdeményezne tárgyalásokat a vállalategyesítésről. A The Times úgy értesült, hogy a Microsoftnál kidolgozták már azt a "pöröly" stratégiát, amivel döntésre kényszerítik a Yahoo-t. A szoftveróriás ugyanis kész felhasználni a társasági szerződés szerinti részvényesi jogait, hogy saját képviselőket nevezzen ki az igazgatótanácsba. A Microsoft ezzel azt akarja elérni, hogy a vezető testületen keresztül kényszerítse tárgyalóasztalhoz az internetes céget. A Microsoft annak ellenére határozta el magát az agresszív stratégia használata mellett, hogy egy hasonló kaliberű megmozdulás rossz fényt vetne a cégre.

A szoftvercégnél azonban úgy vélekednek, hogy a Microsoft és a Yahoo! együttműködésének hiánya vezetett a Google piaci dominanciájának kialakulásához és folyamatos erősödéséhez. A jelenlegi, 45 milliárd dolláros ajánlat kedvező fogadtatásában pedig bíznak a cégnél, hiszen az jelentős prémiumot kínál a részvényeseknek, és mert az ismételt ígéretek és átalakítások ellenére a Yahoo! immár két éve folyamatosan csökkenő nyereségről és gyengülő piaci részesedésről kénytelen beszámolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • immovable #6
  • gopher #5
    "_most_ van monopólium"

    Na igen. De inkább a nyílt szabványokat előnyben részesítő cég (Google) uralja a "nyílt" internetet, mint a zárt forrásra építő, és jelenleg desktop piacon monopol helyzetben lévő MS. Miért is lesz az jobb, ha mégjobban tágítják a saját monopóliumuk határát? ...
  • gopher #4
    "jobban az oprendszerbe integrált webes szolgáltatások"

    Hű de jó is lesz az nekünk... Majd szépen beuralja ezt a piacot is az MS (legalábbis a win/ie userek oldaláról), és ismét fityiszt mutathatnak a W3C-nek (minek szabvány, ha mindenki a mi oprendszerünket és (majd) a mi webes szolgáltatásainkat használja). A FreeBSD egyik fő támogatója (Yahoo!) el fog tűnni, és valószínűsíthető, hogy MS szerverek fogják átvenni az uralmat odaát (és persze a FreeBSD fejlesztőknek sem lesz támogatójuk). Szép új világ, alig várom...
  • tvik #3
    Az jelenthet majd előnyt a MS-nak a G-vel szemben, hogy jobban az oprendszerbe integrált webes szolgáltatásokat tud majd készíteni esetleg.

    Szerintem az fog versenyt teremteni, ha a G-nek lesz riválisa. _most_ van monopólium.
  • kernerster #2
    "A szoftvercégnél azonban úgy vélekednek, hogy a Microsoft és a Yahoo! együttműködésének hiánya vezetett a Google piaci dominanciájának kialakulásához és folyamatos erősödéséhez."

    Nem. A foyamatos teszetosza meg herevere miatt jutottak ide. Csak néhány példa amivel ezután sem fognak tudni szembeszállni: (legalábbis egy jódarabig biztos nem)
    -google earth
    -calendar
    -maps
    -e-mail tárhely
    -levelező gyorsasága
    Ha eccer ezek mind meglesznek, na akkor talán elgondolkozom azon, hogy ránézek a mikrofosra. De addíg minek???
  • kernerster #1
    Én örülök a fúziónak, mert ez nem más mint a szamár meg a ló fúziója. Ezeknek nem egyesülni hanem fejleszteni is kéne!!!! Az senkinek nem jut az eszébe, hogy ha összevonják a két céget, attól csak egy nagy cég lesz, de a szolgáltatás nem lesz jobb?????