Alex

4 GB-os Sony fényképezőgép

A Cyber-shot T2 amellett, hogy egy aprócska, divatos fényképezőgép, hatalmas beépített memóriája révén komplett fotótárként is működik.

A Sony által ma bejelentett, feltehetően a nőknek szánt Cyber-shot T2 esetében a cég közleménye elsőként a feltűnő külalakot említi meg: a gép fekete, kék, zöld, rózsaszín és fehér színű fémborításban pompázhat. Pedig tudásban sem kell szerénykednie, hiszen 3-szoros optikai zoommal rendelkező Carl Zeiss objektívjén át 8,1 valós megapixeles felvételek készítését teszi lehetővé. Az elmosódásgátló technológia szinte már alapkövetelmény, és természetesen itt is megtaláljuk az utóbbi idők nagy vivmányát, a mosolykeresőt: használatakor csak akkor oldódik ki a zár, ha a kép alanya mosolyog.


Fontos kiemelni a gép másik fontos jellemzőjét, a hatalmas tárkapacitást. Beépített memóriája hihetetlenül nagy, 4 GB, azaz sokezer képet vihetünk magunkkal bárhova. (A Sony bejelentésében az szerepel, hogy VGA felbontásban, azaz 640 x 480-as módban a memória 40 000 kép számára elegendő, de egy 8 megapixeles gépnél ez nyilvánvalóan nem életszerű fotózási mód.) A mérnökök figyeltek a memória kihasználására is: a felvételek automatikusan indexet kapnak és albumokba kerülnek, amely nagy digitális fotógyűjtemény esetén is gyors és egyszerű keresést tesz lehetővé.


A T2 hátsó érintőképernyője 2,7" képátlójú, de a készüléket bármilyen BRAVIA televízióhoz vagy más HD-képes monitorhoz csatlakoztatva akár zenei aláfestéssel is élvezhető a nagyfelbontású diavetítés. A képek nézegetésének új módjaként a Scrapbook funkcióval ügyes képmontázsok hozhatók létre az érintőképernyőn, melyekhez kívánság szerinti háttértémák adhatók. A fényképezőgépen tárolt felvételek akkor is egyszerűen kezelhetők, illetve átméretezhetők, ha éppen nincs a közelben számítógép. A képek a készülékre gyárilag telepített Picture Motion Browser szoftver hordozható verziója segítségével fel is tölthetők fotóblogokra, vagy olyan képmegosztó weboldalakra, mint például a Flickr.

Szkeptikusok persze azonnal megjegyezhetik, hogy mind a szín, mind a tárolókapacitás tökéletesen lényegtelen a termék alapfunkciójának szemszögéből, mely a fényképek elkészítése. Azonban a gyártóknak piaci szempontokat kell figyelembe venniük, olyan termékeket kell gyártaniuk, melyek eladhatóak, és ezeket - még ha a lényeg a létrehozás során el is sikkadhatott - a Sony gépe teljesíti is. Európában a Cyber-shot T2 novemberben kerül a boltokba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)