Berta Sándor

Szívzavarokra figyel egy új intelligens ruhacsalád

A Philips holland elektronikai konszern és a Smartex olasz textilgyártó cég egy olyan ruhakollekciót készített el, amelynek darabjai képesek a krónikus szívbeteg emberek egészségét ellenőrizni.

Az új ruhacsalád nem Armani és nem Chanel, de adott esetekben életeket menthet. Az egyes ruhadarabokba szenzorokat építettek be, amelyek figyelik a különböző jellemzőket (szívverések száma, szívritmus, pulzus stb.) és amennyiben a normálistól eltérő értékeket tapasztalnak, azonnal riasztják a beteg kezelőorvosát és továbbítják az EKG adatokat egy PDA-készülékre. A rendszer részét képezi még egy mérleg és egy vérnyomásmérő is. Ezenkívül textil elektródákat helyeztek el a párnákban és az ágyneműben, így az értékek akár éjjel is megfigyelhetők. Külön szenzor felügyeli az éjszakai mozgásokat és a beteg alvás közbeni légzését.

"A textíliák moshatók, ilyen esetekben mosás előtt az elektródák könnyen kivehetők, majd ha a ruhák megszáradtak ugyanilyen könnyen visszahelyezhetők. A PDA-kra az adatokat a rendszer Bluetooth kapcsolat segítségével továbbítja és azt a Philips által kifejlesztett szoftver elemzi ki. A program képes a hatalmas adattengerből kizárólag a legfontosabbakat kiszűrni. Ezek az információk akár klinikákra is továbbíthatók" - hangsúlyozta Jörg Habetha, a projekt vezetője.

Az első tesztek még az idén megkezdődnek 200 személy bevonásával három német és három spanyol klinikán. A megfigyelések egy éven át tartanak majd. A programban csak olyan személyek vehetnek részt, akiknek már van szívimplantátuma. Amennyiben a teszt sikeres lesz, a cél a betegbiztosítók meggyőzése, hiszen a kisebb tartózkodási idő miatt így akár személyenként több száz eurót is megtakaríthatnának évente. A megoldás persze nemcsak orvosi megfigyelésre alkalmas, de segítségével a betegek a saját értékeiket is ellenőrizhetik.

A Philips és a Smartex közös projektje részét képezi a 2008-ig tartó és az Európai Unió által összesen 16 millió euróval támogatott európai MyHeart Kezdeményezésnek, amelynek a munkájában egy 33 cégekből és kutatóintézetekből álló konzorcium vesz részt. A cél a szív- és rendszeri keringési betegek ellenőrzése és a betegségek kialakulásának megelőzése.

A krónikus szívgyengeségben szenvedő betegek száma az elmúlt évtizedekben a többszörösére nőtt és az egyik leggyakoribb megbetegedéssé vált. "Csak Európában több mint 10 millió ember számít jelenleg krónikus szívbetegnek" - közölte Kurt Huber, az Osztrák Kardiológiai Társaság elnöke. Ennek az egyik fő oka a társadalom elöregedése, hogy az emberek egyre idősebbek.

Krónikus szívgyengeségről egyébként általában akkor beszélnek az orvosok, amikor a szív már nem képes a szervezet legfontosabb szerveit megfelelő mennyiségű vérrel ellátni. A jelenleg még nem gyógyítható betegség általában egy akut szívpanasz, például egy szívroham vagy egy éveken át nem megfelelően kezelt magas vérnyomás után fejlődik ki. A betegek 5-30 százaléka - függően a megbetegedés mértékétől - egy éven belül meghal, ami arra vezethető vissza, hogy a szív működési zavarai miatt egy életveszélyes állapot alakul ki, például felborul a szervezet egyik szervének folyadékegyensúlya, jó példa erre a tüdő vizesedése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #6
    "nanóka"
    (C) Epikurosz, 2007, Minden jog fenntartva, a szomszédos jogok is! :-))
  • Epikurosz #5
    Engem amatőr pornószínészre emléketet, de ezen nem veszünk össze.
    ---

    Ez a cucc nekem gagyi.
    Mi az, hogy kiveszem az érzékelőt, kimosom, megint visszateszem stb. Egyebet sem csinálok csak rakosgatom ezentúl a szenzókat?
    Apróbb kütyük kellenek, amelyeket lenyelsz, és mindent mér, ami benned van, nemcsak ilyen szívritmusokat: bacikat, koleszterint, vérzsírt, tesztót, cukrot, thiroxint, tutti la mondi.
    És mielőtt kiürítenéd ezt a nanokütyüt, illetve, bocs, kütyüket, mert több van belőlük, máris nyeled le a következő adagot.
    Ilyen apró kis nanókákra gondolok, amelyeket a kockacukor mellett belekeversz a reggeli kávédba, és azok belemennek a testedbe, mint egy szimbióta, és csinálják ott a fesztivált.
    A kis palmtopotndak meg - valóban Bluetoothon - kiküldik az infókat. Adott esetben meg összegyűlnek, és eldugaszolnak teszem azt egy repedt eret.
  • dawinD #4
    szóval Ewan McGregor :D
    ja kicsit hasonlít :)
  • Tripax #3
    Ez a srác a képen kiköpött Renton, a Trainspotting c. filmből.
  • zabla #2
    future is now:)
  • Csaba42 #1
    Hmmm.