Szekeres Viktor

Vigyázz, kész, szörf! - Igaz történet alapján

Ezek a pingvinek nem cicóznak, hanem szörföznek, miközben a háttérben a Green Day húzza a deszkaalávalót. A nyár legjobb animációs filmje a mozikban.

Nem, nem! Nehogy elmeneküljön valaki csak azért, mert ismét pingvines filmről van szó! A Madagaszkárt ugyebár szinte egyedül a pingvinek vitték a hátukon, a többi a szokott hollywoodi rutin és marketing volt. Sőt, a DVD-re már saját kisfilmet kaptak a pingvinek, hogy aztán a Warner merényletet kövessen el az emberiség ellen a Táncoló talpak című otromba módon manipulatív, instant hányingert keltő animációs filmjével. Szerencsére a Vigyázz, kész, szörf! visszaállítja a hollywoodi animáció becsületét - rögtön a film első percében, amikor is a főszereplő kijelenti (beintve ezzel a tavalyi év nagy sikerévé avanzsált filmnek), hogy ő bizony nem táncol és énekel, nem marháskodik, csak szörfözik.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Vigyázz, kész, szörf! egy egyszerű pingvinmese, mely kivételesen nem az Antarktiszon játszódik (bár ott kezdődik), hanem a szinte csak pingvinek által lakott Hawaii-on (a Pin-Gú szigeten). Ide Cody, a déli sarki pingvin azért zarándokol el, hogy az éves Nagy Zé Szörfversenyen részt vehessen, és képességeihez mérten meg is nyerje azt.

Roppant zsenge a sztori, mely ugyan bonyolódik, de teljesen súlytalan és érdektelen (bele is fért 75 percbe). Mégis az év egyik legjobb animációs filmjét köszönthetjük a Vigyázz, kész, szörf!-ben, hiszen sikerült olyan keretet passzítani a filmhez, ami végképp eladja. Az animációra éppen ezért ki sem térünk, hiszen (mondhatni szokás szerint) nagyon profi munkáról van szó, ami azért is dicséretes, mert a Sony (a Jégkorszakos Fox-szal, a Dreamworks-szel vagy a Disney-vel ellentétben) eddig nem nagyon jeleskedett az animációs mezőnyben.

A filmbeli csavart az szolgáltatja, hogy nem sima, lineáris történetmesélést látunk, hanem egy dokumentumfilmet, illetőleg egy dokumentarista valóságshow-t, melyben egy forgatócsoport követi a főszereplő Cody minden egyes lépését, aki a kamerába beszélve narrálja a történteket, ahogyan azt a műfajban megszoktuk. Ezt a történetmesélést szakítják meg más, éppen a szituációba vágó, a többi szereplővel készített interjúrészletekkel, valamint egyéb, dokumentarista bejátszásokkal.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Amellett, hogy a történet bája és remekül visszafogott értelmessége is elvinné a filmet, a dokus stílus adta helyzetkomikumokat és poénlehetőségeket is kihasználják a készítők, így panaszra nem lehet okunk. A stílusra ráerősít, hogy szerencsére nem fúlunk a Disney-s, éneklős nyáltengerbe (tudjátok, amit eleinte kifigurázott a Shrek is, hogy a 3. részre beálljon a sorba...). Épp ellenkezőleg: kapunk némi trendi muzsikát, hiszen a Green Day, a Pearl Jam vagy az Incubus zenéje eddig nem feltétlenül animációs filmek aláfestőjeként szólalt meg.

Persze hiába főszereplők a pingvinek, úgy tűnik az embereknek csak az ismert stúdiókat lehet első körben eladni, így akárcsak Amerikában, nálunk is elég csúnyán elhasalt a Vigyázz, kész, szörf! Ha a frusztrált kritikus szólna belőlem (mint ahogy az egyik pszichiáterem szerint az is szól), akkor azt mondanám, hogy a tavalyi jópofa Rém rom bukását elnézve úgy tűnik, hogy animációs fronton nem szabad különösebben ötletelni. Inkább a jól bevált sémák egymásra halmozásával lehet sikert aratni, illetve a bejáratott márkanév (Pixar, Shrek, Jégkorszak) adhatja el magát. Ez meglehetősen elszomorító, hiszen azt még el lehet fogadni, hogy egy random Pixar-filmet (megérdemelten!) sokan néznek meg, de hogy ezen nézőknek még az ötödét sem érdekli egy másik nagyszabású animációs film, az több, mint meglepő.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Ettől még a Vigyázz, kész, szörf! remek szórakozás, korrekt kikacsintásokkal és a reality-s, dokumentumfilmes alaphelyzet adta poénok totális kihasználásával. Egyértelműen az év egyik legjobb animációs filmje gyerkőcöknek, felnőtteknek egyaránt. Ja, és a sportos tematika, a szörfvilág és annak szereplőinek remek paródiája talán az animációtól ódzkodókat is beviszi a moziba.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Vigyázz, kész, szörf! (Surf's Up)
magyarul beszélő amerikai animációs film, 88 perc, 2007

Rendező: Chris Buck, Ash Brannon
Forgatókönyvíró: Lisa Addario, Christian Darren, Don Rhymer, Joe Syracuse
Zeneszerző: Mychael Danna
Operatőr: Andres Martinez

Szereplők:
Shia LaBeouf (Cody Maverick hangja)
Jeff Bridges (Big Z/Geek hangja)
Zooey Deschanel (Lani Aliikai hangja)
Jon Heder (Chicken Joe hangja)
James Woods (Reggie Belafonte hangja)
Diedrich Bader (Tank Evans hangja)
Mario Cantone (Mikey Abromowitz hangja)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • boomerangtv #28
    Nekem is tetszett. Viszont a Verdákat nagyon nem bírom
  • azirafael #27
    Szerintem nagyon jó kis film volt, az animáció meg különösen odabaszott (tenger, a szörfös jelenetek)stb. Nekem a táncoló talpak is tetszett, asszonykám még mostanában is rámszol ha énekelni kezdek, "ne! már reped a jég" :)

    Én animációs filmre soha nem megyek előitéletekkel vagy túl nagy elvárásokkal (mondjuk a shrek 3-at így is szörnyű volt végigszenvedni... talán az egyetlen animációs film ami nem tetszett eddig)csak ha kikapcsolódni akarok és könnyed szórakozásra vágyok.
  • DJ Boss #26
    Pont ma nézelődtem a pénztárnál, és ez a szörfös nyavaja van minden füzeten, tolltartón meg mappán... Van még az 1000 éves Verdák meg pár Shrek 3.
    Úgy néz ki, nem a L'ecsót fogják megvenni a kölkök... :)
  • DJ Boss #25
    Sztem SEM volt jó ez a film. És egy film attól NEM lesz a nyár legjobb animja, hogy a TÖBBSÉGnek nem tetszik. Nem mondom, hogy borzalmas lett, hanem csak unalmas, altató, de ez is csak egy vélemény lesz. Ellenben Viktorunk akkor merjen ilyet írni, ha a maga véleményén túl vmi mással is alá tudja támasztani állítását... Szerintem.
  • winnie #24
    nyilván az unatkozó kisgyerekeknek leesnek a szörfösszemélyekre való utalgatások és az egész dokumentarista stílus:) nem véltelen, hogy a lecsó sikeres volt és ez kevésbé. egy patkány, aki ezt az t csinál, könnyebben befogadható unatkozó kisgyerekeknek és utána még a plüssálatot is megveszik.

    (amúgy segítek, szinte minden amerikai mozis rajzfilm ide-oda készül (oké, a tini nindzsa teknősök nem), hogy a gyerek is élvezze és, hogy a felmőtt is. már csak anyagi megfontolásból.)
  • oneman #23
    ahhoz hogy valaki a L'ecsót értse (meg a poénjait) kell egy minimális intelligencia...
    Ez a film inkább unatkozó kisgyerekeknek való...
  • Alien! #22
    Nekem nagyon bejött a mese,lehet azé mert a shrek 3 óriási csalódás volt,illetve kevés animációs filmben vannak jó poénok....Ez pont a riportos,dokumentumos stílusával ütött...Van benne egy-két komoly figura,egy-két nagyon ütős poén,és persze a technikai megvalósítás,kezdve a kameramozgatástól,a ráközelítésekig,és persze a tenger kidolgozása....Néha olyan érzésem volt,mintha vki tényleg ott ugrálna a szereplők között egy kézikamerával....
  • PrisonMan #21
    Jah, azon padlót fogtam
  • Zsocee #20
    + indiana jones + rihanna mint oldalborda :D ,amugy a rém rom az szerintem egy nagy rakás ...
  • csgj #19
    sztem nagyon nagy volt! A "pisilős jelenet" totál kész volt... :D