Alex

Ilyen lenne a Nikon panoráma fényképezőgépe

A panorámafelvételek készítésének macerás módszerét a Nikon egy tervezője egy érdekes termékkel egyszerűsítené le.

Az autókiállításokon rengeteg un. koncepcióautót mutatnak be, melyek sokszor hajmeresztő ötleteket tartalmaznak, mégis fontos próbálkozások a szokványos formák és megoldások megújítására. A digitális kütyük világában kevés hasonló készül, hiszen egy apróbb termék tömeggyártásához jóval kevesebb pénz és technológiai befektetés szükséges, így az ötletek általában meg is szoktak valósulni. Most mégis egy ilyen terv került ki a Nikon műhelyéből, egy panorámakamera, melyet Ye Chen tervezett.


A Yanko Design berkeiben kidolgozott fényképezőgépet célzottan panorámafelvételek készítésére tervezték. Ez persze bármely hagyományos géppel is megoldható, csupán egymást átfedő képeket kell készítenünk, majd az átlapolt részeket egy szoftverrel összeilleszteni. Ezt teszi szükségtelenné ez a háromszög alakú termék, mely valós időben képes erre.


A Coolpix 360 munkanevet kapott fényképezőgép egyik sarkában speciális, henger alakú lencsék vannak, melyek körbe tudnak fordulni. A sokkal inkább futurisztikus játékvezérlőnek, mint fényképezőgépnek kínéző háromszög közepén lévő kijelző érintésérzékeny. A Nikon nem közölte, hogy tervezik-e a készülék gyártását.

Hogyan készítsünk panorámafelvételeket?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #21
    Természetesen a mai lencsékkel nemigen lehet csinálni "nagy" látószögű képet..

    Az a 3m meg a 30cm vicces számok, ugyanis egészséges ember (2db szemmel) 1db pontra fókuszál és attól a ponttól eltérve a tér bármely irányába életlen képet ad. Minél nagyobb a távolság, annál életlenebb a terület (v pont) képe.
    Vagyis a változás folyamatos és nincs 30cm.. ill van 1 minimum terület de az jóval kisebb és nem az egész sárgafoltra vetülő kép..
  • babajaga #20
    3 m távolságból az ember 30 cm! széles részt lát élesen.
  • babajaga #19
    És mennyit látsz élesen ebből? Nagy kutyafaszát ér ez a látószög ha nem látsz élesen egyszer. Másszor annyit érteni illene a fotózáshoz ha arról beszél valaki hogy a nagy látószögű lencsék mennyire torzítanak, Milyen szemét panorámakép lenne ebből?
  • krondorl #18
    Persze, és a hátad mögé is látsz ugye? :)))
  • Tetsuo #17
    vízszintesen. Függőlegesen meg 150-160° körül..
  • Tetsuo #16
    Az emberi szem látószöge több mint 180°.. azért.
  • nenad #15
    Ha elfogadhato arban lesz akkor hasznos lehet sokmindenkinek, az ingatlanostol kezdve, a banat tudja meg kinek.
    Erdemes lehet belefektetni egy fotosnak.
  • babajaga #14
    Mármint egy panoráma részképnek.
  • babajaga #13
    Igen csak egy baj van hogy az optikáknak 120 foknál nagyobbnak kellene lennie a látószögének, a torzítás miatt viszont nagyon pocsék képet kapnál.45 foknál (az emberi szem normál látószöge) szélesebb képet nem érdemes csinálni.
  • Godefroy #12
    "garázscég" ez jó volt! :)


    Ez olyan mint amikor a motoroknál a Kawasakit le szokták sajnálni a Hondával szemben mérete miatt, igaz a Kawa gyárt tankereket is :)