Gyurkity Péter

Nem sok esélyt jósolnak a Zune lejátszóknak

Miközben a Microsoft egyszerre három szegmenst céloz meg új hordozható zenelejátszóival, elemzők szerint nem sok esélyük van komoly versenyt támasztani az Apple iPod-családjával szemben.

Ezen véleményének adott hangot többek között James McQuivey, a Forrester Research elemzője, aki szerint a szoftvercég megközelítése nem ideális. Redmond ugyanis egyszerre három különböző szegmenst céloz meg a hamarosan megjelenő új változatokkal: a csúcskategóriás hordozható videólejátszókat, a mainstream vonalba tartozó zenelejátszókat, valamint az olcsó, lebutított készülékek kategóriáját, ahová például az iPod Shuffle is tartozik.

Erről Chris Stephenson, a Zune népszerűsítéséért felelős marketingigazgató számolt be egy interjúban, amelyben kiemelte, hogy mindhárom vonalon egyszerre törekednek az Apple előnyének csökkentésére. "A Zune lejátszókra mint széles, mindenkinek szóló szórakoztatói ajánlatként gondolunk. Hamarosan agresszív terjeszkedési stratégiával jelenünk meg számos szegmensben" - magyarázta Stephenson. Elmondása szerint a következő hónapban megismerhetjük e stratégia néhány elemét, valamint az új lejátszókat, amelyek közül néhányat már korábban szemügyre vehettünk.

Elemzők ugyanakkor nem sok esélyt adnak a terjeszkedési törekvéseknek, kiemelve, hogy a széles kínálat helyett elsőként a középkategóriás eszközök terén kellene előrenyomulnia a cégnek. Ezt flash-alapú és merevlemezes változatok egy időben történő piacra dobásával érhetnék el, amely kellőképpen kibővítené a vásárlói bázist - ez később már megfelelő lenne az újabb fejlesztések fogadására. Ezzel a megközelítéssel változtatni lehetne a jelenlegi helyzeten, amelyben a Microsoft nem sok babért arathat, hiszen egyelőre nem tudja megközelíteni az iPod sikerét.

Részleteket egyelőre nem árultak el, de azt már tudni lehet, hogy a Wi-Fi funkciók kibővítésén fáradoznak a redmondi mérnökök. Szóba került itt a gyors zeneletöltés lehetősége a nyilvános "hotspotoknál", valamint a tartalom szinkronizálása az otthoni PC-vel, amely jelenleg nem elérhető, hiszen a felhasználók legfeljebb egymás hordozható lejátszóinak anyagait csereberélhetik. Kérdés azonban, hogy mindez elegendő lesz-e az újabb vásárlók elcsábítására - az elemzők szerint nem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #31
    Természetesen. Én csak azt mondom, hogy nem kell mindenért az MS-t hibáztatni.
  • Indigo #30
    A helyzeten nem változtat a tény, hogy nem M$ írja a hardvereket...
  • BiroAndras #29
    "hanem maximális pontszámot kapó hardware-em nem működik rendesen alatta, mert nem létezik hozzá megfelelő driver..."

    Még mindíg nem az MS írja a drivereket. A HW gyártók f@szsága, hogy még mindíg nincs támogatva egy csomó minden. De azért messze nem olyan rossz a helyzet, mostanra a hardverek többségéhez már van driver.
  • gegeethestyle #28
    Ennyire én nem vagyok benne(mint intrex), de nekem nem tűnt fel, mert nem történt így. Pedig nem akarok nagyzolni, de 3 PC-nk van és nem akarta soha egyiken sem formázni. Az Autofill-ről meg annyit, hogy ha valaki rákattint van, ha nem kattint rá akor nincs. (Csak mert TE lehet, hogy erre gondoltál) Nagyon jó kis gép sztem. Nem tudom neked van-e, de én imádom.
    OFF
    Ja és ha láttál már 2nd gen. shuffle-t: BAROMI KICSI, és emellett ténylegesen 12 óráig bírja. Nem azt mondom, hogy a SONY NWE-kkel vetekszik az akkumulátor-élettartama, de bőven király.
  • intrex #27
    Mivel a windows nem ismeri a HFS fájlrendszert, nyilván való hogy az így formázott iPod-ot sem fogja felismerni, és felajánlja az inicializálást. Ha kicsit utánanéznél az iPodok működési módozatainak megtudnád, hogy Fat32 és HFS fájlrendszerekkel is elboldogul. Ha Fat32-re van formázva, akkor az általad említett másik PC nem fogja újraformázni.
    Tehát az iPod is ugyanúgy működik mint minden USB-s winyó, ha az adott oprendszer annyira szar mint a windows, értem ez alatt a silány fájlrendszer ismereteit, akkor ez történik.
  • Tetsuo #26
    Az iPod szar. Neked nem tűnt fel h kompatíbilitási problémái vannak? Pl egy másik PC újraformázni akarja meg stb..
  • nedudu #25
    XP alatt mire lehet használni vagy Vista alatt (egyelőre)?
  • Indigo #24
    Olyanról még biztos nem hallottál, hogy több oprendszer egy gépen...
    Ha valaki megvesz egy méregdrága grafikus kártyát, mert szeretne játszani winfos alatt, az gondolom szeretné használni Linux alatt is a hardverét...
  • Carbine #23
    "érdekes módon a GeForce-okhoz le kellet tölteni drivert"

    Éppen az nvidiához kellett driver.
    Amúgy van azért a GeForce-ban OpenGL támogatás is. Ha jól emléxem 2.0 !
  • Gerygrey #22
    OFF
    Dícséretre méltó, ha a Linux alapból felismeri a 8800GTX-et. Csak azt mondja meg valaki, hogy mire lehet használni Linux alatt egy DX10-es csúcskártyát...