Berta Sándor

Szupergyors adatátviteli chipet fejlesztett ki az IBM

Az intraneteken és az interneten továbbított adatmennyiség folyamatosan növekszik, ezzel párhuzamosan egyre inkább nő az igény a gyors adatátvitelt lehetővé tevő technológiák iránt is.

Az IBM kutatóinak sikerült egy olyan optikai adatátviteli chipsetet kifejleszteniük, amelynek a segítségével akár a másodpercenkénti 160 gigabites adatátviteli sebesség is elérhető. A chipset prototípusát a szakemberek a kaliforniai Anaheimben megrendezett Optical Fiber kiállításon mutatták be. Az új technológia a jelenlegi optikai hálózatoknál nyolcszor gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé és amennyiben elterjed, gyökeresen megváltoztathatja az adattovábbításról eddig bennünk élő képet.

A bemutatott prototípus képes arra, hogy egyetlen nagy felbontású film letöltési idejét az eddigi leggyorsabbnak számító 30 percről akár egyetlen másodpercre csökkentse. Bernard Meyerson, az IBM vezető technikusa szerint a termék áttörés a számítástechnikában. Az új chipseteket a következő 18-30 hónapban először számítógépközpontokban és szuperszámítógépekben alkalmazhatják majd, később pedig fokozatosan elterjedhetnek világszerte.


"A filmek, TV-műsorok, zenei anyagok és fotók növekvő mennyisége által okozott információs robbanás egyre nagyobb adatátviteli sávszélességet és sebességet igényel" - mondta T. C. Chen, az IBM kutatója. Az új chipsetet egy T. J. Watson által vezetett csoport fejlesztette ki a vállalat Yorktown Heights-nál található központjában. A programot támogatta a DARPA amerikai védelmi kutatási ügynökség is.

Az IBM egy olyan megoldást kínál, aminek a segítségével az alkatrészeket egyetlen, 3,25 x 5,25 mm méretű miniatűr csomagban gyárthatják le, ráadásul a darabonkénti ár nagyon alacsonyan tartható, a darabszám viszont nagyon magas lehet. A technológia akár nyomtatott áramköröket tartalmazó lapkákra is felkerülhet majd, így még gyorsabbá válhat a kommunikáció két elektronikus rendszer, például egy PC és egy Set-Top-Box között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • waterman #13
    szerintem nem az a lényeg, hogy milyen csatoló, hanem hogy mekkorka.. 20giga/sec azért nem rossz. az eredeti cikkben jól szemléltetik az adatfolyam-áteresztő képességét: 4millió egyidejű telefonbeszélgetés folyhatna egy ilyen chipen át.. csak bírja valami kiszolgálni:)
  • Mice #12
    szerintem tökmindegy mert az 50ft-osnál se hiszem, hogy sokkal nagyobbakat gyártanának máshol-->arányaiban nézve meg még ahhoz képest is kicsi lenne
  • Akuma #11
    Naja, odatehettek volna mellé egy egyszerű vonalzót az arány kedvéért, mert én pl egyáltalán nem tudom a pénzérme méretét sem...
  • Duncan Idaho #10
    MEkkora pénzérme!!! :D:D:D
  • kvp #9
    Nem akarok senkit kiabranditani, de ez a chip egy 16 csatornas, csatornankent 10Gbit-es csatolo. Tehat csak annyi tortent, hogy egy cmos aramkorre felraktak 16 ado led-et es 16 vevo fototranzisztort. Eltero hullamhosszak eseten persze ez lehet egy darab 160 Gbit-es optikai csatolo. Azonos hullamhosszok eseten pedig egy 16 portos 10 Gbit-es switch.

    Tervezes szempontjabol pedig a nagysebessegu atvitelt es adatkezelest mar viszonylag jol megoldottak meg a hippi csatolo kifejlesztesekor. Ma mar elavult, de az 1980-as evekben a tobb gigabites sebesseg meg rekordnak szamitott. Azota eleg egyertelmu, hogy hogyan kell a szamitogepekhez kepest nagysebessegu halozatokon az utvonalvalasztast kezelni. (tobbnyire cimkeznek, tehat a lassabb oldalon felcimkezik a csomagokat, a gerinchalozat pedig mar csak a par byte-os cimket nezi meg, tehat az utvonalvalasztas a gerinchalozat szelein tortenik, a fo halozati router-ek csak tovabbitanak)
  • Wittgen #8
    Nagyon helyes, csak fejlődjön ez a fránya technika...
  • eax #7
    Noigen, de attol meg jo moka lenne ilyet tervezni, mas kerdes, hogy viszonylag keves az olyan helyek szama, ahol tobb szaz sonet oc-768-as link van, ilyen 160G-sbol (oc-3072?) meg meg kevesebb... :)
    Viszont a CRS-1 IOS XR-e fincsi dolog, mar csak ezert is erdemes mindenkinek szerezni parat a pincebe... :)
  • shabba #6
    Nem hiszem hogy sok száz port lesz itt először a cél. Pl. 40 Gbps-es kártyákból is egy Cisco CRS-1-ben max 16-ot lehet belepakolni és van még 8 és 4 slotos modell is.
  • shabba #5
    Nem végpontra készül usernek ez a kapacitás hanem gerinchálózatra, vagy chipen belüli összeköttetésre. Végpontra a usernek a 100 Mbps még nagyon sokáig elég lesz, annyival meg bármelyik winyó elboldogul, de mire gigabit lesz az elterjedt access sebesség addigra már a háttértárak is támogatni fogják ezt a sebességet, bár addigra már SSD-k lesznek.

    Ez a 160 Gbps chip gerinchálózati eszközökhöz majd jó lesz, olyanba mint pl. egy Cisco CRS-1-es, aminek száz ezer dollárokban mérik darabját. A 40 Gbps-es SDH utódja nagy valószínűséggel 160Gbps lesz, bár hivatalosan talán még bele sem kezdtek a szabványba, de a 10 Gbps Ethernet utódja a 100 Gbps Ethernet már folyamatban van és 2010 környékére talán el is készül.
  • eax #4
    Nyilvan ez a technologia meg sokaig nem az end-usereknel lesz, viszont mar sok gerincvonalon kezd keves lenni a gyakran hasznalt 10ge, a 100G-s szabvany meg me'g csak keszul. En inkabb arra lennek kivancsi, hogy egy tobb szaz ilyen porttal rendelkezo switchet, vagy erre egy wire-speed IPSt milyen kihivas lehet tervezni... :)