Berta Sándor

Februárban indul az európai online filmarchívum

Néhány héten belül hivatalosan is elérhető lesz a filmarchives online. Az új portál létrehozását az Európai Unió is támogatja és segítségével hozzáférhetők lesznek a különböző európai nemzetek filmarchívumai.

A projekt első szakaszában a frankfurti Deutsches Filminstitut - DIF, a prágai Filmovy Archiv, a londoni British Film Institute, a Cineteca di Bologna és a berlini DEFA Stiftung archívumai lesznek elérhetők. Később a második szakasz részeként még az idén hozzáférhetővé válik a Cinémathéque Royale de Belgique (CRB), a Tainiothiki tis Ellados (TTE), a Slovenian Cinematheque (SK), a Deutsche Kinemathek (DK), a LICHTSPIEL-Kinemathek Bern, a Cineteca Italiana di Milano (CIM), a Norsk filminstitutt (NFI), a Nederlands Filmmuseum (NFM), az IWF Knowledge and Media (IWF), a Cineteca del Friuli (CDF) és a Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNF) is.

A filmarchives online az európai Moving Image Database for Access and Re-Use of European Film Collections (MIDAS) program részeként született meg. "Az összeurópai filmarchívum mindenki, akár a magánszemélyek számára is megtekinthető lesz. A cél az, hogy bárki könnyen férhessen hozzá az európai filmörökséghez, valamint hogy elősegítsék az európai művek későbbi felhasználását. Az alkotások között vannak dokumentumfilmek, régi híradófelvételek is. Minden műhöz általában külön angol nyelvű ismertető tartozik" - jelentette ki Georg Eckes, a Német Filmintézet MIDAS programmegbízottja. Először 4000 különböző film lesz elérhető, később ez a szám 15 000 fog nőni. Az ezekhez való hozzáférés ingyenes.

Nekünk, magyarok számára örömteli, hogy a programhoz csatlakozott a Magyar Nemzeti Filmarchívum is. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy tavaly áprilisban Kovács Kálmán akkori informatikai és hírközlési miniszter a Jövő Házában bemutatta a Nemzeti Audiovizuális Archívumot (NAVA), illetve az országszerte szaporodó NAVA pontokat is. Az archívum jelenleg 8000 órányi tévé- és rádióműsort tudhat magáénak, és immár országszerte 35 helyen érhető el a nyilvánosság számára. A NAVA azóta is gőzerővel működik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Normal #4
    Könyvben is jó lenne megcsinálni.
  • Tetsuo #3
    Hát jobb ötlet mint a NAVA az biztos.
  • mad mind #2
    Jó ötlet, remélem végig is viszik.
  • Morden23 #1
    Ez bizony egy hihetetlen jó dolog.

    Minden tiszteletem a kezdeményezésé.