Szekeres Viktor

Crank - Felpörögve - Akciófilm annak, aki bírja a tempót

Olykor rádöbben az ember, hogy tele a hócipője Hollywood A-listás akciófilmjeivel és a B-cuccokhoz nyúl. A Crank - Felpörögve erősen B-cucc és veri szinte az összes menő akciófilmet.

A dehonesztálónak ható "B-cucc"-kifejezés persze nem a film minőségét célozza meg, hanem az olcsóságát, a tipikusan egymondatos történetét és a sztárnélküliségét. De hát kinek van szüksége sztárokra, ha itt van nekünk a tökéletesen olcsó Jason Statham, akit kedvelünk, nagy arc, s bár olykor eléggé beletenyerel egy-egy kevésbé sikerült, idehaza négybetűs szócskával jellemzett produkcióba. Például a Wesley Snipes-féle DVD-re száműzött Chaos nem volt a szakma csúcsa, de legalább a Szállító és a gyengébbre sikeredett 2. rész fényében mindenki tudja, hogy mire várhatunk a közel sem akciófilm alkat Statham-től - és ezúttal biztosan nem is fogunk csalódni. Ahogy a cím is ígéri pörgésre, némi menőzésre és kíméletlenségre fizet be az, aki leperkálja a mozijegyre valót.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

A Crank legnagyobb előnye (amellett, hogy ki tudja miképpen jutott el hozzánk ilyen hamar), hogy nem szarozik, nem vezeti fel a sztorit, nem törődik holmi karakterekkel, hanem rögtön a lecsó közepébe csap. Hősünk Chev Chelios, egy meglehetősen tapló verő- és ölőember, nem egy rakétatudós. Kábán magához tér egy lakásban, majd egy hívogató DVD-t betol a lejátszóba, ahol a tévé képernyőjén egyik ellenlábasa közli hatalmas fejével, hogy szegény Chevnek max. egy óra van hátra az életéből, mivel kapott valami jófajta, fokozatosan ölő mérget. Chevnek több se kell, elkezd rohanni, hogy életét mentse (ráadásul csak akkor maradhat életben, ha szervezete folyamatosan termeli az adrenalint, ezért valóban rohannia és durvulnia kell) és egyfajta bónuszként kitekerje az őt pokolra küldeni kívánó nyakát.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Egyszerű a sztori, az ember versenyfutása a testében szétterjedő méreggel és ennek megfelelően pörög is, mint az istennyila. A két reklámfilmes direktor pedig tobzódik a trendinek ható, de ezúttal nem feltétlenül öncélú filmes eszközökben. Kedvükre kísérletezgetnek, teljesen random helyekre pakolgatják a kamerát, váltogatják a film nézőpontjait és nyűgözik le az ilyesféle trükkökre fogékony nézőt. Bevetnek mindenféle flancos és eredeti fogást, hogy ne csak a tempóval ejtsék rabul az érzékeinket és még talán a legfinnyásabbak is elismerik, hogy nagyon ügyesen teszik ezt. A filmnek szinte minden eleme arra készteti az embert, hogy ne várja ki a DVD-t, hanem nagy vásznon tekintse meg a filmet.

A film sava-borsát egyértelműen Statham adja, akiben van annyi kisugárzás, hogy simán elvigye a hátán az egészet. Figuráját ugyan nem karakterizálják (mint ahogy a többiek is csak papírmasék, de kit érdekel), viszont az hamar kiderül, hogy a kőbunkó és cseppet sem szerethető bérgyilkos archetípusa rengeteg jól elhelyezett poéndrazséra ad lehetőséget. Igazából még örülhetünk is annak, hogy végre itt egy film, mely nem kívánja hősi cselekedetekkel megszerettetni a hősét, bőven megelégszik, ha az ember őt is utálja. Sőt már-már szinte szurkolunk, hogy még jobban szenvedjen, de azért mégis csak tartson ki a hullámvasutazás közben míg eléri a célját és válogatott módszerekkel elintézi a neki ártani kívánókat.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Mese nincs, ha egy akciófilmet néz meg az ember idén idehaza a mozikban, akkor az az első 10 hónap termése alapján csakis a Crank - Felpörögve lehet. Ez nem vita tárgya, még akkor sem, ha az esetleges pozitív vélemények alapján a kényesebb ízlésűek esetleg csalódnak majd a filmben, hiszen ha a csicsát és a trükköket lehántjuk a vázról, akkor tényleg csak egy totálisan történet nélküli, de borzasztóan szórakoztató, soha le nem ülő, politikailag inkorrekt, de mégis csak egy olcsó B-filmes tobzódást kapunk. Viszont akkor már csak az a kérdés, hogy a sztárokkal teletűzdelt mozis akcióremekeknek milyen betű is dukálna?

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Crank - Felpörögve (Crank)
feliratos amerikai-angol akciófilm, 87 perc, 2006

Rendező: Mark Neveldine, Brian Taylor
Forgatókönyvíró: Mark Neveldine, Brian Taylor
Zeneszerző: Paul Haslinger
Operatőr: Adam Biddle
Vágó: Brian Berdan

Szereplők:
Jason Statham (Chev Chelios)
Jose Pablo Cantillo (Verona)
Amy Smart (Eve)
Efren Ramirez (Kaylo)
Dwight Yoakam (Miles)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fifi #45
    "irreális, tulzottan elragaszkodik a valóságtól"

    lol
  • benkoszabi #44
    ez egy borzalmasan kivitelezett film. szinészi játék nincs, dramaturgia szintén. a kameramozgás pocsék, csak ugy mint a látványelemek...gagyi az egész...irreális, tulzottan elragaszkodik a valóságtól. nem is lehet eldönteni, hogy ez most egy akciófilm, vagy egy vigjátéák, vagy a 2 keveréke. hatalmas hiba volt a film végén megölni statham-at, márcsak azért is, mert a film arról szól, vagyis arról kéne szólnia, hogy megtalálja az ellenszert....pedig az alapötet nem is lett volna rossz...nem is értem hogyan állhatez a borzadály 7,1 ponton az IMDB oldalá...én erre max 5,5 pontot adnék...fertelmes..nem is csoda hogy statham bebukott..egy iylen filmmel naná, az egész produktumnak 3-4 jelenete volt ami igazán vicces volt...a végén meg már állva néztem, mert nem birtam nyugton amradni a székemben, annyira unalmas volt....
  • zola6681 #43
    [IMG]http://[/IMG]

    ö az!

    [IMG]http://[/IMG]
  • zola6681 #42
    ....tudjátok a patikus résznél!
  • zola6681 #41
    Én láttam a filmet és meg kell mondjam nagyon tetszett föleg Chester Bennington a Linkin Park-ból....ö volt a legjobb mellékszereplö!!!
  • wanek #40
    Azt kapásból 3-szor nézted meg? :)
  • NiGhTM4R3 #39
    Hát, attól az "arabos" szövegtől lefordultam a székről.
  • argento #38
    Hali, én is megnéztem a Cranket. Kapásból 2-szer is. :D Mondjuk nekem a szállító jobban bejött.
  • wanek #37
    A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső - színes magyarul beszélő angol akció-vígjáték
    Blöff - színes magyarul beszélő angol-amerikai krimi

    A port.hu szerint sem kifejezetten vígjáték a két film. Én is írtam, hogy sajátos humoruk van, de tény, hogy nem klasszikus vígjátékok.
    De látom, hogy csökönyösen ragaszkodsz a véleményedhez (pedig nincs igazad), de Jason Statham megjelenése sem egy tipikus vígjáték-figura.
    A Crank egyes részein is lehetett röhögni, de ettől még nem vígjáték. Sőt, még csak nem is horror, pedig levágja a faszi kezét, lelövik az egyiknek az ujjait, stb. Tehát a film egészét kell tekinteni. És az általad említett két Guy Ritchie filmre való utalás nem tipikus vígjáték. Arról meg már nem is beszélve, hogy egy filmben - bármilyen is legyen az - nem mindenkinek a film jellegére utaló szerepe van. Te úgy látod, hogy Jason Statham abban a 2 filmben a mókamikit alakította?
  • winnie #36
    de hiába másolod be, va netem:) kétszer írtam. ezt: " eleinte komédiákban játszott." és "előtte a két film, amivel befutott nem akció volt." (nem akcióhősről beszéltem)

    a ravasz az agy, abszolút komédia, akárcsak a blöff. a többi nem lényeg, mert ezekről írtam. itt fedezték fel, természetes, hogy nem akcióhősként. azt már hollywood húzta rá a szállító után és remekül is áll neki. csak a befutást komikus szerepben vitte vlghez.