Szekeres Viktor

Kígyók a fedélzeten - Besült az év leginkább várt filmje

"Kibaszott kígyók a kibaszott gépen" - sommázza a helyzetet az év egyik legjobban várt filmjében Samuel L. Jackson. Nincs köntörfalazás, a film valóban erről szól.

Persze a kígyókig el is kell érni. Balga módon azt hittük, hogy azzal indul a film, hogy felszáll a gép és Sam L. Jackson átvált Terminátor-üzemmódba, de azért bizonyos filmes szabályokkal illik tisztában lenni. Még ha bevallottan bé-filmről is van szó, akkor is illendő némi felvezetés, így megismerjük a tökéletesen fölösleges, érdektelen és logikarajongóknak logikátlan előtörténetet mintegy fél órában, ami azonnal redőket csalhat a nézők homlokaira, hiszen nem erről volt szó, mi nem ezt a lovat akartuk. Fél óra múlva persze előkerül egy kígyó is, rá 15 percre rá pedig be is indul a krízishelyzet, hogy a 100. perc környékén megoldódjon (vagy nem.)

A történetről többet nem is érdemes mondani, mert bár tényleg azt hittük hogy végre egy film, ahol nem lacafacáznak holmi sztorival, mégis kapunk valami krimi alapot, de szerencsére elég felejtős módon. Inkább arra érdemes kitérni, hogy mekkora hype, szóbeszéd övezte a film moziba jövetelét, amire az alkotók még rá is tettek egy lapáttal és elhalasztották az amerikai premiert augusztusra. Hogy ennek a késlekedésnek köszönhető-e, de az egyik legnagyobb nyári sikervárományos film a premier napján hatalmas durranás helyett csak pukkant egy kicsit és csendben kimúlt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Nem mintha nem térülne meg a készítők, producerek befektetése, nem mintha nem lenne szép eredmény a harmincegynéhány milliós amerikai bevétel és az ugyancsak zsenge nemzetközi inkasszó egy tipikus trash filmtől, de a sokkal csekélyebb reklámmal és promócióval moziba kerülő hasonszőrű Anakonda magasan lekörözte a Kígyókat a fedélzeten, mely az Anakonda második részének közelében helyezkedik el a sikert tekintve.

Mindezek ellenére ha a nézői véleményeket nézzük, akkor általában nyílt színi taps fogadja a filmet, melynek leginkább az egyszerűségét lehet dicsérni. Jönnek a kígyók, mészárolnak, majd pedig hirtelen üldözött lesz az üldözőből, miközben egy levegőben ide-oda hánykolódó repülőgéppel is meg kell küzdeni - vagyis megkapjuk a kígyóktól és a repüléstől való félelmünket négyzetre emelve. A rengeteg gusztustalan csúszómászó remek alaphangulatot teremt a filmhez és egy-két kreatív, viszont annál elborzasztóbb halálesethez is tapsikolhatunk örömmel.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Jó látni, ha egy produkció nem veszi magát komolyan és csakis a puszta szórakoztatást tűzi zászlajára (ennek eklatáns példája a film végén, a stáblista alatti videóklip, vagy klipparódia.) Kapunk egy-két jó beszólást, röhögünk is alkalomadtán, viszont a készítők a forgatókönyvet nem tömködték tele jobbnál jobb poénokkal, de legalább bevállalták a gagyit.

Ugyan valóban egy vérgőzös, öniróniával teljes belekben és vérben való tapicskolást kapunk, sajnos nem tudunk a negatívumok mellett sem elmenni. Nyilván színészi alakításokról felesleges beszélni (Jackson persze kivétel), mindössze pár (nyilván szándékosan) papírmasé klisét kapunk, akiket le lehet mészárolni - nem is ez a baj. Inkább az, hogy a rengeteg karakterrel dolgozó filmesek bátorsága egy idő után inába szállt és ahelyett, hogy hatalmas vágóhidat rendezve minden a horrorokat érintő sztereotípiával leszámolnának, nagyon kesztyűs kézzel bánnak szereplőikkel. Azt persze alá kell írni, hogy nem lehet tudni ki és mikor fog meghalni, ki éli túl - ilyen szempontból tehát nem kiszámítható a film. Mindössze egy biztos: most végre egy olyan horrort látunk, ahol nem a négerek harapnak először a fűbe.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Nulla elvárásokkal kifejezetten élvezhető a film, de a hype és az IMDB-pontszám tekintetében bizony mélyen alulmúlja a várakozásokat. Így csak egy rettentően jópofa és élvezhető, de túlértékelt és hamar felejtős horror kerekedik a filmből, mely nem nagyon emelkedik ki az utóbbi évek állatos-horroros filmjei közül (Anakonda, Lake Placid, Mérges pókok, Háborgó mélység), nem született egy új Tremors. Egyszerűen az alkotók gyávasága, illetve az, hogy az eredetileg viszonylag alacsony korhatárra tervezett filmhez csak később forgattak pár keményebb jelenetet erőteljesen befolyásolta a film végén a nézők szájízét. Sebaj, majd talán jövőre a Grindhouse.

Az mindenesetre biztos, hogy nagyot senki sem csalódhat, hiszen nomen est omen, a film valóban azt kínálja, amit a címe is. "Kibaszott kígyókat a kibaszott repülőgépen" - vagyis a fóbiások kezdhetnek rettegni. Aki erre nem kíváncsi és mégis megnézi, az magára vessen.

Magyar nyelvű filmelőzetes letöltése

Klikk
ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Kígyók a fedélzeten (Snakes on a Plane)
feliratos amerikai akcióthriller, 107 perc, 2006

Rendező: David R. Ellis
Forgatókönyvíró: John Heffernan, Sebastian Gutierrez, David Dalessandro
Operatőr: Adam Greenberg
Zene: Trevor Rabin

Szereplők:
Samuel L. Jackson (Neville Flynn)
Nathan Phillips (Sean Jones)
Byron Lawson (Edward 'Eddie' Kim)
Julianna Margulies (Claire Miller)
Rachel Blanchard (Mercedes Harbont)
Flex Alexander (Three G's/Clarence Dewey)
Kenan Thompson (Troy McDaniel)
Keith Dallas (Big Leroy DuBois)
Bobby Cannavale (Hank Harris)
Todd Louiso (Dr. Steven Price)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Oziris666 #41
    Mert a kritika 90%a mindig negativ!
    Mondjuk már annyi a kritikus mint a kosz,legalábbis anak hiszik magukat!
  • wbtist #40
    Nekem már a bemutató se jött be...
  • Jack Bauer ahős #39
    Tájékozódjatok fiatalok:hype-hype.
  • winnie #38
    sseth: ennek örülök, de, mint írtam lent ez köztudott volt (sokkal hamarabb is leírták nálam, de ennek ellenére is egyértelmű). nyilván nem egy sima béfilm hype-járól van szó.
  • SSeth #37
    Az égnek legyen hála, hogy valaki ennyire mögé képes látni Hollywood-nak!
    Köszi a tolmácsolást! Mi vakok ezt nem láttuk eddig. De most hogy mondod... a napnál világosabb.
  • winnie #36
    yv@n: mint látod más sem, ez van. ennél egyértelműbben már nem is lehetne célozni a dologra. a cím abszurditása, illetve kvázi a történet elmesélése a címben mind beszédes. (aki komolyan veszi a dolgot, annak nem érdemes magyarázni)

    egy trash filmről van szó, nem többről. nem arachnofobia-szerű hororosdi, hanem ahogy fent említve vagyok egy tremors-szerű trash.
  • SSeth #35
    Fura... én sem látom.
    Hogy van ez? A 'feliratos' vagy az 'amerikai' megfelelője a paródia?
  • Yv@n #34
    "Kígyók a fedélzeten (Snakes on a Plane)
    feliratos amerikai akcióthriller, 107 perc, 2006"

    Csak én nem látom benne a paródia/vígjáték kulcsszavakat? :)
  • winnie #33
    lol. egy direkt poén, a béfilmeket parodizáló filmről van szó. erre te egy film alapján azt írod, hogy beengedik? régen volt klasszikus bé a moziban, jogos döntés volt, hiszen végülis nyereséges lett már moziban is. viszont épp ez az, hogy a sok "birka" (hú, de magas ló. mert te nem?) nem nézte meg, csak a műfaj, a trash rajongói. a sok birka (több mint 12-szer ennyi birkaÖ az a karib tenger 2-őt, a da vinci-t és az x-ment nézte.
  • SSeth #32
    De még mennyire, hogy beengedik a moziba ezeket a filmeket. A sok birka meg el is megy megnézni. Jobb dolguk nem lévén... Szomorú ha már ilyen Z-kategória is palettára kerül. De egyre inkább ez van sajnos. Meg kellett volna még spékelni néhány színész-géniusszal. Gondolok itt a nagy:Brian Thompson-ra, Frank Zagarino-ra, a mimikakirály Lorenzo Lamas-ra és nem hagyhatjuk ki a tehetséges Don "The Dragon" Wilson-t sem.