Specker Balázs

Új Windows CE verzió a láthatáron

A redmondi óriáscég a Mobile & Embedded DevCon elnevezésű konferenciáján mutatta be mobilos platformokra szánt Windows CE operációs rendszerének 6-os bétaverzióját.

"Partnereinkkel együtt ezzel az új verzióval szeretnénk megünnepelni a Windows CE mérföldkőnek számító tizedik születésnapját. Az új rendszer hűen szolgálja majd a jövő hordozható eszközeit bárhol is legyenek éppen a világban" - mondta ünnepélyes hangvétellel Suzan DelBene, a Microsoft mobil és beágyazott technológiáiért felelős alelnöke. "Tovább csiszoltuk a fejlesztőnknek szánt technológiákat és eszközöket, hogy meggyorsítsuk a termékeik piacra dobását és hogy segítsük őket munkájukban."

A Windows CE 6-ban megtalálható egy integrált fejlesztői környezet, ami jelenleg egy Visual Studio 2005 plug-in formájában érhető el - olvasható a Microsoft sajtóközleményében. A rendszer igen elterjedtnek számít a GPS-es eszközökre, az ipari automatikákra és a gyógyászati műszerekre szakosodott szoftverfejlesztő cégek körében is.

Az operációs rendszer újratervezett kernel architektúrája sokkal több egyszerre futtatható folyamatra ad lehetőséget. Szám szerint 32-től egészen 32 ezer folyamat futhat egyidőben, amelyek közül mindegyik egy-egy 2GB-os virtuális memóriaszeletet kap. A Microsoft úgy véli így a fejlesztők összetettebb multimédiás és webes alkalmazásokat hozhatnak létre a mobil eszközökre, mint valaha. Ráadásul arra is lehetőségük lesz, hogy a Windows CE több millió programsorához is hozzáférjenek, és saját igényeiknek megfelelően alakítsák át egyes összetevőit Windows CE alapú alkalmazásaikhoz. A nyílt forráskódú törekvés vélhetően több egyedi, sajátos felhasználói felületetű alkalmazást eredményez majd, mely segíthet a fejlesztőknek, hogy megkülönböztessék termékeiket a versenytársakétól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tomalak #11
    Lehet hogy régi de boven jo telefon.
  • Sword #10
    Hát igen, olyan, mint a fizetős linux :DDD
  • KDOG #9
    átlagember:
    Lassu, mert a gyökereke leginkább mpx200 as gépekre teszik fel, nyomi 130mhz es orajel mellet, és egy 2002 re készült platformra...

    Szerinted ?
    De probáld ki másik gépeken. Személy szerint volt szerencsém c500 hoz és sp3i hez... és nagyon szépen gyorsan futott rajta. Csak manapság invázio van a semmitérö mpx200 ak terén.
  • lazly #8
    "Nyílt forráskódú Win, ezt vajon olvassák a nagy Winfosozók???:-)"

    Olvassuk..... :D
  • Sword #7
    "Szám szerint 32-től egészen 32 ezer folyamat futhat egyidőben, amelyek közül mindegyik egy-egy 2GB-os virtuális memóriaszeletet kap"

    Nem is szeretném felszorozni :DDD
  • Tiberius B #6
    Nyílt forráskódú Win, ezt vajon olvassák a nagy Winfosozók???:-)
  • kev #5
    A virusírók is biztos örülnek majd az új Ce-nek..
  • atlagember #4
    Kérdés hogy hatékonyság terén mi várható, mert az 5-ös néha bizony nagyon lassú.
  • BiroAndras #3
    "A nyílt forráskódú törekvés vélhetően több egyedi, sajátos felhasználói felületetű alkalmazást eredményez majd"

    Jajj, azt inkább ne. Az egyedi GUI-val mindíg csak baj van.
  • orkenyid #2
    "A rendszer igen elterjedtnek számít a GPS-es eszközökre, az ipari automatikákra és a gyógyászati műszerekre szakosodott szoftverfejlesztő cégek körében is."