Berta Sándor

Zeneletöltő oldalakat pereltek be Franciaországban

Az elmúlt hetek történéseit tekintve könnyen azt gondolhatná bárki, hogy jelenleg teljes a zűrzavar francia zeneiparban. Azonban alig néhány nap telt el a globális licenc végleges leszavazása óta, egy zenei szerzői jogvédő szervezet máris akcióba kezdett több letöltőportál ellen.

A Société de perception et de distribution des droits des artistes interpretés (Spedidam) nevű francia jogvédő szervezet több zenei portált is beperelt. A vád ellenük egységesen az, hogy az adott oldalak a zeneszámokat a szerzők beleegyezése nélkül kínálják letöltésre vagy eladásra. A beperelt weboldalak között van az iTunes, a Virgin Mega, a Fnac Music, az OD2, az e-Compil és a Sony Connect. A Spedidam első lépésként összesen 3,5 millió euró kártérítést követel a hat portáltól.

Guillem Querzola, a francia szerzői jogvédő szervezet ügyvédje szerint a zenészek ugyan megkapják a felvételek készítésekor az őket megillető honoráriumot, azonban csak kevés oldal értesíti őket akkor, ha felveszi dalukat a kínálatba. Így mivel nem értesítik őket, az illető nem is tudja, hogy az adott művéből hányat adtak el vagy töltöttek le és értelemszerűen nem is részesül ezekből a bevételekből. A Spedidam tehát ezekben a perekben nem az ismert zenészek érdekeit képviseli, hanem azokét, akik egy egy felvétel elkészítésében háttéremberként részt vesznek. Az már egy más kérdés, hogy a jogvédő szervezet miért nem az összes előadóért száll síkra?

Ugyanakkor az is sokat elárul az ügyről, hogy csupán a Spedidam perelte be a hat oldalt, a többi francia zenei szerzői jogvédő szervezet, így például az SCPP, az SPPF, az UPFI vagyis a Független Lemezkiadók Szervezete és Francia Zenei Ipari Szövetség nem csatlakozott a beadványhoz. A perek azért is érdekesek, mert néhány nappal ezelőtt még javában dúlt a vita arról, hogy legalizálják-e a fájlcserélő rendszereket Franciaországban. A Francia Nemzetgyűlés elvetette a javaslatot, a Spedidam pedig - szimbolikusan és valóságosan is - támadásba lendült a legális zeneletöltő oldalak ellen. Néhány nap alatt tehát nagyot fordult a világ gallföldön...

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #4
    folyt:
    Most Balázs Palit hallgat, és még mosolyognia is kell hozzá.. :) :)
  • HUmanEmber41st #3
    Ehh.. tényleg..kitörték neki, mert sokat töltött le a torrentéktől ( vagy honnan)
  • concrete #2
    csúnyán hajlik a lányka könyöke
  • drizzt1666 #1
    Ha most egy olyan világban élnénk, ahol mindenki mindenért fizet, mindenki becsületes, és nem létezne olyan h fájl-cserélés, akkor nem létezne olyan h zene, kivéve azoknak, akik meg tudják venni eredetiben a cd-ket, valamint tönkre menne a hordozható lejátszók ipara is.