Napi Online

Rekord összegű büntetés Szlovákiában

A szlovák gazdasági versenyhivatal által kiróható legnagyobb pénzbírság nem lépheti túl a büntetésre ítélt társaság előző évi forgalmának 10 százalékát, viszont ez a büntetés ismételten is kiróható.

A versenyhivatal idei kedvenc pofozógépe a Slovak Telekom (ST) vezetékes távközlési társaság, amelyet a helyi hívások piaca és vezetékes telefonpiac meg nem nyitása miatt (ez a nyáron már megtörtént) csak 2005-ben 10 millió, 15 millió, 20 millió, sőt 885 millió koronás büntetéssel sújtott. További büntetés már nem várható, mivel nyáron megtörtént a piacnyitás.

A fenti büntetés abszolút rekordot jelent a versenyhivatal történetében: a korábbi csúcstartó a szlovák vasúttársaság volt, 37 millió koronás bírsággal. A versenyhivatal az idén már megbüntette egyebek között a földművelési minisztériumot 200 ezer, a sertéstenyésztő vállalatokat pedig - árkartell miatt - 1,7 millió koronára. A versenyhivatal augusztusban közölte, hogy büntetés vár a privatizáció előtt álló vasúti teherszállító vállalatra, a ZSSK Cargóra. Ez akár az 1 milliárd koronát is elérheti. A céget az osztrák LTE vasúttársaság perelte be, amely Szlovákiában szeretett volna vállalkozni, ám a ZSSK Cargo megakadályozta ezt.

A versenyhivatal emellett jelenleg ellenőrzést folytat a Slovnaftnál, de nem sieti el annyira a döntést, mint a pénzügyminisztérium, amely ragaszkodik az 1,35 milliárd koronás büntetés kirovásához.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shabba #1
    A 885 millió korona az bizony már 5.7 milliárd forint. Ekkora büntetés nálunk kizárt hogy lesz mert idehaza tudtommal 0.5%-os a plafon, pedig a 10% már egy komoly rendteremtő tényező lehetne.

    Persze nálunk még a 0.5%-os éves bevétel mértékű büntetést sem lehetett még látni. Legutóbb talán Tímobájt fenyegették ekkora mértékű büntetéssel, ami már elérné a 1 milliárdos lélektani határt de szerintem abból sem lesz semmi. Max kapnak a fejükre egy barackot.