COMPUTERWORLD

Egyre kevesebb pénz van a csengőhang-üzletben

Az angol Canalys IT-tanácsadó cég szerint elmúlt az újdonság varázsa, ezért egyre kevesebben fizetnek azért, hogy telefonjukra csengőhangokat tölthessenek le.

A közelmúltban még hihetetlenül nyereséges üzletág több okból is veszélybe került: a fiatal felhasználók között már nem olyan népszerűek a butított minőségű zenerészletek, ráadásul a technológiák is folyamatosan változnak. Fontos tényező, hogy az idők során túl sok cég indult el hasonló szolgáltatásokkal, ezért a belső piaci verseny is kiéleződött.

Fontos változás az is, hogy a csengőhangok egyre nagyobb része nem a hőskorban megszokott polifonikus dallam, hanem az eredeti zenével teljesen megegyező minőségű - általában MP3 formátumú - rövid klip, melyet truetone vagy realtone elnevezéssel különböztetnek meg. Az ezekből származó nyereség nagy része viszont az eredeti előadók lemezkiadóinál marad, tehát már nincs szükség azokra a közvetítőkre, amelyek óriási nyereséggel értékesítették a gyengébb minőségű, MIDI alapú változatokat.

Az angol InfoSpace a csengőhang-üzletág legnagyobb vesztese lehet: a múlt héten tették közzé előrejelzéseiket, miszerint az MP3 csengőhangokra történő áttérés a várakozásoknál gyorsabban zajlik - a cég részvényárfolyama emiatt máris 30 százalékkal csökkent. Így a csengőhangokra specializálódott vállalatok kénytelenek továbblépni, és egyéb megvásárolható extrákkal, például a már egyre több mobilon lejátszható videókkal, játékokkal bővíteni kínálatukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • greekboy #6
    T-mobile suxx!!!
  • greekboy #5
    Sajnos a barátnőm egyszer meggondolotlan volt és az Ericsson telójára le akart tölteni csengőhangot, mondanom a default t-mobile-os beállításának köszönhetően nem sikerült (mivel ők gyárilag úgy állították be a telót, hogy GPRS wap előfizetést is vesz mellé). Aztán azt gondolta, hogy majd letölti később, de azt nem tudta, hogy csak 3 óráig érvényes a link... No comment...
  • Mipi #4
    Csodálkoznak amikor egy csengőhang is 800ft+áfa + a letöltési díj.
  • Béla bácsi #3
    Hehehe, najah, minden csoda három napig tart. A megasztáros hülyegyerekekhez kapcsolódó hangokkal lehet még szerintem kaszálni. Nekem amúgy még mindig 3310-em van.
  • szombi #2
    Én sem fizettem ezekért a baromságokért!
    De még a ,,régebbi hőskorban'' csengőhang-írással töltöttem el az unalmas nyári napjaimat.
    Természetesen saját készítésű szg-programmal és eljárással.
    Mikor jöttek az ,,ál-polifon'', gyenge midi-csengések, végleg leálltam a dologgal.
    Szerintem egy telefonnak nem kukorékolnia meg zenélnie, hanem csengenie kell, méghozzá ÉLES hangon.
    Nemrég ültünk egy étteremben a haverommal, és a hülyegyerek - a lágy háttérzene miatt - nem vette
    észre, hogy éppen cseng a telója. Persze ha ,,monofón'' lett volna!
    Jópáran már visszasírták a Nokia 3410-es időket...
  • djukel #1
    En mar azon is csodalkozok, hogy voltak/vannak idiotak akik fizettek ezert