Berta Sándor

Európában nem lesz kelendő a Dual Disc

A Sony-BMG szerint az öreg kontinensen nem igazán fognak fogyni a CD-DVD kombi lemezek. Az egyik legnagyobb európai államban, Németországban például összesen 180-200 ezer ilyen lemez eladásával számol a cég.

Európában idén augusztustól lesznek kaphatók a Dual Disc névre keresztelt zenei adathordozók. A vállalatnál azonban eléggé pesszimisták és úgy vélik, hogy az európai vásárlók nem igazán lesznek vevők a zene-CD és a DVD ötvözetéből létrejött termékekre. A Dual Disc európai bemutatójára a tervek szerint augusztus 29-én, Berlinben kerül sor, röviddel a Nemzetközi Híradástechnikai Kiállítás (IFA) megnyitója előtt. A többi európai országban az új termékek szeptember végétől, illetve október végétől lesznek kaphatók, így a Sony-BMG szerint idén karácsonyra beindulhat az üzlet.

A Dual Disc európai bemutatójával egy időben nagyszabású marketingkampányba, illetve kedvezményes vásárlást biztosító akciókba is kezd a zenei konszern. Első lépésként augusztus végén huszonöt német előadó albumait fogja kiadni ilyen formátumban a vállalat. Üröm az örömben ugyanakkor, hogy az albumok inkább régebbi zenei műveket tartalmaznak majd, többek között az AC/DC-től, Miles Davistől, David Bowie-tól vagy Ushertől.

Mindez ellentmond Maarten Steinkamp, a Sony BMG európai vezetőjének áprilisi nyilatkozatának, amely szerint az új termékhez új tartalom is jár, és nem a régi dalokat fogják leporolni. A vállalat vezetői nagy reményeket fűznek ugyanakkor az új művekhez, mint amilyen Bruce Springsteen, az Oasis vagy Jennifer Lopez új albuma.


A Dual Disc lemezek hagyományos CD- és DVD-lejátszókkal játszhatók le. Egy ilyen korong 2,50 dollárba kerül és a hagyományos audio-CD-khez képest 30 percnyi plusz multimédiás anyagot, például videókat is tartalmazhat. A zeneipar ráadásul úgy véli, a Dual Disc nehezebben másolható, mint a hagyományos audio-CD-k, így csökkenhetnek az illegális másolatokból származó bevételkiesések is. A Dual Disc-eladások a hagyományos CD-eladásokhoz képest még relatíve kis arányban képviseltetik magukat. Míg egy Dual Discen megjelent albumból tízezreket adnak el, addig Anastacia aktuális albumából tizenöt hónap alatt több mint egymillió darab került az otthonokba.

A Sony-BMG pesszimizmusa mindenesetre azért meglepő, mert áprilisban Maarten Steinkamp, a társaság európai vezetője még nagy jövőt jósolt a Dual Discnek, mondván könnyen előfordulhat, hogy a következő 2-3 esztendőben a CD-k végleg el fognak tűnni. Azonban ezzel szemben kiderült - és ezt az első eladási eredmények világosan megmutatták - hogy közel sincs ok ekkora optimizmusra. Az Egyesült Államokban kísérleti jelleggel január óta kaphatók a Dual Discen tárolt zenei lemezek, amelyekből eddig összesen félmillió példány kelt el.

A Sony-BMG egyébként a Sony és a Bertelsmann kiadó zenei részlegének, a BMG-nek a 2003-ban történt egyesüléséből jött létre. Számos zeneipari cég tesztel különböző új formátumokat és eladási stratégiákat. Az új termékek egyike, amelyekhez nagy reményeket fűznek a szakemberek a Dual Disc. Kérdés azonban, hogy az új adathordozó valóra váltja-e a hozzá fűzött reményeket?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Slartibartfast #10
    Oké, hogy én nem írok rá. Vegyük azt, hogy ök hogy írnak rá?
    Most mondd. te vennél ilyet?
  • Bith #9
    Eredeti vásárolt cd-re/dvd-re mióta írkálsz? :DDD

    Egyébként nemrég hallottam a viván egy műsorban, hogy az első ilyen magyar kiadvány a Fresh új albuma. Vagymije...
  • Slartibartfast #8
    Én biztos, hogy nem vennék ilyet:
    ON: Hogyan írom rá, hogy mi van rajta?
  • Bith #7
    Sztem meg 2 oldalas és az egyik oldala cd a másik meg dvd.
  • dez #6
    Ezt azért találták ki, mert a video DVD hangminősége inkább fimlekhez való, mint minőségi zenehallgatáshoz (1 csatornára nem túl sok bitráta jut), a DVD-Audio-t meg csak kevés lejátszó ismeri. (Vannak DVD+CD csomagok. Pl. Jarre Aero DVD-jének az elején is van egy szöveg, hogy ha nem 5.1-es hangzásban akarjuk élvezni, hanem minőségi szereóban, akkor inkább a mellette lévő CD-t ajánlják.)
  • fanatic #5
    "a Dual Disc nehezebben másolható, mint a hagyományos audio-CD-k"

    TEHÁT MÁSOLHATÓ!!!
  • Ginoo #4
    Ez egy hülye 5let volt. Szerintem nem sok értelme van. Tuti bukta.
  • LowEnd #3
    Nyilván DVD lejáccóval le lehet a DVD tartalmat játszani, CD lejátszóval csak a CD-t.
    Az oké h az asztali lejátszók megeszik, de sztem a PC megkukul tőle.
    Semmilyen korábbi szabványnak nem felel meg.
  • Chriss745 #2
    2,50$ az neked olcsó?

    Egy egy sima CD + baromságot írhatsz rá.

    Egy DVD-t megkapsz 1 $-ért, és az 4,7GB, ráadásul tutira lejátsza minden.

    Amúgy tudja valaki mi ez a formátum? Mert ugyebár a CD-hez CD optika kell, a DVD-hez meg DVD oktika.
    Hogy is van az, hogy a kettő között is tudunk olvasni?
  • Pharaoh #1
    2,50$? Ha ennyi lenne, szerintem mindenki ezt venné. Vagy az USA-ban ilyen olcsó?