Berta Sándor

Mobilhálózatot építenek ki a londoni metróban

A brit főváros vezetői szerint itt az ideje annak, hogy mobiltelefonokat lehessen használni London földalatti vonalhálózatának 275 állomásán is.

A terv azonban hiába merész és ambíciózus, a megvalósítására még néhány esztendeig biztosan várni kell. A tervezett vállalkozás ugyanis főleg a történelmi városrészek elavult infrastruktúrája miatt költséges és csak nehezen megvalósítható. Ezt támasztja alá egyébként többek között az is, hogy a várható kiadásokat a brit szakemberek kereken 1,5 milliárd euróra becsülik.

A londoni földalatti egyike a világ legrégebbi metróinak, Európában elsőként alkották meg, a kontinensen első pedig a magyar kisföldalatti volt. Azonban pont az elavult infrastruktúra miatt nagyon nehéz lesz egy jól és zökkenőmentesen működő mobilhálózatot létrehozni, de a jelenlegi helyzeten a hálózatot üzemeltető társaság, a London Underground mindenképpen változtatni akar.

Nyilvános pályázatot írtak ki a feladat megoldására, és eddig mintegy 70 cég adta be anyagát. A tervek szerint nemcsak mobil adóállomásokat helyeznek majd el a föld alatt, hanem kiépítik a WLAN- és a digitálisrádió-szolgáltatások beindítását lehetővé tevő rendszereket is. A vezeték nélküli hálózat először csak a 275 metróállomáson fog működni, később hozzáférhető lesz az alagutakban és a szerelvényekben is. Addig is a mobiltelefonokat csak a földfelszínhez közeli vagy a föld felett lévő állomásokon lehet használni.

A tervek szerint 2006-ban már a brit főváros egyes metróállomásain lehetőség lesz a mobiltelefonok használatára, míg 2008-tól már minden londoni metróállomás rendelkezni fog saját adó- és átjátszóállomással, és ezáltal bárki használhatja a földalatti vezeték nélküli hálózatokat.

Londonban a munkát az elavult infrastruktúra nehezíti, de más városokban, így például Bécsben, Hongkongban, Berlinben vagy Washingtonban a londoninál jóval könnyebben, egyszerűbben és olcsóbban lehetett kiépíteni a vezeték nélküli hálózatokat. Budapesten a Vodafone a három szolgáltató közül utolsóként jelentette be, hogy az M1, M2 és M3 teljes vonalán használható hálózatot építettek ki. A földalatti vezeték nélküli internetszolgáltatásról még egyik szolgáltató sem közölt terveket, de bizonyára a 3G kiépítése okafogyottá teszi a dolgot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mipi #11
    Végre valami amivel Magyarország fejlettebb ennél! Én is elcsodálkoztam ezen.
  • TeszteloPontHu #10
    Biztos 10-zel ment a metró :)
  • lowdog #9
    szemét valóban kevés van, mert gyakran felszedik (nincsenek kukák a terrorista-veszély miatt, ezért a szemetet eldobhatod). de azért vannak beázások, rohadások stb. bár közel nem olyan undorító, mint a párizsi metró :)
  • jefferson83 #8
    A magyar metrót vajon vizsgálták???? Nem hinném :)
  • Yeti #7
    Mert nálunk azon a 40 állomáson és az egész alagutrendszerben van térerő, ott meg ez 0. De szerintem nem véletlenül írt egy szmájlit oda. Egyébként én tényleg meglepődtem, hogy ott nincs kiépítve a hálózat, amikor még Budapesten is van.
  • RpPRO #6
    Kapitalis baromsag!

    1000x kulturaltabb, tisztabb, mint a bp-i, arrol nem is beszelve, h sokkal egyertelmubb minden iranyjelzes, eltevedni nagyon nehez.

    #1 Baratom, 13 metrojarat van Londonban es 'picit' hosszabbak is mint itthon (pl. 'csak' 57 percet metroztam, mikor az egyik metrojarattal a vonal kozepe fele felszalltam Winbledonba es az sem a vegallomas volt).
  • HuHa #5
    Én speciel úgy tudom a londoni metró a világ legkoszosabb helye. Egy vizsgálat során találtak egy addig ismeretlen gombafajt.
  • [HUN]PAStheLoD #4
    Meg mert nálunk ki se látszik a szemétből a metró, ott meg ragyog.. vagy mért is ? :)
  • [HUN]PAStheLoD #3
    Érdekes, mikor ott voltam, nekem volt térerőm , mondjuk az alagútban azért nem , de az állomások többségén, azok közül, amiken jártam :)
  • Cat #2
    is? mert londonban van 250 állomás, nekünk meg kb. 40? :)