Gyurkity Péter

Legálisak a szuperolcsó orosz mp3-oldalak

A moszkvai ügyészség úgy döntött, hogy nem kezdeményez eljárást a nagy vitákat kiváltó Allofmp3.com ellen, annak ellenére, hogy az oldal nem rendelkezik a szükséges licencekkel.

Az ügyészség azért döntött így, mert hosszas vizsgálódás után kiderült, hogy az mp3-akat olcsón letöltésre kínáló oldal nem sértette meg az Oroszországban érvényben lévő szerzői jogi törvényt, így a hatóságok nem találhatnak fogást rajta. Az ügyészség tisztában van azzal, hogy az oldal védett anyagokat kínál letöltésre, és nem minden esetben tudja felmutatni a szükséges engedélyeket. Mégis kénytelenek ideiglenesen felhagyni az üggyel, mert a szerzői jogi törvény a CD- és DVD-másolatok terjesztése ellen irányul, és nem szabályozza az online formában történő, más országokban illegálisnak minősülő kereskedelmet.


A jogszabály ezen hézagját kihasználó oldal gyorsan megnyerte a letöltők rokonszenvét, miután rendkívül kedvező áron kínálja a zeneszámokat. Ráadásul az oldal a felhasználók kívánsága szerinti formátumba - aiff, mp3, aac, ogg, illetve wma - és bitráta szerint tömöríti be a számokat, így alacsonyabb bitráta esetén több számot tölthetünk le ugyanazon az áron.

Az AllofMP3.com üzemeltetői továbbra is fenntartják, hogy az általuk végzett tevékenység teljesen legális, és rendelkezésükre áll a zeneszámok terjesztéshez szükséges licenc, amelyet még az orosz hatóságok állítottak ki. Ennek értelmében pedig akár a szerzői jogokat birtokló kiadók engedélye nélkül is lemásolhatják a megvásárolt CD lemezeket, és a műsorszórókhoz hasonlóan végezhetik azok terjesztését a világhálón. A Londonban székelő Lemezkiadók Nemzetközi Szövetsége - IFPI - már korábban elismerte, hogy az oldal az orosz jogszabályokban meghúzódó hézagot használja ki, így a vádlók egy esetleges per során nem sok sikerre számíthatnának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wiezro #11
    nálunk is ez volt....... csak a nyomás miatt szigorodtak a törvények, és törlődtek az oldalak... én még emlékszem arra az időre amikor fw-s meg tar.hu-s oldalakról simán húztuk a játékokat smsweb nélkül és egy szava se votl ellene senkinek....

    nem adok 2 évet és oroszországbe is lesznek ilyes szép törvények...
  • Frank99 #10
    megyek is tőtteni!
  • Mike #9
    Veszek valami szigetet, és megalapítom a saját országom, már látom. Adó, pénz paradicsom lesz :D
  • Bandee1987 #8
    Nos, ha ilyen olcsó lenne a zeneletöltés Magyarországon, mint az ottani orosz oldalon (tehát 4-500 ft egy album), akkor én is szívesebben adnék ki rá pénzt...
  • Robin Hood #7
    Orosz törvények rulez! :)
  • harcu #6
    Azon gondolkodtam, hogy szerzői jogdíjat fizettetek a szomszéd Mari nénivel, mert első ránézésre tökéletesen alkalmas illegális másolatok készítésére bármilyen könyvről, ha egy tollat kaparint a kezébe. Mellékesen tervezem beperelni a tollgyártókat, mivel az eszközeik teszik lehetővé Mari néninek a másolást.

    A mőltkor volt a Kaliber magazinban, hogy egy embernek nem hosszabították meg a (vadász)fegyverre az engedélyét, mert büntetett előéletű volt. Azt a hatalmas bűnt követte el, hogy az általa üzemeltetett szórakozóhelyen nem fizettek jogdíjat a rádióadás után. Ezért én már minimum felnégyeltem volna, nem csak pénzbüntetés, meg közügyektől eltiltás.
  • Kilgore Trout #5
    Ebben igazad van, nem arról van szó, hogy most az oroszokat sztárolom. De az is tarthatatlan, hogy lassan már a szemünkre is reprográfiai díjat vetnek majd ki, mert szerzői jogi védelem alá eső dolgokat nézhetünk meg vele, és nyilván illegálisan. Mert jelenleg abszolut ez a hozzáállás van a "jogvédő" hivatalok részéről, lásd irható CD/DVD, fénymásoló, stb. Meg sem fordul a fejünkben, hogy valaki esetleg legálisan a saját vállalkozásának irodai munkáját és biztonsági mentéseit végzi csak ezekkel. Ugyanakkor szeretnék már látni a tisztelt "jogvédő" szervezetektől legalább egy hozzávetőleges elszámolást arról, mire használják be az ebből befolyt összegeket, milyen elv alapján és kinek adnak ebből a pénzből. Erős kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy a tényleges szerzők egy fillért is látnak ebből.
  • PyRex #4
    LOL, na ez elég nagy szívás... :)
  • HuAn82 #3
    Lemezkiadó maffia helyett orosz maffia.
  • hornbali #2
    Ezt a kis "hézagot" a törvénykönyvben nálunk is be lehetne iktatni.