Budai Péter

Fenyő, bejgli, megapixel



Nyakunkon a karácsony! Ezzel talán nem mondunk újat. Azzal viszont szeretnénk némi újdonságot is közölni, hogy mit és hogyan vásároljunk a fa alá. Jelen esetben a női fehérneműk és a konyhai robotgépek világától eltekintenénk, és tekintetünket egyetlen termékcsoport. a digitális fényképezőgépek felé fordítjuk.

Haladnunk kell a korral, nem tehetjük meg, hogy ha már technikai analfabéta szomszédunk is hetek óta az új digitális masinájával kattogtat, mi lemaradjunk e technikai versenyben. Fennen lobog tehát a szlogen: "Apunak, Anyunak, Huginak, Öcsinek, Kedvesnek, Blökinek digitális fényképezőgépet karácsonyra!" Ha pedig nincs a listán olyan, akinek egy ilyen ajándék elnyerné tetszését, rosszabb esetben magunkat lepjük meg vele. Az alapszlogen után azonban rögtön felmerül egy hasonló fontosságú kérdés: igen ám, de milyet?"

Következő leírásunkban megpróbálunk segítséget nyújtani azoknak, akik nem tudják mit, miért és hogyan válasszanak a digitális fényképezőgépek elsőre igen kusza világából. Megpróbálunk eloszlatni néhány tévhitet a gépek képességeivel kapcsolatban, leírjuk mire ügyeljünk a vásárlás során és milyen egyéb kiegészítőket érdemes még belekalkulálnunk az alapárba. Ezek után felsorolunk néhány, amatőrök számára is életszerű fotóshelyzetet, a témának megfelelő gépválasztási szempontokat és különböző árkategóriákban ajánlunk is megfelelő modelleket az adott témához.

Előljáróban csupán annyit, hogy a cikkben közölt fényképezőgép-modellek nem feltétlenül az adott kategória legjobbjai és nem egyedül csak ezekkel a gépekkel oldható meg az adott feladat, de áruk, tudásuk, jellemzőik révén jó választást jelenthetnek a bizonytalankodók számára. Leírásunk elsősorban az amatőröknek, a kezdő vásárlóknak szól. A cikk nyelvezetét igyekeztünk úgy megfogalmazni, hogy számukra is érthető legyen, ezért nem minden esetben ragaszkodtunk a fotográfiai szakkifejezésekhez. Amennyiben az olvasó számára néhány kifejezés nem érthető ajánljuk, hogy olvassa el korábbi cikkünket, melyben a digitális fényképezőgépek alapfogalmaival foglalkoztunk.

Ugorjunk tehát a közepébe! Kezdjük például néhány tévhittel, amit jó szem előtt tartanunk!


Hét tévhit a digitális fényképezőgépekkel kapcsolatban

  • Minél több megapixelt tud a gépem, annál jobb képminőséget kapok
    Nem feltétlenül igaz. A képminőség nem csak a megapixelszám függvénye, ez csupán egyik eleme. Sok függ a gép objektívjétől, képérzékelőjétől és a belső képfeldolgozó szoftverétől is. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a magasabb megapixelszám utalhat jobb minőségre, de automatikusan nem jelenti azt.

  • A nagyobb zoom jobb, a 2-3x-os nagyítás semmire sem elég
    A szóba jöhető fotótémáink nagy többségéhez nem szükséges 3x-os zoomnál több. Ez többnyire a 35-115 mm-es gyújtótávolság tartomány, mely mindennapi fotózásra bőven elegendő. Csak akkor válasszunk nagy zoomos gépet, ha konkrét céllal választjuk, például vadon élő állatokat szeretnénk lencsevégre kapni. Tartsuk azonban szem előtt, hogy a nagyobb zoomátfogás minden esetben rontja a képminőséget valamilyen mértékben, például felnagyítja az objektív optikai hibáit.

  • Nem "művészkedni" veszem a gépet, "csak" versenyautókat akarok fotózni
    A fotóművészek többségében nem a legdrágább és legjobb gépeket használják, hanem olyat, amellyel művészi elképzeléseiket legkönnyebben megvalósíthatják, legyen az akár egy egyszerű lyukkamera. Az olyan témák, mint például a gyors sportok fotózása igen komoly képességeket kíván egy fényképezőgéptől. Nézzük meg, hogy a sportesemények, versenypályák mentén milyen gépeket használnak a hivatásos fotósok! Szinte kivétel nélkül nagy tudású, drága gépeket. Nem véletlenül.

    Klikk ide!

  • Drágább vagy többet tudó fényképezőgéppel szebb fotókat készítek majd
    Tartsuk szem előtt, hogy a fényképezőgép csupán egy eszköz! Nem törvényszerű, hogy szép képet csak sokat tudó géppel lehet készíteni. A kép értékét soha sem a gép határozza meg, hanem a fotós tudása. A nagyobb képességű gép, csak kényelmet jelent a használója számára, tudást nem ad. Értő kezekben szinte bármilyen olcsó, egyszerű gép is csodás fotókat ont majd magából.

  • A ceruzaelem olcsóbb, mint az egyedi akkumulátor
    Többnyire nem igaz, mivel az egyedi akkumulátort használó gépek árában benne van egy akkumulátor és a hozzá való töltő is, míg a ceruzaakkus gépeknél ugyanezt az összeállítást külön kell beszereznünk. Ez márkásabb és gyorsabb összeállítást feltételezve 10 000 forint körüli plusz kiadás, egy további (pót)garnitúra elem pedig újabb 3-4 ezer forint. 13-14 000 forintért az egyedi akkus gépekhez biztosan találunk utángyártott pótakkumulátort, tehát ugyanazért az árért ugyanott vagyunk.

  • A fotográfiai szűrők javítják a kép minőségét
    Nem igaz. Általában rontják, hiszen egy újabb optikai elemet teszünk objektívünk elé, mely többnyire észrevehetetlenül kis mértékben - vagy sajnálatosabb esetben észrevehetően - rontja képünk minőségét. A szűrő célja a digitális fényképezőgépen az objektív elsődleges védelme, vagy valamilyen fotográfiai hatás elérése (például polárszűrő esetén a csillogások csökkentése egy üvegfelületen).

  • Annál jobb egy gép makró képessége, minél közelebb lehet vele menni a fotótémához
    Nem igaz. Gondoljunk csak bele milyen sikerrel fotózhatunk például egy lepkét, vagy méhet, ha újdonsült gépünk 1 cm-es Super-Macro módjával az "arcába" mászunk. A makróképességet a leképezési arány határozza meg, amely digitális fényképezőgépek esetében könnyebben jellemezhető a képen élesen rögzíthető legkisebb terület nagyságával. Előfordulhat tehát, hogy a 3 cm-es supermakró móddal reklámozott fényképezőgéppel kisebb nagyítást tudunk elérni, mint a távolabbról makrózó társával.

    Mire figyeljünk a vásárlásnál?

  • Lehetőleg egy már megbontott dobozos fényképezőgépet ne vegyünk meg, hiszen ki tudja hány vásárlójelölt próbálta már végig a a gépet, akár hónapokra visszamenőleg! Amennyiben vásárlási szándékunk komoly, kérjünk bontatlan árut, majd fizetés előtt bontassuk fel és ellenőrizzük, hogy minden tartozék megvan-e és ép! Ha a bolt csak bontott árut tud adni, akkor ne ott vásároljuk meg a masinát, vagy kérjünk jelentős árleszállítást, hiszen az adott termék bemutató terméknek minősül.

  • Vegyük kézbe a gépet, ellenőrizzük a fogását hogy kényelmes-e, megfelelőnek látszik-e céljainkhoz? Ha kényelmetlennek, vagy nem megfelelőnek találjuk, ne áltassuk magunkat, mert később sem fogjuk megkedvelni! Az első benyomás nagyon fontos. Próbáljuk ki például, hogy mennyire esnek kézre a főbb vezérlőgombjai. Lehetőleg válasszunk hozzánk idomult gépet, ne mi próbáljunk idővel a géphez idomulni!

  • Ellenőrizzük, hogy a vázon, LCD-n nincs-e karcolás, repedés, a gombok vezérlőtárcsák megfelelően rögzítettek legyenek. A memóriakártya, elemtartó és a csatlakozóaljzatok ajtói jól záródjanak, sérülés ne látszódjon rajtuk! A gép keltse vadonatúj termék benyomását!

  • Helyezzük be az elemeket (vagy akkumulátort) és memóriakártyát, majd kapcsoljuk be a gépet. Ha teleszkóposan tolódik ki az objektív, hallgassuk meg a hangját! Zoomoljunk oda-vissza ütközésig a géppel és a zoom motor hangját is figyeljük meg. Ha furcsa zörgő, zakatoló hangokat hallunk érdeklődjünk ennek okáról az eladónál és próbáljunk ki egy másik ugyanilyen modellt is; lehetséges, hogy minden hasonló darab jellegzetessége a dolog.

  • Nézzük meg az objektív frontlencséjét, nincs-e rajta sérülés, karcolás. Ugyanígy vizsgáljuk meg az LCD monitort is bekapcsolt állapotban: keressünk rajta nem működő képpontokat!

  • Nézzünk bele a gép keresőjébe! A keresőnek bekapcsolt állapotban tiszta képet kell adnia, az elektronikus keresőnél, ahogy az LCD-nél is, ne legyenek működésképtelen képpontok. A keresőben lévő porszem, szösz házilagosan nem lesz eltávolítható.

  • Készítsünk a boltban néhány tesztfotót és ellenőrizzük vissza őket. Ha nagyobb kapacitású memóriakártyát vásárolunk a gép mellé, ellenőrizzük le azzal is. Bizonyos modellekkel előfordulhatnak kompatibilitási hibák. A kártyára írt képeket nézzük vissza! Nem kell végigpróbálnunk a gép összes beállítását és képességét, mert azok feltehetőleg működni fognak, ha a gép alapjában működőképes. A lényeg, hogy készítsen képet az kerüljön a kártyára, majd vissza lehessen nézni. Közben készíthetünk képet vakuval is, hogy annak működéséről is meggyőződjünk, valamint ellenőrizhetjük, hogy egy sötétebb sarokba fókuszálva az autofókusz segédlámpa világít-e (amennyiben van a gépen). A különböző funkciók kezeléséhez kérjük az eladó segítségét. Segíteni fog, ha el szeretné adni a gépet.

  • Ha eladónk birkatürelemmel van megáldva, akkor helyben ellenőrizhetjük a képérzékelő állapotát is. Felhelyezett objektívsapkával, vagy letakart objektívvel készítsünk egy fotót, majd egy másikat fehér, sima papírlapra, vagy falfelületre fényképezve. Akár 2-3 hasonló fotót is készíthetünk. Jobb esetben a bolt számítógépén, vagy saját laptopunkon, rosszabb esetben a fényképezőgép LCD kijelzőjén kinagyítva nézzük végig a két fotót. A letakart objektíves, fekete képen világító képpontokat kell keresnünk. Ha ilyenre találunk ellenőrizzük le újra más fekete képeken is. A világító képpontnak ugyanazon a helyen kell lennie. Ez a képérzékelő hibájára utalhat. Úgyszintén hiba a sima fehér papírlapon fellelt fekete képpont is (amennyiben nem volt a ilyesmi papíron).

    Fontos, hogy a fotózást rövid záridővel végezzük, tehát olyan gépek vannak ez esetben előnyben, ahol ez állítható. Erre azért van szükség, mert hosszú záridőnél a képen úgynevezett hot pixelek, színesen világító képpontok jelenhetnek meg, amelyek alapvetően nem minősülnek hibának, csupán a hosszú ideig gerjesztett képérzékelő ideiglenes működési anomáliája, mely a kompakt digitális fényképezőgépek szinte bármelyikére jellemző. Fontos még, hogy a kísérletnél kapcsoljuk ki a gép beépített zajszűrését.

  • Ha a fényképezőgépet rendben találtuk, ellenőrizzük újra a csomagot, hogy minden alkatrész és kiegészítő megvan. A használati utasításban többnyire található egy lista a géphez milyen járó kiegészítőkről.

  • Fontos dolog, hogy a magyar törvények értelmében kötelezően jár gépünkhöz magyar nyelvű használati útmutató, mégpedig nem rövidített, hanem az eredetivel megegyező információtartalmú. A törvény nem rendelkezik arról, hogy a használati útmutatónak kötelezően papírformátumúnak kell lenne, így a CD-n kapott leírás is megfelelő.

  • Ügyeljünk arra, hogy a gép garancialevelét érvényesíttessük! A számlát (nyugtát) őrizzük meg!

    Amit a gép árába feltétlenül kalkuláljunk bele

    Újdonsült gépünkhöz nem, vagy csak korlátozott kapacitású memóriakártya jár. Ez csupán annyit enged, hogy a boltban, illetve otthon gyorsan ki tudjuk próbálni a gépet. Ezekre a kártyákra alig néhány kép fér, így érdemes már a fényképezőgép vásárlásánál számolni egy nagyobb kapacitású memóriakártyával. Ez jó, ha legalább 128, de inkább 256 megabájtos.

    A gépek egy részéhez a gyártó saját akkumulátort és töltőt is csomagol, nagy részük viszont csak egy garnitúra ceruzaelemmel kerül forgalomba, amely szintén csupán a gép gyors kipróbálására elegendő. Ha lemerült, gondoskodnunk kell a gép megfelelő áramellátásáról is. Ennek leggazdaságosabb módja ha 1-2 csomag ceruzaakkumulátort és egy gyorsabb töltőt vásárolunk a gép mellé.

    Tekintve, hogy ezek a fényképezőgépek nagyon sérülékeny, finom szerkezetek, fontos a megfelelő védelmük. Minél előbb szerezzünk be hozzájuk egy méretükhöz igazodó tokot, vagy bélelt fotóstáskát!

    A fenti, induláshoz is elengedhetetlen kellékek méretüktől, márkájuktól, tudásuktól függően 10 ezer forinttól akár több tízezer forintig is terjedhetnek, de jó ha átlagosan kb. 15 - 20 000 forint pluszköltséggel számolunk.

    Családi események, bulik, (élményfotózás)

    E kategória körülírásával komoly gondban vagyok, ugyanis a címben közölt lehetőségeken kívül számtalan más esemény is ide tartozhat. Az angol nyelv egyszerűen "point'n'shoot"-nak (szabad fordításban: célozz és lőj) nevezi. Lényegében minden helyzet ide tartozik, amikor zsebünkből előrántva a gépet egy kattintással megörökítjük kedvesünk mosolyát, a kirándulás egy mozzanatát, esetleg barátaink vigyorgó arcát egy bulin, minden komolyabb előkészület nélkül, tehát pusztán a pillanat örömét, vagy bánatát. Nevezzük mondjuk élményfotózásnak.

    Nincs nehéz dolgunk ha pusztán ilyen indíttatásból veszünk gépet. Egy önfeledt pillanat megörökítésére már egy kamerás mobiltelefon is alkalmas lehet éppúgy, ahogy a legolcsóbb digitális fényképezőgép, feltéve, hogy az elkészült képeket csupán monitorunknak (tévénknek) szánjuk és nem szeretnénk róla papírnagyítást. Nem szükséges hozzá sok megapixel, vagy nagy zoom.

    Válasszunk kisméretű gépet, akár belső memóriával, akár kártyás bővítési lehetőséggel! Ez utóbbi persze jobb megoldás, hiszen csak kártyánk kapacitása szabhatja meg mennyit fotózunk. Ha betelik könnyen cserélhetjük, míg a nem bővíthető belső memória beteltével le kell töltenünk képeinket ha tovább akarunk fotózni. Létezik persze kevert megoldás is: belső memóriás, memóriakártyával tovább bővíthető gép. Kényelmesebb a képek komponálása ha a gépen LCD kijelző is van, de ez napjainkban már szinte alaptartozék.

    Lényegtelen, hogy a fényképező felbontása hány megapixel. A manapság kapható olcsóbb digitális fényképezőgépek általában 2 megapixelnél kezdődnek, amely 1600x1200 képpontos maximális felbontást jelent. Egy otthoni átlagos monitor maximálisan ilyen felbontáson (de inkább alatta) üzemel, tehát a kész fotóink legnagyobb felbontásban legalább képernyőméretűek, többnyire azonban nagyobbak lesznek. Szintén felesleges leragadnunk a zoom és az autofókusz mérlegelésénél, sőt, alkalmasint egy autofókusz nélküli gép megspórolja számunkra az élesség beállításának akár több másodperces idejét is, így a fotó nagy eséllyel nem akkor készül majd, amikor a téma már rég nincs a gép látóterében. Nem lényeges dolog az optikai zoom megléte sem, bár kényelmesebbé teheti a képek komponálását.

    A lényeg tehát, hogy egyszerűen kezelhető, kicsi és olcsó gépet válasszunk, hiszen egy ingzsebből könnyen előrántható, olcsó gépet szívesebben viszünk magunkkal egy buliba, mint a sokáig spórolt, nagyobb méretű gépcsodát.

    Ár: 20 000 Ft-ig
    Válasszunk bármit, ami elég kicsi és könnyen hordozható. Lehetőleg bővíthető legyen memóriakártyával és rendelkezzen hátsó LCD kijelzővel!


    Nikon Coolpix 2200

    Ár: 20 000 - 40 000 Ft
    Többnyire noname gépeket kapunk ezért a pénzért, de ha mindenképpen valami tapasztalt fényképezőgép-gyártó termékére vágyunk, akkor olcsó megoldást jelenthet például a Kodak Easyshare CX7220, mely 2x-es optikai zoommal és 2 megapixeles érzékelővel rendelkezik és bruttó 30 ezer forint alatt már kapható. Rendkívül népszerű az apró méretű, 3x optikai zoomal szerelt Nikon Coolpix 2200 is, nagyjából 30 ezer forintért. Ha pedig a nagyon kis méret az elsődleges, akkor a Minolta Dimage X21 ajánlott. Valamivel nagyobb felbontást (3 megapixel) kapunk olcsón a Kodak EasyShare CX7300-tól, bár itt az optikai zoomot hiányolnunk kell. Ugyanilyen felbontással, 2x optikai zoommal rendkívül jó választás a Canon Powershot A400.


    Pentax Optio S30

    Ár: 40 000 Ft fölött
    Amennyiben elsődleges szempont a kis méret, akkor válasszuk a Konica Minolta Dimage X31-et. Jó választás, alig 40 ezer forint fölött a 3 megapixeles, 3x zoommal szerelt Nikon Coolpix 3100, ha pedig szép kidolgozású, fémházas gépet szerenénk a Pentax Optio S30 lehet jó társunk.

    Portré

    Elég átfogó kategória, de vegyünk ide minden olyan szituációt, amikor családtagjainkról, barátainkról, ismerőseinkről készítünk egészalakos, vagy arcképet. Ehhez a feladathoz egy átlagos 3x-os zoomátfogású, 2-3 megapixeles kompakt gép már tökéletesen megfelelő lehet. Ha azonban többre vágyunk, válasszunk nagyobb fényerejű objektívvel szerelt gépet és nagyobb zoomot, mivel tág blendével és nagyobb gyújtótávolságú objektívvel szépen elkülöníthető a fotóalany a háttértől. Magyarán szépen elmosott hátteret készíthetünk. Családunk, mindennapjainak megörökítéséhez azonban ez nem szükséges.

    Törekedjünk arra, hogy a zoomot portrénál inkább a végállásban, vagy ahhoz közel használjuk, mivel így nem kell a fotóalany arcába másznunk és mivel az objektívek szélesebb látószögnél jobban torzítanak, ezt a hibát is kiküszübölhetjük. Lehet azonban, hogy az objektív teljes zoomnál is torzít. Kísérletezzük ki, hogy hol ad ideálisabb képet és azt használjuk, hiszen az arcnk nem tesz jót, ha karikatúraként jelenik meg a fotón, hacsak nem éppen ez volt a célunk.


    Canon Powershot A75

    Ár: 50 000 Ft-ig
    Kiindulásnak a Canon Powershot A75 kiváló, olcsóbb alternatívát nyújthat. 3 megapixelével és 2x-es optikai zoomjával, valamint kézi állítási lehetőségeivel számtalan szituációban, így portréfényképezésre is alkalmas lehet.

    Ár: 50 000 - 100 000 Ft
    Ebben az árkategóriában már ultrazoomos gépet is választhatunk. Kiváló fényerejű objektívjével, 10x optikai zoomjával a 4 megapixeles Fuji Finepix S5500 jó választás lehet.

    Ár: 100 000 - 200 000 Ft
    A Canon Powershot G6 elsősorban kiváló fényerejű optikája miatt ajánlott, de figyelemreméltó a 7 megapixeles felbontása és jó képminősége is, bár ilyen felbontás nem feltétlenül szükséges egy átlagos családi portréhoz.


    Canon Powershot G6

    Riport, szociofotó

    Nem túl jellemző szituáció egy amatőr fotós életében, de akadnak, akik szeretik megörökíteni például az utca mindennapjait, jellemző eseményeit, arcait. Némileg összemosható ez a kategória a portréfényképezéssel.

    Első nekifutásra nagyobb zoomos gépet használjunk, hiszen egy szociofotónál nem biztos, hogy a fotós intim közelsége adja majd a legjobb eredményt. A nagyobb zoom mellé alkalmasint jól jöhet a stabilizátor, de jó fények esetén enélkül is elboldogulunk. A nagy felbontás itt sem elsődleges szempont, hiszen elsősorban a képek hangulata kell magával ragadja a szemlélőt, mint a kifogástalan részletesség. Mivel a gép viszonylag nagyobb igénybevételnek lehet kitéve inkább fémházas kivitelűt válasszunk.


    Konica Minolta Dimage Z10

    Ár: 55 000 Ft-ig
    A Konica Minolta Dimage Z10, bár nem mindent elviselő vázáról híres, de 8x-os zoomja és 55 ezer forint körüli ára az egyik legolcsóbb ultrazoomos géppé teszik.

    Ár: 55 000 - 100 000 Ft
    Kevéssel 100 ezer forint alatt találjuk a Panasonic DMC FZ3-at. A 12x-es optikai zoomos, stabilizátoros optikája és kiváló fényereje magért beszél. A kivitel ez esetben sem bír el mindent, de rossznak nem nevezhetjük.

    Ár: 100 000 - 200 000 Ft
    A Minolta Dimage A1 is kiváló társunk lehet e téren. Figyelemreméltó, 7x-es zoomátfogása és a beépített képstabilizátor akár gyengébb fényviszonyok között is segítenek. Nem is beszélve a robusztus fémházról és a vázon elhelyezett számtalan kezelőszervről, amelyek váratlanabb szituációkban is lehetővé teszik a gyors beállíthatóságát.


    Konica Minolta Dimage A1

    Utazás, kirándulás, tájkép

    Talán a legátfogóbb kategória, hiszen egy utazás alkalmával a legkülönfélébb szituációk adódhatnak, ráadásul sok szempontja lehet egy utazónak, amely alapján gépet választ. Például az sem egy elhanyagolható szempont ha a zsúfolt csomagok mellé nem akarunk nagyobb fotósfelszerelést cipelni és lehetőleg egy kis gép segítségével oldanánk meg a nyaralás emlékeinek megörökítését. Tájkép fényképezésnél válasszunk minél nagyobb látószöggel "megáldott" fényképezőgépet. A tájképekhez nem árt a nagy felbontás sem, valamint a kirándulást és a túrázást túlélő kivitel. A gépnek nem kell feltétlenül nagy zoomátfogást teljesítenie.

    Ár: 55 000 Ft-ig
    4 megapixeles felbontásával és kis méretével feltűnés nélküli utitársunk lehet egy Canon Powershot A85.

    Ár: 55 000 - 120 000-Ft
    A megbízható, strapabíró, 5 megapixeles Olympus Camedia C-5060, szinte egyedülállóan nagy látószöget biztosít a tájfotózáshoz. A kis méretet széleskörű használhatósággal ötvözi a Sony Cybershot DSC V1, így kirándulásokra, nyaralásra megfelelő segítségre találunk benne.


    Olympus Camedia C-8080

    Ár: 120 000 - 200 000-Ft
    Kiváló, 8 megapixeles felbontást, megbízhatóságot, rendkívül széles körű beállíthatóságot és kiváló képminőséget nyújt az Olympus Camedia C-8080, mely mind tájfotózásra, mind utazásra kiváló fényképezőgép.

    Makró-, és tárgyfotózás

    A makrófotózásnál a különböző gyártók reklámanyagai többnyire a gép közelfényképezési képességének, azaz közelpontjának technikai adatait erőltetik. Ez az adat utalhat jó makróképességű gépre, de nem feltétlenül jelent egyértelmű előnyt. Egyrészt apró állatok, rovarok fotózásánál nem túl célszerű és eredményes a témát 1 cm-re megközelíteni, hacsak az nem egy gombostűre tűzött bogár. Ez esetben jól fogja viselni gépünk tolakodó közelségét. Másrészt az egy-két centiméter távolságra lévő témát a gép, illetve annak közel tolt objektíve olyan nagy mértékben leárnyékolhatja, ami például a vakuzást gátolhatja (egyszerűen az objektív árnyéka fog éktelenkedni a kép egy részén). A makrózáshoz nem hátrány, ha az objektívnek minél kisebb a zavaró torzítása, valamint nagy előnyt jelenthet a kihajtható LCD kijelző is.

    Ejtenénk még pár szót a tárgyfotózásról is, bár ez többnyire nem a kedvtelésből fotózók elfoglaltsága, de akadnak e műfajnak hobbiból adózók is. Itt a gép részéről nem hátrány a nagyobb felbontás és a kellő megvilágításhoz a külső vaku csatlakozási lehetőség. Ezek persze a makrófotózás szempontjából sem elhanyagolható előnyök.


    Konica Minolta X31

    Ár: 50 000 Ft-ig
    Talán a legolcsóbb megoldást jelenti a legnagyobb nagyítással a Konica Minolta apró X31-ese, amely akár 21x16 mm-es területet is képes befogni. Mindezt 40 ezer forintért. Alig drágább a Nikon Coolpix 3200, amely szintén messze az átlag felett teljesít nagyításban. Azt azért hozzá kell tennünk, hogy mindkét gép kisebb bajban van, ha a nagyon közeli fényképeknél vakut is szeretnénk használni, mivel az objektív némileg beárnyékol. Inkább gyors makrókra alkalmasak, mint elmélyültebb fotózásra, lévén, hogy a kézi beállítási lehetőségek terén vannak elmaradásaik.

    Ár: 50 000 - 100 000Ft
    Kihajtható LCD kijelzője nagy előnyt jelent a Canon Powershot A95 számára, 5 megapixeles felbontása pedig szép részletességet biztosít, Bár nem rendelkezik külső vaku csatlakozási lehetőséggel, belső vakuja pedig makrófényképezéshez nem igazán hatásos, és nagyítása is csak átlagos. Átlagon felüli nagyítást ebben az árkategóriában például a Konica Minolta Dimage Z10-től remélhetünk, sajnos külső vakut is sem csatlakoztathatunk a géphez.

    Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
    Canon Powershot A95 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

    Ár: 100 000 - 200 000-Ft
    8 megapixel, 8x-os zoomátfogás, átlagon felüli makró nagyítás, külső vaku csatlakozási lehetőség. Ezt nyújtja számunkra a Nikon Coolpix 8700: kiváló makróképességéről híres, továbbá hobbi tárgyfotózásra is nagyon jól használható.

    Klikk ide! Klikk ide!
    Nikon Coolpix 8700 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

    Sport

    Általában sok kompromisszumot kell kötnünk ha kompakt gépet vásárolunk, főleg ha a gép az olcsóbb kategóriába tartozik. A sportfotózás esetén különösen fontos a kompromisszum, hiszen ezek a gépek csupán korlátozottan alkalmasak a pergő sportesemények megörökítésére. A sportfotózás alá beleférnek a hagyományos illetve technikai sportok külső és belső térben, de nyugodtan ide vehetjük örökmozgó csemeténk megörökítését is.

    Sportfotónál elsődleges szempont a gép sebessége, elsősorban az automata élességállítás, azaz autofókusz, valamint a sorozatfényképezés sebessége. Nem véletlen, hogy a hivatásos sportfotósok erre a feladatra gyors és (sajnos) drága tükörreflexes gépeket használnak. Szintén előny, ha gépünk nagyobb zoommal rendelkezik, hiszen nem tudunk minden esetben a sportolók közelébe kerülni. Legtöbbször a lelátóról kell értékelhető fotókat készítenünk. A gyártók az utóbbi időben kezdtek komolyabban foglalkozni a gépek sebességének növelésével tehát válasszunk frissebb modelleket!

    Ár: 55 000 Ft-ig
    Ebben az árkategóriában nem igazán találunk valóban gyors gépet, csak amolyan "gyorsat a lassúk között". Ebből a szempontból a 8x zoommal ellátott Konica Minolta Dimage Z10-t találtuk megfelelőnek. Sebessége a kategóriájához mérten gyorsnak mondható, bár soro­zat­fény­ké­pezésnél leginkább átlagosan teljesít.


    Konica Minolta Dimage Z3

    Ár: 55 000 - 100 000-Ft
    Szintén egy Konica Minolta, a Dimage Z3 találtatott megfelelőnek ebben a kategóriában. 10x-es zommátfogású, stabilizált optikával szerelik, így belső térben is jobban használható a nagy zoom. Persze a stabilizátor a gyorsabb sportok esetén hatástalan, hiszen kezünk remegését hivatott kiküszöbölni, a záridőt viszont nem hosszabbítja meg. A gép nem csak saját kategóriájában de komolyabb árú modellekkel összehasonlítva is nagyon gyors autófókusszal rendelkezik. Sorozatfényképezésnél rendkívül gyors, 10 fps sebesség is elérhető, de ezért fel kell áldoznunk a gép felbontását, hiszen csak 1 megapixelre állítva képes ezt a sebességet hozni.

    Ár: 100 000 - 200 000 Ft
    A Sony zászlóshajója a DSC F828 nagyon gyors autofókusszal rendelkezik, bár ez 7x-es zoomátfogással rendelkező objektívje "alsóbb régióiban" érvényesül csak igazán. A követő, vagy inkább folyamatos fókuszállítása pedig párját ritkítja sebességben. Sorozatfényképezésben is megfelelően teljesít, bár nem kiemelkedően. Megemlíthető még a Konica Minolta A2 is, amely stabilizált ultrazoommal rendelkezik és a zoom végállásában kategóriája leggyorsabb autófókusz sebességét nyújtja, valamint jó sorozatfényképezési sebességet. Az F828-hoz közeli áron megvásárolható a Canon EOS 300D digitális tükörreflexes váz is, mely a fentieknél jobb eredményt adhat, viszont a vételárba bele kell még kalkulálnunk az objektíveket is, melyek ugyancsak sokat számítanak a sebesség tekintetében.


    Sony DSC F828

    Természetfotó

    Szintén elég átfogó kategória, hiszen belefér a tájfotó és az apró természeti képződmények, növények állatok makrófényképezése is. Szorítkozzunk azonban ez esetben a vadon éló állatok fotózására.

    Nincs mese, nagy zoom kell! Ráadásul nem is a zoomátfogás, hanem a zoom végállásának megfelelő gyújtótávolság érték számít, mely többségében 350-420 mm. Ez a tartomány már alkalmassá teheti a gépet ilyen jellegű fotózásra, bár a zoomok végállása eléggé behatárolt minőségileg. Általában nagyon láthatóan rosszabb minőségű a kép és a bővítése is kérdéses. A bővítés egy telekonverternek nevezett felcsvarható, vagy felpattintható optika segítségével lehetséges, mely a végső tartományt átlagosan 1,4-2x-re egészíti ki, azaz akár 840 mm-re, vagy még tovább. Mondanunk sem kell, hogy a konverter árával párhuzamosan kevesebb minőségromlásra kell számítanunk, de az ilyen nagy zoomoknál a konverterek elég komoly képminőségromlást eredményezhetnek az alap képminőséghez képest, így használatuk nem igazán javasolt.

    A nagy zoom kitételének napjainkban már tucatnyi gép tesz eleget, de mindegyikükkel több-kevesebb kompromisszumra kényszerülünk, hiszen a nagy zoom mellett egyéb tényezők is fontosak lehetnek, többek között a masszív, az időjárás viszontagságait és a túrázást is jól tűrő kivitel, melynek nem igazán felelnek meg ezek a gépek. A gép lehetőleg manuális élességállítással is rendelkezzen. Ennek a kritériumnak szinte minden nagy zoomos gép megfelel, azonban a kézi élességállítás többnyire elég nehézkes a LCD kijelzőn vagy a viszonylag kis felbontást adó elektronikus keresőben. Szintén előny, ha a nagy zoom mellett egy képstabilizátor is dolgozik.


    Olympus Camedia C-765

    Ár: 50 000 Ft-ig
    Nem találtunk megfelelő gépet ebben az árkategóriában.

    Ár: 50 000 - 100 000-Ft
    80 ezer forint alatti árával az Olympus Camedia C-765-nél kezdjük a keresgélést. Az Olympus gépei általában jól megépített fényképezőgépek, tehát tartósság terén előnyt élveznek. A C-765 elsősorban árával és 380mm-es gyújtótávolságával nyerte el tetszésünket. Amennyiben stabilizált optikát szeretnénk, úgy 93 ezer forint környékén találjuk a Panasonic DMC FZ3-at, amely 3 megapixeles felbontása ellenére nagyon szép képminőséget és 12x-es zoomátfogást ad 42 0mm-es végállással.

    Ár: 100 000 - 200 000-Ft
    140 ezer forint környékén vásárolhatjuk meg a Panasonic DMC FZ20-at, mely FZ3-as kistestvéréhez hasonlóan 12x-es stabilizált zoommal és 5 megapixeles, kiváló felbontással és képminőséggel rendelkezik. Nagy hátránya talán a viszonylag kis felbontású elektronikus kereső, mely a pontos kézi élességállítást kissé nehezíti. Szintén szót ejthetünk e téren a Canon EOS 300D-ről, amely az előző gépekhez képest minőségi ugrás, viszont egy megfelelően nagy gyújtótávolságú és minőségű objektív a 200 ezer forintos váz árát jelentősen megdrágítaná, tehát nem egy árkategória.

    Ha kicsit kuszának tűnt így e felsorolás próbáljunk meg felállítani egy általános rangsort. Nézzük árkategóriánként is az egyes ársávok legjobbjait:

    (Természetesen ezek az ajánlott modellek csupán a cikk írójának véleményét tükrözik. Ha valaki esetleg nem ért vele egyet, azt készséggel megnyugtatom, hogy nyilvánvalóan az ő gépe a legjobb és neki van igaza...)

    30 000 Ft alatt
    Vásároljunk egy jó filmes gépet, ne herdáljuk el a pénzünk digitális fényképezőre!

    30 000 Ft
    Ha ennyit költenénk digitális fényképezőgépre a Nikon Coolpix 2200 ajánlható. Kicsi, jó minőségű, 2 megapixeles gép, 3x-os optikai zoommal és alapvető beállításokkal.

    Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
    Canon Powershot A400 - klikk a képekre a nagyobb változathoz

    40 000 Ft
    A Canon Powershot A400 3 megapixelt, 2x-es optikai zoomot és szép képminőséget kínál. A Konica Minolta X31 pedig kis méretével és az előzőekben taglalt kiváló makroképességével lehet nyerő.

    50 000 Ft
    3 megapixelt, 3x optikai zoomot és minden fontosabb tulajdonság kézi beállíthatóságát kínálja a Canon Powershot A75-öse. Kevéssel 50ezer forint fölött nagy zoomos gépet is kapunk, mégpedig a 3 megapixeles, 8x optikai zoomos Olympus Camedia C-725-öt.

    80 000 Ft
    A kompakt gépek közül az 5 megapixeles, kihajtható LCD-vel rendelkező Canon Powershot A95 ajánlott, ha nagy zoomos gépet akarunk viszonylag olcsón, akkor a Konica Minolta Dimage Z2-t, vagy az Olympus Camedia C-765-öt vegyük fontolóra.


    Panasonic DMC FZ3

    100 000 Ft
    Ha ennyi pénzért megelégszünk a 3 megapixellel, akkor a Panasonic DMC FZ3 jelenthet megoldást, amelyre elsősorban 12x-es zoomátfogású, stabilizált optikája miatt esett a választásunk. A kis, kompakt gépek közül a Sony Cybershot DSC-V1 lehet jó vétel, 5 megapixeles felbontásával és rendkívül széleskörű beállításai miatt.


    Sony Cybershot DSC-V1

    150 000 Ft
    A Panasonic jelenlegi üdvöskéjét a DMC FZ20-at ajánljuk. 12X-es optikai zoom, stabilizátor, 5 megapixel és kiváló képminőség jellemzik. Ha nem a zoomra helyezzük a hangsúlyt, a Sony Cybershot DMC-F717 lehet jó partner.


    Panasonic DMC FZ20

    200 000 Ft
    A Canon EOS 300D váz már ezért az árért is beszerezhető itthon, de a gép teljes árába bele kell még kalkulálnunk legalább egy objektívet is, amelyből a legolcsóbb (alapobjektív) +20 ezer forintos többletet jelent. Kétségtelen, hogy mind képminőségben, mind sebességben és kezelhetőségben e gép már a "valódi" fotózás érzetét kelti. Ha nem tudunk ennyit költeni a gépre, vagy kompaktabb méretben szeretnénk gépet, akkor az Olympus Camedia C-8080 lehet jó választás.


    Canon EOS 300D

    Természetesen a gépválasztásnál számtalan egyéb tényezőt is figyelembe kell vennünk, hisz sok esetben olyan szempontok is közrejátszhatnak, mint például a gép külalakja. Mivel ez meglehetősen szubjektív nézet így cikkünkben nem vehettük figyelembe, de reméljük, hogy némileg megkönnyítettük a választást és a vásárlást.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • Killgore #18
      Nagyon jó kis cikk, sokaknak segített a választásban, nekem is. thx érte!
    • Tumor #17
      CANON PSA75-nek 3x-os optikai zoom-ja van nem 2 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Munch #16
      Grat, jó kis cikk! Télleg! :)
      Az árakon vagyok meghökkenve...
      Egy éve nézegettem a Nikon 3200-at, 90 ezer volt.
      Most 40-45-ért hozzádvágják. :)
    • Dzsini #15
      nem én írtam a cikket :) és a hozzászólás sem neked szólt, hanem a cikknek :) az egyéni vélemény meg egyéni vélemény, de a topicban felmerült mostanság jónéhány "mitvegyekkarácsonyra miazamegapixel" kollega, és nekik nagyon jó ez és az elődcikk.
      gépek terén én sem értek mindennel egyet a cikkíróval, de miért kellene?
    • Thrawn #14
      Jó a cikk, talán még egy lapot kellett volna írni hozzá, azok számára, akik tényleg fényképezőgépet szeretnének venni, mert ebből a kategóriából csak a 300D-ről esik szó, a többi lemaradt. Bár akik ilyen gépek vásárlásán törik a fejüket, általában tudják, mit is akarnak.
    • bandia #13
      EOS 300D forever;) Szuper a cikk amúgy grat.
    • Power #12
      Szerintem is jobb a ceruzás.
      Nemcsak tovább bírja, hanem a töltővel ezer más AA/AAA elemmel működő eszköz aksiját is tudod vele tölteni pl. mp3 lejátszó.
    • linyi #11
      Bocs, nem akartam a kedved elvenni attól, hogy ilyen összefoglalót írj. Látom, hogy nagy munka, de a dolog természetéből adódóan rendkívül hálátlan feladat. Érdeklődve olvastam, ám mivel magam is használok digitgépet, sok mindent másként látok. Hitvitának nem látom értelmét: Te így látod, én úgy, egy harmadik ember meg amúgy. Bármekkora is a terjedelem, egy ennyire összetett műszaki termékről csak a felszínt kapargatjuk, amikor ilyen karácsonyi ajándékozási "tanácsadót" gyártunk. Meg ráadásul forgalmazók érdekei ellen és mellett teszi le a voksot valamilyen szempont alapján, s ez csak sértődések forrása. Ezért emeltem ki az utolsó mondatot: korrekten megadtad, hogy ez egy vélemény a sok közül, és a vevőjelölt jobban teszi, ha maga is tájékozódik. Nekem tényleg ez az erköcsi hozzáállás tetszett a cikkból a legjobban.
    • linyi #10
      Cat, ha az ember tudja mit akar (funkciók, tulajdonságok), ért is hozzá, akkor persze nem ilyen cikkeket olvas, hanem kiválasztja magának. Az én ultrazoom-os digitális fényképezőgépem például nincs bent a listában, mert a cikkíró még nem találkozott vele, vagy valami miatt az ő rostáján kiesett. Ám az ő rostájáról nem tudunk sokat. Amit tudok, hogy legalább 100 fontos paraméter van egy fényképezőgép kiválasztásakor, és olyan gép, amelyik mindegyikben jó, olyan nincs. És ekkor még csak a műszaki paraméterekről beszéltünk, pedig a kereskedelmi szempontok (ár, hitel, szállítási határidő stb.) és szolgáltatások (főleg a szerviz) sem elhanyagolhatók! Így ki ezt, ki azt hiányolja. Ismétlem csak magamat: kinek a pap, kinek a papné.
    • aDannyBoy #9
      Nagyon jó cikk.. grat

      Bár hiányolom a Z3-at a végső szummából :))))