Rónai György

Mit fejlesszünk karácsonyra?



Hamarosan megint itt a karácsony, és bizony újfent jó mélyen a pénztárcájába nyúlhat, aki a számítógépét akarja továbbfejleszteni. A helyzet azonban változott, hiszen az elmúlt évekhez képest a komplett-gép vásárlók, tehát az új belépők száma csökkent, és egyre inkább az a fő kérdés, hogy mire is költsek a meglévő konfigurációmban?

A kérdés persze már eddig is sokakat foglalkoztatott karácsony előtt, de mára az új, teljes konfigurációt vásárlók száma már elenyésző a meglévő gépüket továbbfejlesztő emberek mellett. Ennek megfelelően cikkünk idén inkább nekik nyújt útmutatást, amellett, hogy természetesen az információk bárkinek a hasznára válhatnak.

Az előző évhez hasonlóan idén is az egyik kulcskérdés, hogy miként is használjuk ki optimálisan a Sulinet Express adta lehetőségeket. A tavalyi felhozatalhoz képest ugyan néhány dolog már kikerült a Sulinet akciós árlistáiból, de ami a számítógépünkhöz kellhet, az még mindig nagyrészt megtalálható. Az árak persze kis hazánk bevett szokásaihoz híven továbbra is jóval magasabbak, mintha az ember csak úgy bemenne a boltba, és a Sulineten kívül vásárolná meg ugyanazokat az alkatrészeket, amellett, hogy a választék sem éppen a minőségi, vagy high-end termékeket takarja. A Sulinetes termékek ára a "sima" listaárhoz képest továbbra is jó 20-30%-kal magasabb, cserébe a vásárolt termékek árából visszaigényelhetünk 50%-ot, de maximum 60 ezer forintot. Így természetesen a legtöbb esetben jobban jövünk ki a végén, de néhány hátulütőre nem árt odafigyelnünk.

Az első ilyen negatívum rögtön a Sulinetes termékek drágaságából adódik, hiszen egyes esetekben annyival drágábban kapjuk meg az "akció" keretében a termékeket, hogy még a 60 ezer forint visszaigénylésével sem vagyunk sokkal előbbre. Az első példa a TFT monitorok világa, ahova az idei év során jónéhány új termék belépett, kiszélesítve a választékot a minőségi monitoroknál is. Az idei év slágertermékei ezen a téren minden bizonnyal az úgynevezett alacsony válaszidejű TFT monitorok. Ezek között válogathatunk akár a Samsung, LG, Acer, Benq stb. gyártók termékei közül is, és ezek nagy része a Sulinetben is fellelhető.

Az egyik modellcsalád amelyben leginkább érdemes gondolkodni a Samsung 710N és T tipusok. Ezek 17"-os TFT kijelzők, amelyek képéből a CRT monitorokkal ellentétben nem takar el a káva semmit, így nettó képméretük csaknem a 19"-os CRT monitorokéval egyezik. Az alacsony válaszidő leegyszerűsítve lényegében a CRT monitoroknál megismert frissítési frekvencia megfelelője. A 12 ms válaszidő 83 Hz-es képfrissítésnek felel meg, és azt az időt takarja, amíg a TFT monitorunk a teljesen feketéből a teljesen fehér színre tud váltani. Logikusan tehát, minél kisebb a válaszidő, annál kisebb az esélye a szellemkép, vagyis az utánhúzás kialakulásának. Ez főleg mozgalmasabb jeleneteknél, játékokban fordulhat elő, amikor világos háttéren sötét (vagy fordítva) objektum mozog. Az említett modell N és T változatai között annyi a különbség, hogy a T modellen DVI csatlakozó is található, és a monitor szinte szabadon forgatható a talpán.


A DVI csatlakozó előnye, hogy ezen át a monitor digitális formában kapja a jeleket a videokártyától. A videokártya eredetileg is digitális formában állítja elő a jeleket, de ezeket eleddig a CRT monitorok számára analóg jelekké kellett konvertálni az úgynevezett RAMDAC segítségével. Ez persze - mint minden jelkonverzió - minőségveszteséggel jár, de a TFT monitorok működéséből kifolyólag már semmi szükség nincs rá. Erre van a DVI csatlakozás, amelyen a videokártyajelek konverzió nélkül, digitális formában jutnak el a TFT monitorig. A képminőség tehát elvileg jobb a DVI esetén, az már más kérdés, hogy ebből szabad szemmel aligha fogunk észrevenni bármit is.

Visszatérve az ár kérdésére, a kiragadott példában szereplő Samsung 710T TFT monitor Sulinetben bruttó 130 ezer forintot kóstál, míg az akción kívül már bruttó 100e forinttól is hozzájuthatunk. Az olcsóbb testvére, vagyis a 710N Sulinetben bruttó 105 ezer forint, azon kívül pedig bruttó 90 ezer forintot kell fizetnünk érte. Ha tehát több alkatrésszel együtt vásároljuk meg ezeket, könnyen előfordulhat az az eset is, hogy a Sulinetes termékek többletköltsége eléri a 60 ezer forintot, vagyis semmivel sem leszünk előbbre még a jövő évi visszaigényléssel sem, mintha simán, az akción kívül vennénk meg ezeket. Itt kell ugyanis azt is figyelembe vennünk, hogy a maximum 60 ezer forintot is csak a jövő évi adó-visszatérítéssel kapjuk vissza, és jelen helyzetben a boltban egy összegben ki kell csengetnünk a sokszor 30%-kal is nagyobb árat. Node térjünk át a dolgok ár(ny)oldaláról a hardverek kérdésére. A monitorfejlesztést nagyjából kitárgyaltunk fentebb. Egy ilyen TFT monitor ma már nem számít akkora luxuscikknek mint egy évvel ezelőtt, így aki most akarja leváltani régi CRT monitorát, az nyugodtan vágjon bele. Az említett alacsony válaszidejű darabok már játékra is tökéletesen megfelelnek, de figyelembe kell vennünk azt is, hogy a TFT monitornak egyetlen ajánlott felbontása van, tehát a CRT monitorokkal ellentétben nem ad minden felbontáson ugyanolyan éles képet. A 17"-os méret esetében ez a felbontás 1280x1024, amit a mai játékokkal egy átlagos középszintű videokártya nem tud már akadozás nélkül kinyomni magából. Itt tehát el is érkeztünk a videokártyák világához, ahol nem kevésbé színes paletta fogad minket.

Az idei évben az nVIDIA is összeszedte magát, és az ATI-hoz hasonlóan az év közepe felé igen ütős újdonságokkal álltak elő. Ezen csúcskártyák középkategóriás testvérei is megjelentek időközben, avagy mostanában fognak megjelenni. Ha valaki komolyabban el van eresztve anyagilag, egy nVIDIA GeForce 6800 vagy ATI RADEON X800 kártyával igen szép teljesítményt érhet el bármelyik komoly játékban. Az idei év két sikercíme, vagyis a Doom3-ban és a Half Life 2-ben rendre a 6800 és az X800 kártyák teljesítenek jobban, mivel előbbire az nVIDIA, utóbbira az ATI logója került. Persze a játékok megjelenése óta mindkét cég gőzerővel dolgozik azon, hogy kisebb-nagyobb trükkökkel, driver javításokkal utolérje egyik-másik játékban a konkurenciát, de nagy átlagban akkor is elmondható, hogy fej-fej mellett halad a két cég.


Az Abit profi játékosoknak szánt FATAL1TY alaplapja

Persze hogy mégse legyen egyszerű dolgunk, idén megkavarták az egész dolgot a PCI Express alaplapok bevezetésével. Ez az interfész az AGP leváltására készült, és természetesen nem kompatibilisek egymással. Tehát akinek még hagyományos AGP-s alaplapja van, az csak ilyen videokártyát tehet bele, akinek pedig már az újabb PCI Expresses, az csak olyant. Az emberek 90%-ának ma még előbbi van, és ez az arány csak igen lassan fog változni a jövő év folyamán, tehát egyelőre nyugodtam léphetünk még az AGP8X irányába is. Árban különösebben nem különböznek, mint ahogy teljesítményben sem. PCI Express fronton persze még némileg szűkebb a kínálat, de ez már csak ideig-óráig lesz így.

A PCI Express videokártyák körében a bestseller a RADEON X700 és a GeForce 6600 sorozat, amelyek igen jó ár/teljesítmény aránnyal rendelkeznek. Közülük is inkább a 6600-as kártyák a tetszetősebbek, mivel hosszú távon a Shader Model 3.0 támogatás miatt tovább lehet majd számítani rájuk. Persze, aki egy-két éven belül úgyis újat venne helyettük (ami nagyon valószínű a fejlődés ütemét tekintve) annak ez nem szempont, hiszen a technológia addig aligha talál komolyabb kihasználásra a játékok oldaláról. Jelenleg tehát az X700PRO/XT, és a 6600/6600GT kártyák számítanak a legjobb vételnek. A kártyák AGP8X változatai azonban még csak most kezdenek megjelenni a piacon, ami azt jelenti, hogy az AGP fronton továbbra is a RADEON 9800PRO viszi a pálmát, ami a maga 50 ezer forint köré csökkent árával igazi jó vételnek számít. Az újdonságok AGP-s változatai csak 5-10%-ban teljesítik majd túl a 9800PRO-t, tehát aki most akar vásárolni, annak még ez is jó alternatíva.


Az ASUS PCI Express csatolójú GeForce 6600 GT-je

Sajnos a hazai piacon az AGP6600 és az AGP X700 kártyák karácsony előtt már nem fognak széles körben elérhetővé válni, így aki újabb technológiát akar viszonylag olcsón, annak várnia kell jövő év elejéig. A szomszédos Ausztriából azonban már most is beszerezhető az AGP6600GT, így például a Leadtek, Club3D, és a Chaintech termékei 220-260 euró közötti áron már kaphatóak. Nálunk a Club3D még csak az árlistában található meg egykét helyen 55 ezer forint körüli bruttó áron, azonban gyakorlatilag még nem elérhető sehol sem. Az eddigi bestsellerek, vagyis a 9600 széria mára visszaszorult a belépő szintű termékek közé. A teljesítménye egy-egy PRO, vagy XT kártyának még ugyan éppen elegendő az újabb játékok jó megjelenésű futtatásához, azonban a tengernyi új termék megérkezése az árukat 20-30 ezer forint köré szorította vissza.

Persze ha valaki PCI Express videokártya mellett teszi le a voksát már most, annak valamilyen alapot is kell ehhez biztosítania. A PCI Express egyelőre csak Intel fronton érhető el, az i925 és az i915 chipsetes alaplapokon. AMD fronton az első PCI Expresses alaplapok az nForce4 chipkészletre épülnek majd, de ezek még jó egy hónapot váratnak magukra. Jelenleg tehát az LGA775-ös Pentium 4 processzorok mellé tehetünk PCI Express videokártyákat, a jövő év elejétől azonban már az Athlon 64-ek is megkapják az új interfészt. A váltást leegyszerűsítendő, ma olyan alaplapokat is lehet kapni, amelyeken az Intel 915-ös chipkészlete révén PCI Express és AGP foglalat is van, mindamellett, hogy DDR-I, és DDR-II is tehető egyik-másikba, például az MSI 915-ös alaplapjai között. Ezáltal a régi videokártyánkat és memóriánkat még nem kell cserélni, ha netán új alaplapra, és/vagy processzorra akarunk váltani. Ezek az alaplapok az i925X társaikkal egyetemben még meglehetősen borsos árúak, 30 ezer forint alatt szinte még nem is találni.

Ha a PCI Express nem szempont - és jelenleg még tényleg nem kell fontosnak tekinteni - akkor továbbra is AMD fronton éri meg körülnézni, méghozzá most már a Socket 754-es Athlon 64 termékek között. Az eddigi bestseller - vagyis a K7 sorozat - a maga Socket A alaplapjaival kifutóban van, mindamellett, hogy egy 3000+ körül hajtott Athlon XP rendszer még mindig több mint elegendő teljesítményt nyújt. Újdonság e-téren is van ugyan, de az új VIA KT880 chipkészlet (pl. ASUS A7V880 alaplap) szinte semmivel nem tud többet, az évek óta piacon lévő nForce2 Ultra400-as megoldásoknál.

Mára azonban az AMD64 termékek ára is elfogadható szintre csökkent, és a jövőt illetően a 64 bit miatt minden bizonnyal hosszabb életűek lesznek, mint akár az Intel Pentium 4, akár az AMD Athlon XP megoldásai. Socket 754-es alaplapot ma már igen olcsón vásárolhatunk, alig többért, mint Athlon XP-hez. Itt az nVIDIA nForce3 és a VIA K8T800 chipkészletei számít jónak, és ezek köré már minden gyártótól kapható alaplap, már akár 15 ezer forintért is. Egy ebbe passzoló Athlon 64 3000+ S754 processzort megkapunk bruttó 34 ezer forintért, és amint egy megfelelő processzorhűtő is került rá, a többi alkatrészt máris átmenthetjük a régi gépünkből, mivel ugyanúgy passzol bele a DDR memória, és az AGP videokártya is.


Az AMD Sempron processzorok alacsony árukkal tűnnek ki

Sok különbséget az alaplapok szolgáltatásaiban sem fedezhetünk fel, maximum annyit, hogy egyre inkább fontossá válik a SATA (RAID) vezérlő, amelyhez ma már olcsón, és nagy választékból kereshetünk merevlemezt is. Ezek ugyan nem gyorsabbak a PATA elődeiknél, de legalább a kompatibilitást illetően hosszabb ideig jók lesznek még. A sebességnövekedést a Serial ATA II 300 termékek hozzák majd meg, de ezekre is még hónapokat kell várnunk. A merevlemezek tekintetében jelenleg még mindig a Samsung tekinthető a legjobbnak, már csak a 3 év garancia miatt is. Ugyan a többi gyártó is bejelentette már, hogy ugyanúgy meghosszabbítják a garanciális időtartamot, ez kis hazánkban még valahogy nem igazán valósult meg. Nem mintha a garancia idejétől függne egy-egy termék megbízhatósága, de azért mégsem mindegy.

Persze az alaplapokon még PATA is található, már csak az optikai meghajtók miatt is, amelyek 99%-a még mindig így csatlakozik. Ezen a fronton főleg a DVD írókról érdemes szót ejtenünk, hiszen ma már igen olcsón hozzájuthatunk akár egy 16x-os kétrétegű íróhoz is. Egy LG4160B író például már tud 16x-osan is DVD-t írni, kezeli a kétrétegű lemezeket, és persze a CD-kkel is oda-vissza megbirkózik. Normál listaáruk bruttó 23 ezer forint körül van, és a Sulinetes ár sem különbözik sokban ettől. A Hitachi belsővel ellátott LG írók pedig a szokásos +-R/RW formátumok mellett még a DVD-RAM lemezeket is kezelik, amelyek flexibilis újraírható megoldást jelentenek. Az már megint más kérdés, hogy mennyire éri meg jelenleg DVD íróra költeni, amikor a küszöbön áll a HD-DVD és a Blu-Ray bevezetése is. Persze ezek igen drágák lesznek kezdetben, mégis, aki már jelenleg is rendelkezik valamilyen DVD íróval, annak már nem éri meg egy újabbra költeni.

Eddig tehát meglehetősen átfogóan kitárgyaltuk azon alkatrészek világát, amiből érdemes fejlesztésen gondolkodnunk. Rajtuk kívül esetleg egy márkás, nagyobb teljesítményű tápegység sem jöhet rosszul, és ezeket is egyre olcsóbban megkaphatjuk. Például egy Chieftec(~Sirtec) 360 W-os táp teljesítménye ma még mindenre elég, és már 14 ezer forintért hozzájuthatunk. Egy ilyen jó minőségű tápegység pedig sok gondtól óvhat meg minket az egyre nagyobb fogyasztású processzorok, és videokártyák világában. Aki tehát rejtélyes újraindulási és instabilitási problémákkal küszködik, annak érdemes ezen a fronton is körülnéznie.

Aki új processzorra adja fejét fogyasztásukat, melegedésüket se felejtse el. Manapság igen sokféle processzorhűtést lehet kapni, de jól meg kell nézni őket, hogy adott esetben LGA775-re vagy Socket 754-re is jók-e. Ilyen hűtőt ma már rengeteg gyártó készít, tehát ami a teljesítményt, és az árat illeti van miből válogatni. Ugyan a hagyományos léghűtők mellett a vízhűtés még mindig kuriózumnak számít, ma már komplett vízhűtő szetteket is lehet kapni, amit csak fel kell szerelnünk a processzorra, videokártyára, chipsetre, stb. Ezek persze a hagyományos hűtők párezer forintjához képest bő tízszeres áron kaphatóak, de előnyeik közé tartozik a jobb hatásfok és a halkabb üzem is.


Zalman hűtés egy Radeon 9800 XT-n

A processzorhűtők mellett egyre inkább terjednek az alternatív VGA-kártya hűtések is. Ezek a hatalmas passzív bordáktól egészen az OTES jellegű hűtésekig variálódnak, és 6000-10000 forint körül juthatunk hozzájuk. Aki tehát úgy dönt, hogy marad a régi AGP-s kártya, az egy-egy ilyen hűtéssel beleugorhat a tuning világába is, hiszen sok esetben nagyobb túlhajtási lehetőségeket kínálnak így a kártyák. Ilyen hűtőket találunk a Zalman, CoolerMaster, Artic Cooling, és a GlacialTech kínálatában is. Ezek mind igen jól hűtenek, sőt, némelyikkel akár teljesen passzív, csendes üzemmódot is elérhetünk.

A fejlesztésnek ahogy a korábbi években is, mindössze a pénztárcánk szabhat határt. Akár processzort és alaplapot, akár videokártyát, vagy valami mást akarunk fejleszteni, elég komoly összegeket készíthetünk elő, hiszen az újdonságok megjelenésével egyidőben a mi régi alkatrészeink is szépen elértéktelenedtek, sokat nem kapunk értük cserébe. Az egyes márkák közötti választást segíthetik a különböző hardver tesztek az interneten, és ha ezek átnézése után még mindig akadna kérdése valakinek, ne habozzon betérni az SG hardver fórumába sem. Ha vesszük a fáradságot az információk átböngészésére, akkor szinte bármilyen kérdésben segítségre lelhetünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zeus #11
    iiiigen az egy intel :))))))

    fléééééééééééééééééém

  • asysoft #10
    Ahogy mondod! Februárban összehoztam öcsémnek egy gépet, P2-350, 256MB RAM, Voodoo1:), később került bele egy Gef4MX440... A lényeg az, meglepődtem, mennyit tud ma is ez a gép: öcsém CoD-ozik, ugyan low grafikán, de 1024-ben, s kb úgy megy neki, mint nekem mediumon (AthlonXP1800+, 512MB RAM, R8500LE), valamint az egész gép eszméletlen halk...
  • Gladiator #9
    nekem kb. 4-5 éve egy P2-es 128 mb-ramos gépem volt. de ennek vége. most karácsonyra kapok (szal már odaadták anyumék) egy 3.2 ghz-es, 1 giga ramos 9800pro-s gépet. aztán szentem olyan 4-5 évig megint kuss. amúgy videószerkesztéssel próbálkozok, azért kellett ilyen gép.
  • L3oN #8
    Igen megértelek tökéletesen. " hónapban talán 1szer fordul elő olyan dolog a gépben hogy tényleg munkaigényes. igaz akkor el is szidom szerencsétlent de ez van. Én akkor is szeretem.
    2006ban szeretnék gépet fejleszteni. Gagyi matematikai számitásaim szerint addigra kb 25- 30e-ért összetudok dobni olyan gépett ami 3x-sa a mostani gépemnek. CSak alaplapot,processzort,memóriát,és proci ventilátort kell vennem :D
  • nemcsakfeel #7
    egy jól fejlett p II vel is el lehet lenni,ha van benne elég ram, játékon kívül szinte minden emgy vele.
  • blackeagle #6
    Igazad van mindenben :) elég a p3 szintü gép annak aki nem játszik és a grafikusoknak tényleg erősebb kell . Én még nem az vagyok ,de boldogabb lennék ha nem napokig renderelne.
  • L3oN #5
    Én azt mondom akkor kell gépet fejleszteni amikor már tényleg teljesen kihasználtad a géped.
    Én nekem 2 éve Pentium3-am van és nagyon a szívemhez nőtt. Eddig mindent megcsinált ami kell. A játékokat nem számolom bele mert nem jáccom maximum stratégia de abból is jó nekem egy age of empires 2 szintü, de már ezekkel sem tudok jáccani. PRogramozáshoz meg nem kell nagy gép kivéve a grafika. Filmekhez meg van házimozi tehát szgép csak a grabhez kell az meg gyors iróval megoldható. Szóval nekem 3 ghz még felesleges. De persze nyilván aki most grafikus az a véleményemet megfogja cáfolni. Én azok közé tartozom aki nem pénzbeúszó és minden nyalánkságra használja a gépet :D
  • Nores #4
    re #1

    hogy nézett ki az a konfig?
    annyira elavult már, hogy cseréle szorulna?
  • Akuma #3
    helyesbítek 100-at sem ér a kártya, csak boltban annyiért árúlják(ták)!
  • Akuma #2
    én 117-ért vettem vga-t, ami kb 100-at ért (chaintech), mostmárcsak kb 95 (inno3d)
    sztem jól jártam, de az állam 2* jobban, ugyanis kamat nélkül adtam neki kölcsönt következő évig, amit oda fektet be ahova akar... jó buli ez... nekem megérte és ha úgy veszem még az ország pénzügyi helyzetén is segítettem ;))