Gyurkity Péter

Biztonsági kockázatot jelentenek a hordozható eszközök

A Gartner kutatócég szerint az iPodhoz hasonló MP3-lejátszók veszélyt jelentenek a belső vállalati hálózatokra nézve, mert használatukkal megkerülhetjük a hálózatok forgalmát felügyelő biztonsági szoftvereket.

A cég közleménye szerint a hordozható lejátszók a tűzfalas védelem megkerülésével a távoli támadók eszközeivé válhatnak. Egyes szakértők már korábban is hangoztatták a különböző hordozható eszközökben rejlő veszélyeket, de a Gartner friss közleménye már az MP3-lejátszókat, a digitális fényképezőgépeket, és a különböző memória kártyákat is a potenciális veszéllyel fenyegető eszközök közé sorolja.

További veszélyforrást jelent, hogy az USB illetve FireWire csatlakozóval ellátott hordozható merevlemezek, memória kártyák, és digitális fényképezőgépek segítségével másodpercek alatt nagy mennyiségű vállalati információt másolhatunk le. Rendkívül kis méretük miatt ugyanakkor szinte bármikor észrevétlenül eltulajdoníthatjuk az olykor fontos üzleti információkat tartalmazó adathordozókat.

A Gartner szerint a vállalatoknak be kellene tiltaniuk az iPodhoz hasonló lejátszók munkahelyen történő használatát, és tűzfallal kellene korlátozniuk az USB eszközök forgalmát - akár az operáció rendszer plug and play funkciójának kikapcsolásával. "Minden egyes vállalatnak - a saját érdekében - garantálnia kell az USB eszközökön történő forgalom biztonságát" - áll a jelentésben. "Így megelőzhető az esetleges vírusfertőzés, és a személyes, vagy vállalati információk eltulajdonítása."

A közlemény leszögezi ugyanakkor, hogy a hordozható eszközök általában véve hasznosak a vállalatok számára, ezért teljes kitiltásuk ésszerűtlen lépés lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tajfun #6
    Pl.
  • asdasdasd #5
    Nem a masolasat, hanem az adathoz valo hozzaferest kell tiltani...
  • Norbyte #4
    A Windows Registry-jében le lehet tiltani az USB-s adattárolókat (olyasmi, hogy USBMassStorage...).
    Tehát a többi USB-s kütyü (egér, scanner, printer, öngyújtó...) mind működik, de a flash memóriák és külső vinyók/CD-RW-k nem.
    Ezt fogjuk mi is bevezetni pár héten belül és, mint a CD/floppy hozzáférés ez is jogosultság kérdése lesz.
  • tajfun #3
    Wiszont elosegiti a warezt. :)
  • Cat #2
    eddig még megoldás volt a floppy kiszerelése a vállalati gépekből, de ma már nagyon elterjedtek a pendriveok és a több tiz gbos mp3 lejátszók - rádugod a gépre és már ki is vitted a belső adatokat, ez azért eddig nem volt igy, egy két évvel ezelőtt még nagyon keveseknek volt ilyenjük
  • Punkerwork #1
    ez nem ujdonság