Rónai György

Jövőre húsz új digitális fényképezőgépet fog kiadni a Canon

A Canon jövőre olyan agresszív üzletpolitikát tervez, amely segítségével a teljes világpiac mintegy egynegyedét kívánja megszerezni. Ennek keretében első körben 20 új kompakt digitális fényképezőgép piacra dobását tervezi.

Japán legnagyobb irodai gépeket gyártó cégének legnagyobb konkurense a digitális fényképezőgépek piacán a Sony. Takashi Oshiyama a Canon digitális fényképezőkért felelős részlegének vezetője úgy nyilatkozott, miszerint a hosszú évek tapasztalata fogja cégét a vezető pozícióba emelni, olyan cégekkel szemben, amelyek csupán néhány éve foglalkoznak ilyesmivel.

"67-éves múltunk van, és ami a fényképezőket illeti, rengeteg információt gyűjtöttünk össze az évek során, amelyből egy jó adag fejlesztés még a tarsolyunkban vár a bemutatásra. Olyan cégek, amelyeknek semmi tapasztalatuk nincs a hagyományos filmes kamerák tekintetében nem tudnak olyan digitális kamerát sem készíteni, ami ezek tudását megközelítheti. Persze nem árulom el mely cégek ezek."

Oshiyama szerint a Canon 2004-ben több mint kétszer annyi kamerát fog piacra dobni, mint idén. Ez elősegítené a 25%-os piaci részesedés elérését, amely 5%-kal lenne több, mint az idei, és 10%-kal, mint az azelőtti. 2004 folyamán 12,5 millió masinát akarnak eladni, ami 50%-kal több, mint idén. A Sony ezzel szemben jövőre 10 milliós eladást tervez. "Mindegy mekkorára nő a piac, mi elérjük a 25 %-ot. Ha a piac 50 milliósra nő, akkor mi 12,5 milliót adunk el ebből, ha pedig 55 milliósra, akkor is tartani fogjuk a 25%-ot." mondta el Oshiyama.

A CIPA (Camera and Imaging Products Association) szerint, a 2003-as digitális fényképezőgép-eladások japán része nagyjából 40-44 millió egységet tett ki az előző év 25 millió egységéhez képest. Más gyártók mennyiségét a CIPA ugyan nem számolta bele, azonban ez amúgy elenyésző, hiszen a japán gyártók a piac több mint 90 %-át birtokolják.

Oshiyama kimutatásai ezen kívül nem tartalmazzák az 500,000 eladott SLR (Single Lens Reflex) kamerát, amelyet a Canon adott el idén. A Canon gyártókapacitása éves szinten 15 millió egység, ami 2005 januárjára a 20 milliót is elérheti az Oita-ban épült új Canon gyár segítségével. Úgy gondolja, hogy Kína megfelelő táptalaj lesz a Canon számára, hogy 2008-ban akár 100 milliósra nőtt digitális kamera piacot is ellássák.

A Canon ezenkívül olyan nyomtatók piacra dobását is tervezi, amelyekkel számítógép nélkül is lehet majd a kamerákhoz csatlakoztatva fotóminőségben nyomtatni. 2003-ban ezekből 300,000 darabot adtak el, a következő évre pedig mintegy 1,2 milliós eladást terveznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • b #13
    tisztában vagyok vele, hogy a leírásban az van ha egy hónapnál tovább nem használom akkor tegyem vissza a fejet a dobozába, légmentesen lezárva. ez történt! ennek ellenére szar volt. ez több éve történt. az azóta kicsrélt fej tökéletesen működik. éppen most vettem bele új festéktartályokat.

    no, a lényeg: gyárilag szar volt a fej vagy mocsadék minőségű volt. lehet, hogy a gondos kínai rabszolgagyermekek hibáztak. passz!

    konzekvencia: legközelebb elég nehéz lesz engem meggyőzni a canonnak, hogy az ő terméküket válasszam a konkurencia helyett.
  • [HUN]PAStheLoD #11
    1 canonom van szal ha 1 et adnának ki az is elég lenne :D
  • Csatti #10
    Oszinten szolva tul sok jot a nyomtatoirol en sem tudok mondani. Fenykepezogepekben azonban jok.
  • Aramir #9
    Hát neharagudj, de azért hetente illik nyomtatni egy oldalt, külömben beszáradhat a fej.
  • b #8
    kábé két oldalt nyomtattam. egyet amikor megvettem kipróbálni. aztán egyet egy hónap múlva. a harmadikat pedig már nem tudtam.
  • Chappy #5
    H lesz új lejjeb megy az ára. Akkor meg veszek 2-t v. 3-at.
    De ha nem, akkor 1-et.
  • b #4
    ja igen, hogy ez miért kérdés még számomra: amikor megvettem a nyomtatót két hónap múlva már vissza is kellett vinnem mert abszolút nem nyomtatott semmit.

    úgy gondolom, hogy az egy-két japán cégen kívül, akik a világ legprofibb cuccait készítik, a többi szinte mind szemetet gyárt. sajnex.
  • b #3
    canon nyomtatóm van, és nem tudom milyen fotós cuccom lesz.