Rónai György

Új RAID megoldás - adatbiztonság és gyorsaság egyben

Az Intel új ICH6-os déli hídja egy olyan új RAID (Redundant Array of Independent Drives) funkciót fog támogatni, amely a RAID 0 sebességét és a RAID 1 adatbiztonságát ötvözi, ráadásul mindezt már 2 merevlemez segítségével meg tudja valósítani.

A fenti két RAID üzemmód eddig is rendelkezésünkre állt, sőt már a legtöbb alaplap gyártótól integrált változatban is kaphattunk RAID 1 és 0 szolgáltatást. A RAID 0 megoldás lényegében nem felel meg a RAID-del szemben támasztott elvárásoknak, hiszen semmiféle adatbiztonsági funkciót nem valósít meg: Ráadásul a rendelkezésre állási biztonság a bekötött HDD-k számával arányosan csökken, hiszen bármelyik meghibásodása az összes adat elvesztését vonja maga után, és minél több HDD-ről van szó, annál nagyobb az esélye ennek. Ez a funkció egyes egyedül a sebesség növelésére lett kitalálva, a technológia pedig leegyszerűsítve annyiból áll, hogy egy adatcsomagot egyik HDD-re, a másikat pedig a másik HDD-re írja ki. Ily módon az írási feladat ketté van osztva, és 2 HDD esetén kétszeres sebességet jelent. Minden adatcsomag vagy az egyik, vagy a másik HDDn foglal helyet, és ezek rendezését a RAID vezérlő látja el.

Lényegében tehát a RAID 1 az első, ami ténylegesen növeli az adatbiztonságot. Ez a funkció minden egyes adatcsomagot felír az első, és a második (és a harmadik, így tovább...) HDD-re is, tehát minden adatunk tükrözve lesz a merevlemezek mindegyikére. Logikusan ekkor egy HDD kiesése nem okoz gondot, mert ugyanolyan formában meglesz közben az adat a másikon, írási sebesség szempontjából viszont nem jelent előrelépést, hiszen egy-egy adatcsomagot minden HDD-nek ugyanúgy meg kell írnia. A visszaolvasás már itt is a HDD-k számával arányosan nő, hiszen egy példával élve, 2bit leolvasása tükrözés esetén úgy is történhet, hogy egyidejűleg az egyik HDD-ről az 1-es bitet, a kettes HDD-ről pedig 2-es bitet olvassuk le. Két merevlemez esetén ez tehát kétszeres olvasási, és egyszeres írási sebességet jelent, ugyancsak kétszeres adatbiztonság mellett. Logikus a következő lépés tehát, hogy ki kellene találni, hogyan ötvözzük a RAID 0 és 1 megoldásokat. Voltak eddig is erre próbálkozások, azonban a Matrix RAID az első, amely erre már két HDD esetében is képes.



Hogyan működik tehát? Vegyünk példának 2 db 80 GB-os merevlemezt. Ha a két egységet ráakasztjuk a RAID vezérlőnkre, és "bemountoljuk" akkor két partíciót fogunk látni utána. Az egyik, a C:\ partíció lesz a RAID 0 (stripe), a D:\ partíció pedig a RAID 1 (mirror). Eloszlásukat a két merevlemezen a fenti ábra is szemlélteti. Az első RAID 0 partíció elosztja az adatokat a merevlemezek első felei között, tehát RAID 0-ban dupla sebességű írásra, és olvasásra képes. Ide érdemes tenni a gyakran használt adatokat, programokat, mint például a Windowst, és a programfájlokat, amelyek nem pótolhatatlanok egy esetleges meghibásodáskor.

A D: meghajtó pedig tükrözésben fog működni, tehát mindkét merevlemez második felén megtalálhatóak lesznek az adataink. Ezt a partíciót a fontosabb adatok számára tartjuk fent, amelyeket az egyik HDD meghibásodása esetén is meg tudunk menteni így. További előnye a Matrix RAID megoldásnak, hogy a vezérlő képes menet közben is adatvesztés nélkül átméretezni a partíciók méretét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #3
    Hogy ezek a fiatal szovjet mérnökök mit ki nem találnak!