Rónai György

VIA/S3: A Delta GPU lesz a legjobb DirectX 9.0 megoldás?

Nagyjából 2 és fél évvel ezelőtt a VIA/S3 azt nyilatkozta, hogy valószínűleg utolsóként fogják piacra dobni DirectX 9.0 grafikus megoldásukat. Úgy tűnik, be is tartják ígéretüket.

A kártyát még idén márciusban jelentették be a Cebiten, tehát éppen ideje lesz, hogy meg is jelenjen a piacon. A Columbia fejlesztési kódnevet már elhagyták a DeltaChrome kapcsán, azonban a chip csak november második felében válik elérhetővé.

Ugyan az órajeleke, és pontos teljesítményadatokat máig nem hozta nyilvánosságra a cég, annyit már tudni lehet, hogy csúcskategóriás DeltaChromeF1 0,13 mikronos gyártástechnológiával készül, és 8 futószalagos architektúrája lesz. Már ebből a két adatból is látszik, hogy ami a teljesítményt illeti, könnyen az ATI - és az nVidia - fölé kerekedhet, ugyanis a RADEON 9800XT még csak 0,15 mikronon tudja a 8 pipeline-t, így az F1 valószínűleg magasabb órajelen debütál, még a jelenlegi csúcskártyánál is.

Mindemellett természetesen teljes 128 bites lebegőpontos ábrázolásra képes a DeltaChrome, és csaknem 2,4 gigapixelt tud megjeleníteni másodpercenként. A DirectX 9.0 alapkövetelményeinek megfelelően Pixel, és Vertex Shader 2.0+ egységeket tartalmaz, amelyek - a rivális megoldásokhoz hasonlóan - már valamelyest túl is mutatnak annak specifikációin. Az F1 ezen kívül akár 256 MB memória kezelésére is képes, és natív HDTV kimenettel, valamint a VIA/S3 Chromotion Programmable Video Engine megoldásával is rendelkezik.

A középkategóriás DeltaChromeS8 is 8 futószalaggal, valamint maximálisan 128 MB memóriával érkezik, és ugyanúgy támogatja majd a HDTV kimenetet, valamint a Chromotion szolgáltatást. Az alsó kategóriás DeltaChromeS4 a létező legolcsóbb DirectX 9.0 megoldásként jön ki a piacra, de nagy testvéréhez hasonlóan ugyanúgy 128 MB memóriát, HDTV kimenetet és Chromotion motort is hordoz.

Természetesen a teljesítmény másik alapfeltétele a megfelelő driver támogatás lesz. Ez még mindig egy kétséges pont, ugyanis a VIA/S3 nem rendelkezik túl nagy tapasztalattal ami ezeket a meghajtókat illeti. Azonban ha valami csoda folytán mégis versenyképes lenne a kártya kompatibilitása - és ára is -, akkor újabb versenyzőt üdvözölhetünk a high-end grafikus megoldások piacán, amely várhatóan további fejlesztésekre, és árcsökkentésekre készteti majd a konkurenciát. Ez a változás a piac összetételében főleg a vásárlóknak válna előnyére, hiszen az utóbbi időben az nVidia kissé lemaradt, ezért az ATI is egyrészt - késztetés híján - visszavett a fejlesztési tempóból, valamint árak terén is többet engedhet meg magának, mint ami még jólesne a vásárló pénztárcájának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • grebber #29
    Nem tudom hogy észrevettétek-e a tesztekben hogy az egy S8-as!!!!!!
    És nem az a csúcskárty elméletileg!

    -DeltaChromeF1: 256 MB, 4 Vertex Engines, 8 pipeline-uri, PS si VS 2.0+
    -DeltaChromeS8: 128 MB, frecvente mai mici
    -DeltaChromeS4: 4 pipeline-uri, 2 Vertex Engines
  • mainruler #26
    Annyira azért nem... :)
    Nekem is sok-sok S3-as kártyám volt (Trio64V+, S3D, S4, S2K), de a Savage2000-en kívül nem igazán látom igazolva a vádakat. Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy a népek miért gondolták (és gondolják most is), hogy az adott kínálatnál jóval olcsóbb S3-as kártyák majd jól odavernek az aktuális high-endnek. Mindig ugyanazt az idegesítő nyavalygást hallom mindenhonnan: Hogy ez milyen szar drivekkel jött ki, meg hogy az én XYZ kártyám hogy leveri a szintetikus tesztekben stb. stb. stb... UNALMAS!!
    Egyszer már el kéne gondolkozni azon, hogy az S3 milyen piaci szegmenst kívánt mindig is megcélozni. Hát nem a high-endet, a S2K kivételével. Ezek után nem értem a síró-rívó emberkéket, hogy mégis mi bajuk lehet. Mégis mit vártatok, de tényleg?! Könnyű a driverekre fogni, hogy ilyen-olyan-amolyan, meg béta, meg alfa. Honnan veszed az információkat? Bennfentes S3-as vagy netán? Ha pedig azt állítod magadról, hogy ilyen sok kártyát birtokoltál/birtokolsz tőlük, akkor különösen nem értem, mi bajod a driverekkel. A Savage3D meghajtóival már négy éve sem volt probléma, és az utóbbi néhány Savage4-es driver is kiváló volt, egy időben lehetett is mindenfelé örvendező emberkéket látni különféle fórumokon, hogy megtáltosodott a S4-ük. A Savage2000 legutolsó meghajtói WHQL minősítésűek, és bár nem gyorsak, teljesen stabilok és a WarIII-ig bezárólag minden hibát sikerült visszaszorítaniuk a régi játékokban. Egyébként remek, hogy így szóba került a Savage IX/MX is, ugyanis ezzel cáfolsz rá saját magadra a legjobban, mivel a Sav IX/MX SupSav IX/MX meghajtói mindig is hírhedetten jók voltak.
    Azt hiszem nem kéne bedőlni az AnandTech és Tom's Hardware szintű lapok híreszteléseinek, hanem inkább a saját szemünknek kéne hinni. Sajnos tendencia azonban, hogy ha valaki valami rosszat mond egy gyártóról vagy termékről, akkor azt a népek hajlamosak készpénznek venni ugyanúgy, mint a való életben. A rémhíreknél és rosszindulatú pletykáknál semmi sem terjed gyorsabban (a fény elmehet a véres francba...;P).

    Végezetül pedig elnézést a hangnemért, de most már aztán tényleg nagyon, NAGYON unom ezt az értelmetlen bashing-et. Bármilyen S3-al kapcsolatos hír jelenik meg a neten, rögvest ott terem 4-5 ember és elkezdik nyomni a szokásos dumát a driverekről meg hogy így a S2K, meg úgy az S2K és persze ezt átvetítik a többi termékükre is. Nem számít, hogy a hozzászólásuk semmilyen kapcsolatban sem áll a hír tartalmával, de ezek az emberek valamiért fontosnak érzik, hogy az únásig hallgatott, elcsépelt frázisaikat újra és újra közkinccsé tegyék, egyfajta kényszeres próbálkozásként (feltűnési viszketegség?), és a többiek nem kis bosszúságára.
    Nem véletlenül mondtam ezt (kinek inge, vegye csak magára szépen!): Elárulnátok, hogy kit érdekel egy DeltaChrome-os hírrel kapcsolatban az, hogy milyen véleménnyel vagytok a Savage3D-ről és Trio-ról? Miért kell mindig ezzel az üres puffogtatással indítani minden egyes rohadt hozzászólást?!?! Elég volt, de komolyan. Ha nem tudtok érdemben hozzászólni a topic témájához, akkor kérlek tartsátok magatokban a bashing-et. Senkit sem érdekel azok közül, akik idejönnek megnézni a cikket, hogy mi a véleményetek egy ötéves kártya meghajtóiról.
    Köszönöm.
  • mainruler #23
    Általánosítgatunk? ;)
    Rendre? Hmmm.... Nem igazán.
    Ráadásul az innnen-onnan összeszedett infókra építeni nem a legbölcsebb dolog, ha az embernek nem is volt olyan kártyája, mint amit megpróbál lehordani a sárga földig. Azt is elárulhatnád, hogy mit értesz "eredeti savage" alatt, mert ez így szintén elég általános...
  • Darth Sith #21
    nem néz ki rosszul. :)
  • Gabest #20
    fúj, a sok munkamániás... :P
  • Benedekco #19
    "Majd kiderül, hogy mi lesz. Az biztos, hogy az egyik legszarabb kártya, amin eddig dolgoztam, az egy S3 Savage 4 volt."
    erre aszondom hogy:
    Majd kiderül, hogy mi lesz. Az biztos, hogy az egyik legjobb kártya, amin eddig dolgoztam, az egy S3 Savage 4 volt. :D
    diamondos kivitelben :DDD
  • Axel #17
    Mtrox szerintem nem maradt le...
    Egyszerűen nem játékosoknak fejleszt...
    A P.512 azért nagyon ott van, ha nem is játékra alkották, attól még technikailag nem elmaradottabb a többiektől...
    Vagy tévednék?
  • galocza #16
    jól jönne egy kis konkurrencia erre a piacra az tuti. szemtelenség, hogy csak mert kicsit játszogatni akarok, egy vagyont szórhatok ki grafikus kártyára (persze nem szórok 8). tudom, tudom, van benne anyag, meg munka meg technológia meg minden, de tessék megoldani olcsóbban.
    és mint már sokszor leírtam/írták: ati és nvidia fanatikusok, szurkoljatok csak minden új üdvöskének amely megszorítja kedvenceteket - annál jobbat és olcsóbban ad majd a favorit.

    ja, a matroxot meg lassan temethetjük (legalábbis a gamer szegmensben). én sajnálom a legjobban, a régi mystique-m egyik kedvenc kártyám volt - de sajna lemaradtak, és csúnyán.
  • mainruler #15
    Jut eszembe: "Azonban ha valami csoda folytán mégis versenyképes lenne a kártya kompatibilitása - és ára is -, akkor újabb versenyzőt üdvözölhetünk a high-end grafikus megoldások piacán, amely várhatóan további fejlesztésekre, és árcsökkentésekre készteti majd a konkurenciát."

    Mi az, hogy "ha valami csoda folytán"?!?!?! Honnan szedi már a kedves cikkíró (ha csak fordító, akkor elnézést, továbbá értsd: eredeti író) a megdönthetetlen bizonyítékokat a driverek minőségét illetőleg, hogy ilyen bátran nyilatkozik egy még meg sem jelent termékről?! Mintha egy BitBoys kártyáról beszélnénk és nem egy grafikai úttörőről akinek ráadásul támogatáskként ott van a világ egyik legnagyobb alaplapgyártója...
    Annyira utáltam mindig is az ilyen elvakult kijelentéseket az egyes oldalak részéről.
  • mainruler #14
    Erős tévedés. A Savage IX/MX valamint a SuperSavage IX/MX mind-mind Savage4 variánsok voltak, kiváló driverekkel. A S2K más tészta, bár a legutóbbi XP-s maghajtóik teljesen jók lettek csak épp nem túl gyorsak.