JohnnyCage

További 5 évig növekedhet az internetes kalózmásolás

Egy tegnap kiadott jelentés szerint a lemezkiadók számára egyre több gondot és veszteséget jelentő online zenekalózkodás még legalább 5 évig feltartóztathatatlan lesz, és tovább növekszik.

Az Informa Media piackutató cég jelentése szerint a jogszerű internetes zeneeladások, beleértve a legális zeneszolgáltatások mellett a Világhálón keresztül rendelt CD-lemezeket is, évi mintegy 3,9 milliárd dollár bevételt fog termelni 2008-ra. Az online zeneeladások a tavalyi évben összesen 1,1 milliárd dollár bevételt hoztak a zeneipar képviselőinek.

A brit piackutató cég azonban úgy véli, hogy az online eladásoknál gyorsabb ütemben fog növekedni az internetes kalózmásolás, amely a zeneszámok esetében már mintegy 4,7 milliárd dollár bevételkiesést fog jelenteni a kiadóknak 2008-ra. A szakértők szerint az idei évben 2,4 milliárd dolláros veszteséget okoz a zeneiparnak a jogtalan internetes zeneterjesztés, amely elsősorban a P2P fájlcsere hálózatokon folyik.

"Elsősorban azért látjuk ilyen pesszimistán a helyzetet, mert véleményünk szerint a P2P hálózatok problémája a közeljövőben még súlyosabbá válik. 2008-ra a szélessávú internethozzáférések fogják uralni a világhálót", ami kedvez a szerzői jogok által védett tartalmak jogtalan terjesztésének, mondta Simon Dyson, a jelentés készítője.

A lemezkiadók helyzetét tovább rontotta, hogy a támogatásukkal indított, különféle fizetős online zeneszolgáltatások nem tudták elcsalni a felhasználókat a P2P hálózatokról. Ennek oka a szakértők szerint a túlzottan magas árakban, és a szabad felhasználást erősen behatároló másolásvédelmi megoldásokban keresendő.

Az Informa Media arra is felhívja az ipar figyelmét, hogy a közelmúltban számos olyan fájlcsere szoftver jelent meg, amely orosz, kínai, vagy más fejlődő ország nyelvén is elérhető. A készítők ezzel megpróbálnak egy hűséges felhasználói tábort kialakítani a legnagyobb növekedést ígérő területeken. "Ezek azok a területek, ahonnan az ipar növekedésének erednie kellene" - mondta Dyson.

A piackutató cég jelentése szerint 2008-ra a teljes zeneipari bevételek 12 százalékát az online eladások fogják képviselni, az idei évben ez az arány azonban még csak 4,5 százalék körül várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flashy #8
    jok ezek a tanulmanyok. extrapolalnak nehany adatbol par evre elore aztan szenzaciot csinalnak belole.
  • Mike #6
    nem szart kéne előállítania a zeneiparnak, és főleg nem ennyiért

    amikor lecserélték a bakelitet, azt mondták később olcsóbb lesz, ehhez képest most még drágább mint anno
  • Gabest #4
    Az interneten mindent megtalálsz, legyél a vendégem.
  • HappyBoy #3
    Mindent akarok de azt most rögtön mindent akarok de azonnal! Mindent akarok! Mindent akarok! Mindent akarok! Még ma!
  • [HUN]PAStheLoD #1
    1,1 milliárd idén... és van pofájuk sírni!