JohnnyCage

Vége az ingyenes letöltések korszakának

Az Internetet nem lehet többé az ingyenes letöltések paradicsomának tekinteni, mivel a felhasználók egyre inkább hajlanak a különféle fizetős szolgáltatások felé, állítja egy piackutató cég.

A Jupiter Research piackutató cég hétfőn kiadott jelentése szerint a nyugat-európai Internet felhasználók többsége már hajlandó fizetni egyes kiemelt online szolgáltatások használatáért, és nem csak a világháló ingyenes oldalát használja.

Az internetezők korábban messze elkerültek minden olyan online tartalomszolgáltatást, amelyért fizetni kell. 2001-ben a megkérdezett nyugat-európai felhasználók 47 százaléka úgy felelt, kizártnak tartja, hogy fizetne egy online zene-, videó-, vagy akár hírszolgáltatásért. Ez az arány a tavalyi évben már csak 41 százalék volt, amely az elemzők szerint azt jelentheti, hogy a fizetős online szolgáltatások lassan valóban elkezdhetnek nyereséget termelni.

Ahogy az online reklámpiac az elmúlt két évben fokozatosan visszaesett, egyre több online szolgáltató jelent meg emelt színvonalú, fizetős szolgáltatással. A társaságok azt remélték, az új stratégiával pótolhatják kieső reklámbevételeiket. Ez kezdetben a legtöbb szolgáltatónak azonban nem sikerült.

A Jupiter előjelzése alapján a nyugat-európai internetezők 2007-ig mintegy 2,5 milliárd eurót (2,62 milliárd dollár) fognak elkölteni a különféle online tartalomszolgáltatásokra. 2002-ben ehhez képest mindössze 337 millió euró bevételt értek el a nyugat-európai tartalomszolgáltatók fizetős online szolgáltatásaikból.

A felhasználók növekedő fizetési hajlama kedvező hír az internetes társaságoknak, amelyek a jövőben elsősorban az efféle megoldásokkal szeretnék növelni bevételeiket, mondta Olivier Beauville, a Jupiter egyik elemzője.

A megkérdezettek 19 százaléka felelt úgy, hogy hajlandó lenne fizetni a világhálón keresztül letölthető, jó minőségű zenékért. 2001-ben ez az arány még csak 16 százalék volt. Ennél sokkal nagyobb változás figyelhető meg azonban a videózás területén. A felhasználók 13 százaléka úgy gondolja, előfizetne egy színvonalas online videószolgáltatásra. 2001-ben még csak az internetezők 3 százaléka gondolta hasonlóképpen.

Beauville szerint az online játékszolgáltatások előtt is óriási lehetőségek állnak. A Jupiter előjelzése alapján a felhasználók átlagosan évi 100 - 150 eurót fognak fizetni az online játékszolgáltatásokért, illetve játékletöltésekért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #29
    tudom mi a célja és hasznos is valamilyen szempontból de akkor is ... jót röhögtem rajta!
  • Pheel #25
    Ha így érti, akkor persze igaza van. Kishazánkban luxus az internet. Sajnos.
  • Vízipók #24
    Itt szó sem volt arról, hogy ne kelljen fizetni a netért, (bár nem lenne rossz) csupán azt nehezményezik egyesek, hogy "kicsit" drága. Piaci verseny nincs, mert a szolgáltatók határozottan regionális jelleggel vannak jelen kis hazánkban, ergo igazi választási lehetőség nem nagyon van, és sok embernek marad a "szar, de legalább drága" kapcsolat. Bocs az off-ért.
  • Pheel #23
    Mégis akkor kiből éljenek azok a zsarnok netszolgáltatók, ha nem azokból, akiknek szolgáltatnak, kis Marx kolléga?
  • Laci73 #22
    Hello Predator!

    Nem jó példa a warez, amit Te felhoztál az elrettentő "balkáni" példa, hogy egyesek a lósz.r-t is megennék hogy csak pénzük legyen. Amúgy én arról tudok, hogy az SMS-díjaknak csak a töredékét kapják meg ezen oldalak üzemeltetői. Nagy bolt, mit ne mondjak...

    A cikk inkább azt sugalja, hogy az előfizetési díjon felül(!) is egyre több helyen kell majd fizetned, kicsit olyan ez, mintha a levegőért is pénzt kéne adni...
  • reszcsi #18
    BarnaMedve: Igazad van és a cikknek is. Bár én még nem fizettem túl sokat (1-2 software reg), de egyértelműen ez a jövő. Csak olyan szintű szolgáltatás kell amiért az ember hajlandó fizetni, és olyan ár amit még kifizetsz.
    Pl. ha a 300ft-os SMS-ért cserébe kapott hozzáféréssel tényleg azt kapod amit ígérnek (rendes sebesség, hasznos anyag) akkor miért ne?
    Az SMS pl. azért hihetetlen jó ötlet, mert az emberek 90%-a fél kiadni (jogossan) a hitelkártya adatait. Ez az SMS dolog viszont tiszta, nem tudnak visszaélni vele (kivéve ha az SMS-ért lof*szt kapsz nem jelszót, de ez max 300 ft bukta, nem a kártyádat ürítik le).
  • BarnaMedve #17
    Szerintem nem kell magunkat ennyire felszívni.
    Ez a cikk nyugat európáról szólt, ha valaki nem nyugat, akkor azok mi vagyunk, bár az Ukránokhoz képest mégis:)
    Egyébbként az is igaz, hogy tele van a net behalt linkekkel, és én is egyre szivesebben nyomok egy emelt díjas sms-t, egy közvetlen ftp elérésért. Ez már majdnem olyan csak kicsiben!
  • budasp #15
    "Vége az ingyenes letöltések korszakának" ??? Tehát holnaptól, vagy akár már a mai naptól egy drivert sem tölthetek le ingyenesen? A cikk címének jelentése ez!
    Magyarországon sok-sok év (véleményem szerint legalább 10 év) múlva fogunk esetlegesen eljutni oda, hogy a szörfözők többsége fizetni fog/lesz hajlandó internetes szolgáltatásokért.
    Ergo, egy ilyen felmérés szerintem jelen időpontban meglehetősen korai. Nem értem, miért kell egy ilyen, vagy ehhez hasonló, az eljövendő állapotokat még jó közelítéssel megbecsülni sem képes felmérésre emberi, gép, stb. kapacitást áldozni.
    A cikk pedig nem más, mint figyelemfelkeltés, médiaeszköz, amely csupán a látogatottsági szám növelésére szolgál.
  • [HUN]PAStheLoD #14
    ez ám a komoly cikk... a cikkírót nem akarom minősíteni de a forrása....hát szóval az a piíckutatás hogy megkérdezünk 553 embert a 8 milliárdból és kiderül hogy a világ 89%os netkapcsolattal rendelkezik :) meg hogy fizetnénk a szatért !! Persze... majd ha a "hogyan éljünk 500 évig" c. tanfolyamra nem mentem el mert 50Ft-vót akkor fizetek egy ICQ-ért :)) ... hehhehahahahahee haaahaaaha
  • Bandee_ #12
    Ez normális?