JohnnyCage

nForce, A3, és társaik: Integrált chipkészletek 2002-ben



Kétségtelen, hogy a grafikus processzorokat gyártó nVidia és ATI Technologies cégek belépése alapjaiban véve változtatja meg az integrált grafikus megoldások piacát. A cikk arra próbál választ találni, mi várható e téren az elkövetkezendő évben.

Az elemzők korábban az idei évre várták az integrált grafikus chipkészletek forradalmát, mivel az nVidia Corporation nForce (Crush) chipkészlete eredetileg szeptember környékén jelent volna meg, a konkurens ATI Technologies A3 megoldása pedig nemsokkal később szintén piacra került volna. Mivel azonban mindkét társaság első alaplapi chipkészletének kiadására készült, számítani lehetett arra, hogy kisebb problémák fognak felmerülni, amelyek későbbre tolják a megjelenést.

Sajnos ez a késés végül is a vártnál nagyobbra, több hónaposra sikeredett, ami egyrészről azt eredményezte, hogy az új megoldások igazi térhódítása már csak a jövő évben várható, másrészt az nVidia nForce chipkészlete egyértelműen elkésett. Az nForce piaci lehetőségei jelentősen átértékelődtek. A chipkészlet eredetileg a csúcskategóriás rendszerek alapja lett volna, jelenleg azonban nem több, mint egy meglehetősen drága integrált megoldás a felső-közép kategóriás AMD rendszerekhez, ráadásul immár a felhasználók lelkesedése is alábbhagyott a chipkészlet iránt.


Az nVidia szemlélete az integrált grafikus chipkészletek terén alapjában véve is különbözik az összes többi gyártóétól. Az Intel nyíltan kifejtette véleményét, miszerint a nagyteljesítményű integrált megoldásoknak nincs helye a piacon. A társaság ennek megfelelően nem adott Pentium 4 chipset licenszt az nVidia-nak, saját integrált megoldásai pedig egyértelműen csak a piac legalsó szegmensét célozzák. Ez utóbbit támasztja alá az a tény is, miszerint a társaság integrált chipsetjeiben alkalmazott grafikus magja az elmúlt 1-2 évben egyáltalán nem változott, és a jövőben megjelenő megoldások esetében sincs számottevő változás.

Az Intel-rivális Advanced Micro Devices (AMD) a jövőben nem kíván túlzottan nagy szerepet vállalni a chipsetek gyártásában, a társaság inkább tajvani partnereire bízza a chipkészletek elkészítését. Kivétel ezalól a kétprocesszoros rendszerekbe szánt AMD 760MPX chipkészlet, amelyet a chipóriás a jövőben is gyártani fog.

Az AMD-alapú rendszerek vezető chipgyártója, a tajvani VIA Technologies viszont nagy reményekkel vág a jövőbe, és ezen tervekben több integrált grafikus megoldás szerepel. A társaság leginkább az alsó-közép és alsó szegmensekbe célozza integrált chipkészleteit, az alkalmazott -S3 fejlesztésű- grafikus magok ennek megfelelően közepes teljesítményűek, és nem kifejezetten a hardcore játékosoknak valók.

A szintén tajvani Silicon Integrated Systems (SiS) éveken keresztül háttérbe szorult a "nagytestvér" VIA-val szemben. A társaság az utóbbi időben azonban jelentősen belehúzott, és olyan megoldásokkal lepte meg a piacot, amelyek mind árban, mind teljesítményben és megbízhatóságban kiválóra vizsgáztak. A SiS a közelmúltban célba vette a grafikus processzorok piacát is, és SiS315 típusjelű megoldása nem is teljesít rosszul. Várható és logikus volt, hogy a jólsikerült grafikus mag előbb-utóbb a cég chipkészleteiben is helyet talál majd magának, és a SiS máris kétkézzel dörömböl a középkategóriás integrált chipsetek piacának ajtaján.

A harmadik tajvani chipsetgyártó, az ACER Laboratories Inc. (ALi) korábban azzal az integrált grafikus chipkészlettel bukott el meglehetősen csúnyán, amelytől a cég komoly sikereket várt (Aladdin TNT2). A társaság jelenleg inkább a mobil rendszerekbe kínál integrált megoldásokat, amelyek grafikus magjait a jóöreg Trident Microsystems készíti.

Az nVidia mellett az ATI Technologies a másik újonc a piacon. Az ATI némileg kisebb reménnyekkel indult el az integrált megoldások útján, mint riválisa, és terveiben nem a csúcs, hanem a középkategóriás rendszerek meghódítása szerepel. Az A3 chipkészlet, amelyet még jelenleg is nagyfokú bizonytalanság övez, nem tartalmaz annyi újdonságot, mint az nForce, könnyen megeshet azonban, hogy a megoldás ereje éppen ennek lesz köszönhető, mert jó teljesítményt nyújthat az nForce-hoz képest jóval alacsonyabb áron.

Röviden összefoglalva a jövő évben minden PC piaci szegmensben elérhető lesz integrált grafikus platform. Ezekután már csak a társaságok piaci stratégiáján, illetve a felhasználókon múlik, hogy az integrált chipkészletek meghódítják a közép- és csúcskategóriás rendszerek piacát is, vagypedig az Intel vezetőinek lesz igaza, és bebizonyosodik, hogy ezek a rendszerek csak a piac legalsó szegmensében állnak helyt. Az nVidia nehéztüzérséggel vette célba az integrált chipsetek piacát

Az nForce az nVidia első alaplapi chipkészlete, a társaság azonban már ezzel a chipkészlettel az élre kíván törni, igaz nem a teljes AMD-alapú chipkészlet piacon, hanem "csak" az integrált grafikus megoldások körében. Az óriáscég minden erejével azon dolgozik, hogy bebizonyítsa, az integrált megoldásoknak is van helyük a nagyteljesítményű rendszerekben.

A társaság ehhez egy teljesen új megközelítésben kezdte kifejleszteni az nForce (Crush) chipkészletet. Mivel az Intel egyértelműen elutasította az nVidia licenszkérelmét a Pentium 4-alapú chipkészletek gyártásához, a társaság jelenleg kizárólag AMD rendszerekhez fejleszti integrált alaplapi megoldásait. A Microsoft Xbox játékkonzoljában lévő nVidia chipkészlet némileg kivételt képez ezalól, mivel Intel Pentium III-as processzorral működik, ez azonban a Microsoft révén nem vet fel jogi problémákat. Egyes hírek szerint az Xbox eredetileg AMD Athlon processzorra épült volna, úgyhogy az Intel minden bizonnyal örül, hogy saját processzora egyáltalán bekerült a konzolba, eszében sincs perelni az nVidia-t.

Az Intellel ellenben az Advanced Micro Devices (AMD) nem kíván megakadályozni egyetlen céget sem abban, hogy Athlon-alapú chipkészletet dobjon piacra, legyen szó integrált grafikus, vagy akár diszkrét (grafikus maggal nem rendelkező) megoldásról. Az nVidia és AMD cégek között az nForce fejlesztéseinek megkezdése óta olyan szoros partnerkapcsolat alakult ki, hogy egyes pletykák szerint az nVidia még a processzorgyártó megvásárlását is fontolóra vette.

Az mindenesetre biztos, hogy mindkét cég közeljövőbeli sikerei nagymértékben függnek egymástól. Az nForce chipkészlet ugyanis jelentősen megnövelheti az AMD Athlon és Athlon XP processzorainak piaci keresletét, az nForce elterjedése ugyanakkor nagymértékben függ az AMD piaci helytállásától.

Klikk ide!
Az NVIDIA nForce alapú referencia-alaplapja

Az nForce piaci megjelenését követően immár egyre több jel mutat arra, hogy az nVidia első alaplapi chipkészlete nem lesz olyan sikeres, mint amilyenre a társaság, és számos szakértő is számított. Ennek elsősorban két oka van. Az egyik az ár, amely integrált chipkészlethez mérten meglehetősen magas, még akkor is, ha az nForce számos újdonságot, és extraszolgáltatást kínál a felhasználónak. A másik fő ok a chipkészlet késése. Az elvesztegetett hónapok alatt a különálló videókártyák ára az új modellek megjelenése miatt jelentősen lecsökkent, így az nForce egyébként sem túlzottan nagy árelőnye elveszett. A gyorsabb grafikus processzorok (mint amilyen például az nVidia Titanium sorozat) megjelenésével ugyanakkor az nForce-ban lévő GeForce 2 MX Pro már nem számít igazán nagy teljesítményű megoldásnak, sőt immár az alaplapi chipkészletek tekintetében sem az nForce a leggyorsabb.

Az nForce elkésett az idei karácsonyi szezonról is, ami pedig jelentősen befolyásolja a rendszer elterjedését. A vezető számítógépgyártó óriáscégek szerint az nForce több hónapos késése nem jelentett volna komoly problémát, ha végül mintegy két héttel hamarabb sikerül piacra dobni az új alaplapokat. Így viszont még az Egyesült Államokban sem kerülhet túlzottan sok karácsonyfa alá nForce-alapú számítógép.

Az nVidia-nak tehát nem sikerült tökéletesre első chipkészletének debütálása, a megoldásnak azonban még így megvan az esélye, hogy a jövő év első felében szélesebb körben elterjedjen. A társaság tervei szerint 2002-es bevételeinek 10 százalékát fogják képviselni az alaplapi chipkészletek. Ezt a jelenlegi nForce aligha fogja elérni, de az nVidia azért tartogat még néhány újdonságot.

A jelenlegi nForce változatok (Crush 11 és 12) mellett a társaság a jövő év első negyedévében kezdi meg a GeForce 3-alapú modellek (Crush 17 és 18) tömegtermelését, nemsokkal később pedig a piacon is megjelennek az új eszközök. A Crush 17 és 18 változatok az nVidia NV17-es típusjelű (GeForce3 MX) grafikus magját fogják tartalmazni, ennek megfelelően teljes DirectX 8 támogatással rendelkeznek majd. A jelenlegi modellekénél nagyobb teljesítményre képes integrált grafikus mag azonban csak egy lesz a számos újítás közül. Az új nForce chipkészletek a jelenlegi DDR200 (PC1600) és DDR266 (DDR2100) mellett támogatni fogják a DDR333-as (PC2700) memóriákat is, amelyekkel a 128 bites TwinBank memóriavezérlő rendkívüli, 5,4 GByte/s sebességre lesz képes.

Amennyiben az nVidia ezúttal nem fog hónapokat késni, az új változatok minden bizonnyal már valóban csúcskategóriás integrált megoldások lesznek, kérdés azonban, hogy az ár miként fogja ezt befolyásolni. Megfontolt lépésekkel halad előre az ATI

Az nVidia Corporation legnagyobb riválisa, az ATI Technologies jóval visszafogottabb megoldásokkal debütál az alaplapi chipkészletek piacán. A társaság még évekkel ezelőtt tette le voksát a chipsetek piaca felé irányuló terjeszkedés mellett. Az ATI meglehetősen taktikusan valósítja meg terveit, igaz ennek köszönhetően a társaság megoldásai nem is lesznek egy súlycsoportban az nForce-szal.

A cégre abszolút jellemző, hogy készülőben lévő termékeit a teljes homály fedi, vagy éppen egymással szöges ellentétben álló hírek látnak napvilágot. Ennek megfelelően az ATI új A3 chipkészletéről sokáig azt sem lehetett tudni biztosan, hogy az Intel Pentium 4 processzorához készülnek, vagy az AMD Athlonhoz. Mivel az A3-ról szóló első hírek nemsokkal azután láttak napvilágot, hogy a társaság keresztlicensz szerződést kötött az Intellel, mindenki arra számított, hogy a megoldás az Intel Pentium 4 processzorához készül.

Már kezdett is kialakulni két egymással ellentétes piaci csoport az Intel és az ATI, illetve az AMD és az nVidia képében, amikor kiderült, hogy az A3 várhatóan mégsem az Intel processzoraihoz készül, hanem az AMD Athlonokhoz. Mindez komoly meglepetést okozott a piacon, és mellesleg a társaság így azonos piacon száll szembe a rivális nVidia-val is.

Az ATI Technologies A3 az nForce-szal ellentétben valójában nem teljes chipkészlet, hanem mindössze egy integrált grafikus Northbridge chip. Az A3-hoz ezért egy másik chipsetgyártó Southbridge chipjére is szükség lesz az alaplapokon. A társaság feltehetően úgy gondolja, szükségtelen újoncként saját Southbridge chip kifejlesztésével foglalkoznia, amikor a külső gyártók bevált megoldásai tökéletesen megfelelnek a célra. Ehhez azonban az kellett, hogy az A3 a megszokott PCI interfészen keresztül csatlakozzon a chipkészlet másik egységéhez. Az nVidia nForce esetében az újdonságnak számító HyperTransport interfész nem tett lehetővé egy ilyen megoldást.

Az ATI alapvetően más szegmenst céloz A3 megoldásával, mint az nVidia az nForce-szal. Amíg az nVidia megpróbált minden extrát belezsúfolni eszközébe, az ATI egy szolídabb megoldást kínál, amely egy középkategóriás rendszerbe megfelelő grafikus teljesítménnyel rendelkezik. Az A3 chipkészlet egy Radeon 7500-as grafikus magot tartalmaz, amely önmagában megfelelő teljesítményt nyújt, a chip azonban nem tartalmaz olyan extrákat, mint a HyperTransport adatbusz, a 128 bites DDR memóriavezérlő, vagy a Dolby Digital 5.1 hang, így nem olyan kaliberű, mint az nForce. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a megoldás nem lesz olyan sikeres, mint az nVidia-féle konkurens chipkészlet.

Az ATI megoldásának ereje éppen abban rejlik, hogy nincs teletömve mindenféle bonyolult, és drága megoldásokkal, ezért ára várhatóan jóval alacsonyabb lesz az nForce-nál, teljesítménye ugyanakkor számos felhasználó számára megfelelő lehet majd, és mivel szintén támogatja a külső AGP 4x portot, szükség esetén bővíthető marad egy nagyobb teljesítményű videókártyával. Az A3 chipkészletre épülő alaplapok az ATI bejelentése szerint a jövő év legelején jelennek meg, az AMD Athlon, Athlon XP, és Duron processzoraihoz. Az első modell felteheően a First International Computer (FIC) AT31-ese lesz, amelyet a gyártó a közelmúltban megrendezett Comdex kiállításon már be is mutatott.

A Socket-A chipkészlet következő változata az A4-K lesz, amely az A3 DDR200 és DDR266 támogatása mellett immár a DDR333-as SDRAM memóriákat is ismerni fogja, és kihasználja az AMD-féle HyperTransport technológiát is. Az ATI integrált chipkészlet harmadik változata, az A4 az Intel Pentium 4-es processzorához készül hasonló képességekkel, mint az A3. A megoldás várható megjelenési ideje a jövő év első fele. Az AMD-alapú A4-K 2002 második felében jelenik meg. A kicsi SiS nagyra tör

A Silicon Integrated Systems (SiS) az utóbbi időben rendkívül agresszíven támadja mind az AMD-, mind az Intel-alapú chipkészletek piacát. A társaság mindkét szegmensben csúcsteljesítményt ígér a piacon elérhető legalacsonyabb áron. Az alaplapgyártók ezért kedvelik a társaság új chipkészleteit, és számos alaplapot készülnek kiadni velük.

A SiS745 típusjelű chipkészlet a gyártó első olyan megoldása, amely már a SiS315 256 bites 3D gyorsító grafikus maggal rendelkezik. A SiS315 a különálló grafikus kártyák piacán már bizonyított, és hamarosan az integrált alaplapokban is megtalálható lesz. Az AMD Athlon és Duron processzoraihoz szánt SiS745 chipkészlet a SiS735 integrált grafikus változata, a társaság azonban nem elégedett meg egy grafikus mag hozzáadásával. A megoldás integrált FireWire (IEEE1394) vezérlőt tartalmaz, teljesítménye pedig felülmúlja elődjét. A chipkészlet tömegtermelése már több, mint egy hónapja megkezdődött, az első SiS745-alapú alaplapok pedig mostanában jelennek meg a piacon.


A SiS745 Intel Pentium 4-alapú társa a SiS650 nevet viseli, és szintén egy előd, a SiS645 grafikus maggal bővített változata. Akárcsak a SiS645, az integrált változat is támogatja az új DDR333 memóriákat csakúgy, mint a DDR266, DDR200, és PC133 változatokat. A SiS650-alapú alaplapok hamarosan megjelennek a piacon.

A Silicon Integrated Systems elsősorban az alsó-közép kategóriájú rendszerekbe szánja integrált grafikus chipkészleteit. A SiS650 és SiS745 megoldások grafikus teljesítménye némileg kisebb, mint az ATI A3-ban alkalmazott Radeon 7500 magé, a chipkészletek rendkívül kedvező árukkal azonban még így is ütőképesek lehetnek.

A VIA lassan de biztosan halad előre

A VIA Technologies a SiS-hez hasonlóan az alsó-közép kategóriás rendszerekbe szánja integrált grafikus chipkészleteit. A VIA chipkészleteiben alkalmazott grafikus magokat a társaság által felvásárolt S3 Graphics Inc. fejleszti, amely név minden bizonnyal sokaknak ismerősen cseng.


A társaság a közelmúltban dobta piacra a P4X266 chipkészlet Pentium 4 integrált grafikus változatát, amely a P4M266 nevet viseli. A chipkészlet a 128 bites S3 ProSavage 8 grafikus magot tartalmazza, amely nem más, mint a Savage 4 továbbfejlesztett változata. A P4M266 utódja a jövő év elején megjelenő P4M333 lesz, amely nevéhez hűen támogatni fogja a DDR333-as SDRAM memóriákat is. A P4M333 chipkészletben már egy új grafikus mag lesz megtalálható, amely a Zeotrope nevet viseli, és a ProSavage 8 teljesítményét messze túl fogja szárnyalni, legalábbis az ígéretek szerint. Mindez többek között a AGP 8x belső interfésznek is köszönhető lesz. A megoldás emellett külső AGP 4x csatlakozót is támogatni fog.

A VIA mostanában nagy figyelmet szentel az Intel-alapú chipkészleteknek, a társaság jelenleg ugyanakkor nincs túlzottan jó helyzetben, mivel továbbra sem rendelkezik Intel Pentium 4 chipset licensszel. A legtöbb gyártó ezért távol tartja magát a VIA gyártmányú Pentium 4 chipkészletektől, a VIA saját márkaneve alatt forgalomba kerülő alaplapjainak pedig enyhén szólva is bizonytalan a jövőjük. Az ACER a mobil szegmensre összpontosít

Az ACER Labs. Inc. (ALi) a közelmúlt sikertelen próbálkozásai után gyakorlatilag felhagyott az asztali gépekbe szánt integrált grafikus chipkészletek fejlesztésével. A társaság az integrált megoldások piacán jelenleg CyberAladdin sorozatát kínálja, amelynek tagjai kivétel nélkül a Trident Microsystems CyberBlade grafikus magjára épülnek. Ezek a megoldások népszerűek a mobil gépek szegmensében, az asztali rendszerek piacán azonban teljesen ismeretlenek.

Az Intel, az integrált megoldások szülőatyja

A chipóriás Intel jelenleg az integrált grafikus megoldások legnagyobb gyártója. A társaság ezen megoldásaival ugyanakkor kizárólag a legalsóbb asztali, illetve a mobil szegmenst célozza. A társaság úgy véli, az integrált megoldások nem életképesek a felsőbb szegmensekben.

A társaság a közeljövőben egyedül a Brookdale-G Pentium 4-DDR chipkészletet tervezi kiadni integrált grafikus maggal. A chipkészlet a hamarosan piacra kerülő Brookdale-D integrált változata lesz, grafikus teljesítménye azonban igen szerény lesz. Az i845G (Brookdale-G) grafikus magja az i815 chipkészletben található változat teljesítményének kétszeresére lesz képes, ami tulajdonképpen csak irodai célokra lehet megfelelő, de játékokhoz semmiképpen nem.

A társaság a diszkrét Pentium 4-DDR megoldásához hasonlóan a Brookdale-G-vel is komoly lemaradásban van a konkurenciához képest. A chipkészlet az Intel tervei szerint a jövő év második negyedében jelenik meg, várható árát, illetve a grafikus alrendszer teljesítményét tekintve ugyanakkor nem valószínű, hogy túlzottan sikeres lesz.

A jövő évben tehát a PC piac összes szegmensében megjelennek az integrált grafikus chipkészletek. Az Intel biztos benne, hogy a nagyteljesítményű integrált megoldások egyike sem életképes, többek között ezért nem is látta értelmét egy Pentium 4-alapú nForce változatnak sem. Az a grafikus teljesítmény, amelyet az Intel saját integrált megoldásai nyújtanak, gyakorlatilag azonban csak egy nagyon szűk réteg számára lehet megfelelő, ráadásul a tajvani gyártók chipkészletei azonos, vagy alacsonyabb ár mellett jóval nagyobb teljesítményre képesek. E tekintetben tehát épp az Intel integrált chipkészletei tűnnek kissé életképtelennek a konkurencia megoldásaival szemben. A döntés joga azonban a felhasználóké marad.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vízipók #2
    Szerintem a "High-End" integrált megoldásoknak kis hazánkban nincs túl nagy jövője, máshol viszont lehet. Itthon a legtöbb ember darabokban fejlesztget, anyagi okokból kifolyólag, és ez egy integrált megoldás esetében a dolog természetéből fakadóan nem igazán megoldható.
  • Vízipók #1
    Teccik a cikk.