HNR

Vasárnapi Pc Piac - Memóriák

Memóriák

Mielőtt rátérnénk az elmúlt napok történéseire, vessünk egy pillantást arra, hogy hogyan alakultak a modulok legkedvezőbb kiskereskedelmi nettó árai január óta.


Látható, hogy a 256 megás modulok ára 10 hónap alatt 30 ezerről 4,600 Ft-ra csökkent, azaz az áresés mértéke meghaladta a 80%-ot! Már az év elején is a gyártók válságáról cikkeztek a mértékadó számítástechnikai lapok és technológiai fórumok, az árak esése azonban töretlenül folytatódott.

Időközben valóságos konkurenciává lépett elő erősen leszorított áraival a DDR SDRAM és RAMBUS is. Ne feledjük, hogy míg a RAMBUS relatív drágának számít, a 256 megás modul 24 ezres nettó ára annyi, mint amennyibe egy "sima" SDRAM került 9 hónappal ezelőtt!

Az események kedden azonban fordulatot vettek, a boltokból pillanatok alatt eltűnt az olcsó memória és a pletykák az árak 100%-os emelkedéséről szóltak. Hogy mi is az áremelkedés oka? Egyesek kartellszerű megállapodást gyanítanak a háttérben, mellyel a gyártók próbálnak sanyarú helyzetükből kitörni, mások a karácsony előtt törvényszerűen fellendülő piac árakat alaposan felhajtó szerepét emlegetik. Tény, hogy a gyártók készleteiket pillanatok alatt értékesítették a kialakuló pánik segítségével és ez új helyzetett látszik teremteni.

Ezt követően a hét végén azonban olyan hírek láttak napvilágot, melyek szerint a helyzet korántsem olyan súlyos, mint amilyennek szerdán és csütörtökön látszott. Elképzelhető az a változat is, hogy az árak emelkedése nem lesz tartós, nem is 100, hanem csak 30-60% körüli és a piac a hirtelen pánikot követően visszaáll az eddig megszokott alacsony forgalom, tovább csökkenő árak trendre.


Hogy valójában mi várható, azt nehéz volna ebben a helyzetben megjósolni. A modulok még akkor is olcsónak számítanának, ha a 100%-os emelkedés verziója igazolódna be (persze ez nem fogja azokat vigasztalni, akik súlyos ezrekkel többet kénytelenek az így előálló helyzet miatt kifizetni).

Sokkal nagyobb gondot jelentene, ha a modulok eltűnnének a boltok polcairól (ahogy erre az elmúlt napokban bőven volt is példa), az alábbi táblázat az árakat illetően, különösen az SDRAM esetében nagyon erősen tájékoztató jellegű.

SDRAM:
64/128/256/512 MB PC133 OEM (noname gyártóktól) - 2,5e/4,4e/8,2e/14,4e
64/128/256/512 MB PC133 (márkásabb gyártóktól) - 2,9e/4,8e/9,8e/18e

DDR SDRAM:
128/256/512 MB PC2100 - 4,4e/9,8-10,6e/21e

A DDR SDRAM is alaposan megdrágult, az árak további változását ez esetben sem könnyű megjósolni.

RAMBUS:
64/128/256 MB PC800 – 5,9e/12,2e/24,4e.

Az emelkedés jóval kisebb mértékű, de a RAMBUS még mindig jelentős felárral kaható.

További hírek
Enyhe esés (kb. 5-8%) tapasztalható a 40, 60 és 80 GB kapacitású, 5400 és 7200-as percenkénti fordulatszámú merevlemezek piacán.

Nagyjából változatlanok a processzorok árai, a karácsonyi vásárlási hullámra való tekintettel az árak stabilizálódása esetleg enyhe emelkedése várható.

Várhatóan egyre több boltban jelenik meg itthon heteken belül, de mindenképpen még az ünnepek előtt az ATI RADEON 8500, míg a Ti megjelölésű nVidia chipes kártyák már jópár helyen kaphatók.

Enyhén felfelé vették az irányt a DVD olvasó árak. Az emelkedés folytatódásáról vagy megállásáról egyelőre nincs információ.

Tovább csökkentek a 16x CD író berendezések árai. Az árak leverésében a prímet a Sony és az LG írói viszik, melyek esetenként már jóval 25 ezer forint alatt is megvásárolhatók. Jó vételnek tűnik a TEAC és az ASUS is, előbbi 26,5 ezer, míg utóbbi 29-30 ezer forintba kerül.

Kissé, mintegy 5-10%-kal emelkedtek az írható CD-k árai, a nagy sebességgel újraírható nyersanyagok viszont jelentősen (egyes esetekben akár 25%-kal) olcsóbbak lettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Imree #21
    Srácok sajna van egy rossz hírem. A memória árak egyáltalán nem csökkennek. Hiába jelentett be akárki akármit.
    Legjobb esetben is ezen a héten stagnálni fognak az árak.
  • atee #15
    mi a franchoz kell 1 g memoria??
    en 192 felett nemnagyon vettem eszre valtozast!
    most 512 van nm is lehet tobb az alaplapomba!
    de boven eleg!
  • Laalee #9
    eco@tech
    2001. november 18.





    Újra régiek a memóriaárak
    írta: pvoros, idő: 15:51

    [EB News] November 8-14. között a memóriachipek azonnali piaci ára megkétszereződött, sokan már az árak tartós emelkedését jövendölték, azonban a kereslet visszaesése következtében a hét végére az árak újra csökkenni kezdtek.
    A gyártóktól az elemzőkig mindenki meg volt lepve a rövid életű áremelkedéstől, senki nem értette, hogy miért ment fel az azonnali piac olyan hirtelen: a csúcsponton az árak 33%-kal magasabbak voltak, mint az OEM szerződéses árak.

    Az események a legnyilvánvalóbbak voltak a 16 Mbit x 8 128 mbites PC133 SDRAM chipeknél, amelyek ára kevesebb, mint egy hét alatt 85 centről 1,70$-ra szökött fel, pénteken viszont 1,50$-ra esett vissza.

    Jan DuPreez, az Infineon Semiconductor America elnöke elmondta, hogy hosszú évek óta nem tapasztalt ilyesmit. DuPreez szerint az Infineon nem változtatott semmit értékesítési politikáján, ami az áremelkedést okozta volna. DuPreez szerint a hirtelen áremelkedést a kínálat csökkenése okozhatta, mivel a memóriagyártók most tértek át a 0,18 mikronos csíkszélességű technológiáról a 0,14 ill. 0,15 mikronos csíkszélességű technológiára, ez pedig általában a kezdeti időkben alacsonyabb hozamhoz vezet.

    Bármi is okozta az áremelkedést, az ilyenkor várható piaci pánik elmaradt. Grant Johnson, a Converge nevű online alkatrésztőzsde egyik elemzője szerint jövő héten már ott lesznek a 128 mbites SDRAM-árak, mint november elején voltak. Johnson szerint egyedül akkor fog tartósan emelkedni a DRAM chipek ára, ha a kereslet erősödik.

    A grafikus kártyákban népszerű 32 x 4 128 mbites SDRAM chipek azonnali piaci ára nagyjából változatlan (1,50-1,60$) maradt ezen a héten, míg a 128 mbites DDR SDRAM chipek ára 2$ körül volt (ezek a chipek csak nemrég jelentek meg először az azonnali piacon). A következő generációs 256 mbites SDRAM chipek kínálata továbbra is szűk az erős kereslet miatt, ezek azonnali piaci ára 3,50-4$ körül van.

  • Laalee #8
    256 is csak azt mar ciki kiirni :)

    amugy rambol és vinyobol sose eleg :)

    mindig annyit vegyel amennyit celszerü
  • _HABLA_ #5
    Mihez kell az egy giga ram te agyalágyult?
  • Inquisitor #3
    Jó kis táblázat ... viszont 1 héttel a nagy áremelkedés elött noname 256MB-os modult lehetett találni nagykerben kb. 2400+áfa körül!!!
    Aki nem vett idáig ramot, az jól járt most várhat egy csomót :(