Franczy

IBM szerver újdonságok

A Big Blue-nak is becézett IBM website-ján a napokban olyan új információk tűntek fel, melyek szerint a cég új középkategóriás Unix szervereiben az IBM eddig valaha létezett leggyorsabb processzorai kapnak majd helyet. A vadonatúj nyolcprocesszoros pSeries 660 6M1 típusú szerverekbe rendelhetők a régebbi 500 MHz-es frekvenciájú RS64 III típusú chipek, de akár az újabb, 750 MHz-es frekvenciájú RS64 IV processzorok is beletehetőek az említett számítógépekbe. Ez az utóbbi processzor rendelhető egyébként a cég high-end kategóriába tartozó p680 típusú szervereibe is, azonban ezekben a szerverekben csak a 450, illetve 600 MHz-es változat található meg.

Az IBM p660 6M1-ben debütáló vadonatúj processzort hivatalosan egyébként nagyjából egy hónapon belül jelentik majd be a cég képviselői. A Big Blue tervei szerint október 2-án debütál majd a Power4 processzorokra épülő, high-end kategóriába tartozó Regatta szerver, melynek elsőszámú piaci ellenfele a szeptember 26-án piacra kerülő Sun Microsystems-féle StarCat szerver lesz. Az IBM hivatalosan tehát még nem jelentette be a fentebb említett termékeket, azonban partnereinek már számos információt nyilvánosságra hozott róluk. Az IBM mostani lépése hasonló ahhoz, mint amikor áprilisban bemutatták a low-end kategóriás p660-as szervereket, ugyanis a cég website-ján akkoriban is már egy pár héttel a hivatalos bejelentés előtt nyilvánosságra kerültek bizonyos adatok.

Szakértők szerint az IBM-nek egyre nagyobb szüksége van arra, hogy piacra dobja a 62 ezer dolláros indulóárral rendelkező p660 6M1-es szervereket, hiszen a nagyon komoly konkurenciaharcot biztosító Unix szerverek piaci szegmensében a Sun már több hónapja jelen van hasonló kategóriás termékeivel. A Unixos szerverek piacán vezető pozíciót betöltő Sun kínálatában ugyanis már egy ideje kapható a tizenkétprocesszoros, UltraSparc III-alapú Fire 4800-as szervercsalád, és a Hewlett-Packard sem tétlenkedik, hiszen a nyolcprocesszoros N-class rendszerének hamarosan megjelenik majd az utódja. Érdekes, hogy bár technológiailag mindenki elismeri a Compaq Computer és az SGI által gyártott Unixos szervereket, ezen cégek mégis csak elég kis piaci részesedéssel rendelkeznek.

Az IBM p660 6M1-ről egyébként még tudni lehet, hogy maximálisan 64 GB memória fogadására képes és akár 56 PCI slotot is képes vezérelni, valamint hogy maximálisan 32 darab p660 6M1-et lehet majd alkalmazni egy clusterben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #3
    ghighighighi ott van bizony, és ? a legnagyobb:) az intel, meg ezek, csak azért élnek, mert ha nem lenne konkurencia, feldarabolnák. de ha akarná, 5 év alatt lesöpörne mindenkit a piacról. talán a HPt nem az alphával meger?sítve... meg talán még a SUNt sem...
  • ixyon #1
    pover4 rulla:) ha jó lesz a multiprocessing részi is a dolognak a akkor megérkezett a US3 els? versenytársa::)