Franczy

Új Kyro chipek a láthatáron

Az Imagination Technologies és az ST Microelectronics cégek képviselői a napokban hivatalosan is bejelentették, hogy annak érdekében, hogy a következő generációs Kyro grafikuschip minél nagyobb hatékonysággal vehesse fel a harcot a konkurens grafikuschipekkel, a Kyro 3-ba T&L (Transform and Lighting) engine-t fognak integrálni.

A Kyro 3-as, vagy másnéven STG5500-as grafikuschip a korábbi Kyro chipek alaposan átdolgozott architektúrájára fog épülni, és az ígéretek szerint a Kyro 2-es chipekhez képest legalább háromszor nagyobb teljesítményt fog majd nyújtani. Erről Frederick Fu, az ST Microelectronics Taiwan cég elnöke számolt be a sajtó képviselőinek.

A legtöbb, grafikuskártyák gyártásával foglalkozó cég azon az állásponton van, hogy míg az ATI Technologies által gyártott Radeon grafikuschipek egyértelműen a különböző Nvidia chipek ellenfeleinek lettek tervezve, addig a Kyro chipek sokkal inkább a költséghatékony grafikuskártyák piacán találják meg helyüket. Sokan úgy gondolják, hogy bár a Kyro chippel szerelt grafikuskártyák ára nagyon kedvező, azért a teljesítményükkel nincs minden rendben.

"Nem hinném, hogy a közeljövőben Kyro chipes grafikuskártyával jelennénk meg a piacon, egészen addig, amíg a chipen nem hajtanak végre olyan változtatásokat, melyek révén nagyobb teljesítmény leadására lesz képes. Kijelenthetem, hogy jelenleg szinte az Nvidia az egyetlen komolyabb szállítónk, és én ezt egyáltalán nem találom szerencsésnek, de a Kyro chipek olcsósága még nem ok arra, hogy ilyen chipre épülő termékeket dobjunk piacra, hiszen számunkra a 3D-s teljesítmény a legfontosabb" - nyilatkozta Andreas Ditt, a müncheni székhelyű Gainward Europe marketingmenedzsere.

A jelenlegi Kyro 2-es (STG4500) grafikuschipek 0,18 mikronos gyártási technológiával készülnek, az ilyen chipre épülő kártyákon pedig mind a memória, mind a grafikuschip 175 MHz-en üzemel. Fu elmondása szerint néhány hónapon belül piacra kerülnek majd az első STG4800-as chipre épülő új grafikuskártyák, melyek chipje ugyancsak 0,18 mikronos csíkszélességgel rendelkezik, ám mind a chip, mind a memória frekvenciája 200 MHz-re emelkedik majd. A teljesen újratervezett STG5500-as chip a jelenlegi tervek szerint az idei év végén lát majd napvilágot, és négy pixelfeldolgozó pipeline-nal, valamint hardveres T&L engine-nel fog rendelkezni. A 0,13 mikronos gyártási technológiával készülő Kyro 3-as chipek frekvenciája egyébként körülbelül 250 MHz lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #19
    "Hat az NVidia tényleg nem tud driver-eket gyártani"

    Ez kártya kérdése inkább. Nekem asus nvida termékeim voltak és lesznek, ezekhez mindig tökéletes a driver, nekem még semmi gondom se volt velük. Kyro II-t meg valaki próbálja ki rendesen játékokba egyből rájön hogy nem egy nagy élmény. Itt a cégnél volt olyan is aki megvette utána egy hónappal jött vissza hogy számoljuk már be neki egy GTSbe..
  • narumon #18
    "Hiányzik a 3dfx. :-("

    Ijjnye.... ezt sem én mondtam.
  • Anee #11
    Hát T&L muszály lesz bele s nem Matrox féle hogy csak egy része...
    Milyen poén lenne +jelenne a Rampage alapu kártya s szarrá zúzná a GF3at....belegondolna az nVidia hogy mi lett volna ha az megjelenik 1 évvel ezelőtt...)
    d így hab lesz akkor is a R200 ellenfele lesz
  • kowajano #9
    gogogo Kyro
  • MuERTe #5
    "a Kyro chipek olcsósága még nem ok arra, hogy ilyen chipre épülő termékeket dobjunk piacra, hiszen számunkra a 3D-s teljesítmény a legfontosabb"
    ezek szerint akkor gf2mx-et nem is gyártanak???mert az nem erről hires...
  • StarFist #4
    Remélem nem fix T&L akarnak beleintegrálni, mert ezzel saját magukat fogják szügyön döfni.
  • Pali #3
    Hát, eddig még nem rossz. Hozzanak ki valami jót (a többiek), és akkor nem lesz vész. Addig meg lehet sírni, hogy NVidia dominancia, de eddig még nem jártunk rosszul. Kivéve a 3dfx felvásárlását. Az aljas volt.