Franczy

Hangfalrendszer bajnokság



Az elsősorban a számítógépekhez kifejlesztett hangfalak, illetve hangfalrendszerek nem is olyan régen még a legtöbb esetben csak rendkívül olcsó, gyenge hangminőségű "csipogókat" jelentettek, és a PC-s hangzásra valamit is adó felhasználók nagy ívben kerülték őket. Az elmúlt években azonban ezek a számítógépes kiegészítők is hatalmas fejlődésen mentek keresztül, így manapság már az igényesebb felhasználók is megtalálhatják a számukra legmegfelelőbb PC-s hangrendszereket, melyek természetesen még most sem kelhetnek versenyre egy jobb hifi berendezéssel, de igazából nem is arra tervezték őket. Az elmúlt időkben nemcsak a hangfalak hangminősége javult jelentősen, hanem az egy hangfalrendszerbe tartozó hangszórók száma is megnőtt. A normál sztereó hangfalak mellett megjelentek a 2.1-es, a 4.1-es, valamint az 5.1-es hangfalrendszerek is, melyek egy jobb, többcsatornás hangkártyával párosítva játékokban, vagy akár DVD filmek nézése közben is kiváló hanghatások keltésére képesek.

Mostani hangfalrendszertesztünk alanyai közé megpróbáltunk eltérő képességű és különböző árkategóriájú berendezéseket választani, így mindenki lemérheti és eldöntheti, hogy melyik hangfalszett tudása, illetve ára felel meg számára a leginkább. A teszt alatt megpróbáltam a hangfalakat minden szempontból szemügyre venni, és rávilágítani azok pozitív, illetve negatív vonásaira is. A tesztelésre kapott hangfalrendszereket három főbb tesztnek vetettem alá. Egyrészt megfelelő dinamikájú MP3 zenékkel tettem próbára őket, másrészt DVD filmet néztem, illetve hallgattam segítségükkel, valamint 3D-s hangzású játékok alatt is beizzítottam őket. A teszthez egy Diamond MX300-as, illetve egy Creative Sound Blaster Live 5.1-es hangkártyát használtam, MP3 lejátszáshoz a népszerű Winampot, míg a DVD film lejátszáshoz a WinDVD 2.3-as, illetve a PowerDVD 3.0-s verzióját használtam. A teszt DVD-film szerepét a Dolby Digital 5.1-es hangzású, Vírus (Outbreak) című film töltötte be. Creative FourPointSurround FPS1500
A számítástechnikában jól csengő nevű Creative cég hangfalrendszere egy elég méretes dobozban érkezett meg hozzám. A Creative ezen terméke a már évek óta rendkívül sikeresnek mondható Cambridge SoundWorks termékcsaládba tartozik, és valahol a termékskála közepén helyezkedik el. A dobozban rendkívül körültekintően volt becsomagolva minden egyes alkatrész, a számtalan zacskónak, illetve hungarocellnek csak az az egy hátránya van, hogy elég sok időbe telik, mire az ember kibányássza belőle az alkatrészeket. A hangfalrendszer dobozában a következő eszközök kaptak helyet: egy mélynyomó, négy szatellit hangszóró és a hozzájuk tartozó rögzítőelemek, illetve csavarok, egy hálózati adapter, egy kábeles távirányító egység, egy dupla audiókábel, egy leírás, valamint egyéb apróságok (matricák, csúszásgátló gumik).


Mint az a felsorolásból látható, a Creative FPS1500 egy 4.1-es hangfalrendszer, mely természetesen nem veheti fel a versenyt az 5.1-es szettekkel, azonban ettől függetlenül is meggyőzően képes a különböző térhatású hangok megszólaltatására. A rendszer üzembehelyezése előtt gyorsan áttekintettem a hozzákapott, megfelelően részletes kilencnyelvű leírást, melyből még a kezdő felhasználók is választ kapnak arra, hogy például hogyan helyezzék el a hangszórókat a számítógép körül, vagy hogy milyen módon csatlakoztassák azokat a számítógéphez. A Creative természetesen a saját hangkártyáit ajánlja az egyébként teljesen szürke színvilágú FPS1500-hoz, de a rendszer persze minden gond nélkül működik egyéb gyártmányú hangkártyákkal is.

Mivel a rendszer számos kábelt tartalmaz, beletelik egy jó pár percbe, mire az összes hangszóró a helyére kerül, és az összes kábel és csatlakozó is a megfelelő helyre lesz csatlakoztatva. A rendszer központja a mélynyomó, melyre a hálózati adaptert, a négy szatellit hangszórót és a távirányítós hangerővezérlőt kell csatlakoztatni. A subwoofer hátulján a csatoló aljzatok mellett egyébként még egy mélyhang szabályzó is helyet kapott. A Creative FPS1500-hoz kapott kábelek hosszúságát megfelelőnek találtam, hiszen a szatellit hangszórók vezetékei majdnem három, illetve öt méteresek, de még a vezetékes távirányító kábele is két méter hosszú.

A rendszer MP3 lejátszás közben elég jól szerepelt, bár a műanyagból készült mélynyomó valószínűleg nem teszi ezt a hangfalrendszert a house zene kedvelőinek favoritjává. Amíg a hangkártya, a mélynyomó, valamint a távirányító hangerőszabályzója félúton volt, addig nagyon szépen szólt a rendszer, efelett azonban a mély hangok már egyre jobban torzultak. DVD filmekhez a szett nagyon is ajánlható, hiszen még a legdinamikusabb hangok is kitűnő minőségben szólaltak meg segítségével, persze a center hangszóró hiánya azért érezhető. Játékok közben is megfelelően szólt a rendszer, a 3D-s hangok megfelelően pozícionáltak, és például a Colin Mcrae 2-ben eszméletlenül jól szólt a kocsik kipufogójának durrogása. A Creative FourPointSurround FPS1500 24e Forintba kerül. Philips A2.5
A neves Philips cég ezen terméke egy meglepően kisméretű dobozkában kerül a boltok polcára, így amikor először megláttam, azt gondoltam, hogy na ez egy egyszerűbb, "gagyi" hangfalszett. Később azonban bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem minden a méret, de erről majd kicsit később. A szerintem ízléses, nem túldesignolt dobozban mindennek megvan a maga helye, a kis karton dobozok és műanyag zacskók tökéletesen ellátják a rájuk bizott védelmi (ütődés, karcolás) feladatokat. Nem tudom, hogy a Philips A2.5 neve honnan ered, mindesetre a dobozban egy "kellemes" kis 4.1-es hangfalrendszer bújik meg.


A dobozban a következő dolgokat találjuk: egy mélynyomó, négy szatellit hangszóró, egy hálózati adapter, egy vezetékes távirányító, kábelek és egy leírás. A leírást a kezembe véve kicsit lehervadtam, mert a Philipsnél leírás címszó alatt mindössze egy összehajtogatott A4-es méretű lapot mellékelnek. A leírás ugyan többnyelvű, és végülis a lényeges dolgok megtalálhatóak benne, ennek ellenére az ábrák kicsik és összességében sokkal jobb dokumentációt vártam volna a Philipstől.

A termék dobozán és a leírásban is utalnak arra, hogy a hangfalrendszer használatához nem feltétlenül szükséges négycsatornás hangkártya, mert a készülék távirányítóján található "Incredible Surround" gomb segítségével a hangfalrendszer sztereójelből is megpróbál valamiféle 3D-s hanghatást előállítani. Ha már épp említettem a távirányítót, akkor itt jegyezném meg, hogy a Philips rendszerhez kapott kábeles távirányító szerintem rendkívül szép designt kapott, és a két-két szatellitre külön-külön hatást gyakorló hangerőszabályzón kívül a már említett Incredible Surround gombon kívül egy ki/bekapcsoló gomb is helyet kapott rajta.

A mélynyomó hátulján két audióbemenet, a távirányító csatlakozójának aljzata, egy fejhallgató kimenet, egy adapter csatlakozó, valamint a megfelelő szatellit kimenetek kaptak helyet. A hangfalrendszerhez kapott kábelek megfelelő hosszúságúak voltak, a hátsó szatellitekhez ötméteres, az elsőkhöz pedig közel kétméteres kábelek járnak. A mélynyomó sajnos a Philips A2.5 esetében is zörgős műanyagból készült, és szerintem a doboz formája sem egy telitalálat, igaz az asztal alatt amúgy sem nagyon van szem előtt. A rendszerhez járó szatellit hangsugárzók nagyon apróak, ám elég nehezek.

A mélynyomóban egy mindössze 8 centiméteres hangszóró kapott helyet, ám ennek ellenére elég meggyőző mélyhangokat lehetett kicsalni belőle. Pozitívum, hogy a műanyagból készült subwoofer csak elég extrém esetekben kezdett el rezegni. A mély hangok szerintem összességében közepes minőségűek voltak, míg a magas hangok keltésére hivatott szatellit hangszórók hangja egy kicsit talán túl harsány volt, persze ezen a téren egy kis finomhangolás sokat segíthet. A Philips rendszeréből dinamikusabb MP3 zenék nagy hangerőn történő hallgatása közben kifogy a szusz, bár közepes hangerőn használva semmi probléma nem mutatkozott. Játékokkal, illetve DVD-vel tesztelve a Philips A2.5-öt kijelenthető, hogy ez egy méreteihez képest jó hangminőségű, a középkategória alján meghúzódó termék. A rendszer legfájóbb pontja talán a szerintem eltúlzott ár, hiszen a Philips A2.5 29150 forintba kerül. Jazz Speakers J-9902
A teszt következő lépéseként a Magyarországon elég széles körben elérhető és kedvelt Jazz cég J-9902 típusú hangfalrendszerét vettem nagyító alá. A szett egy elég méretes, kék-sárga tónusú, középszerű designnal megáldott dobozban érkezett meg hozzám, melyben több hungarocellen és zacskón átrágva magam, ráleltem egy 5.1-es hangfalrendszerre. A Jazz ezen terméke tesztünk egyetlen 5.1-es rendszere, ami azt jelenti, hogy a többi tesztalanytól eltérően ebben a szettben egy szatellit hangszóróval több, összesen tehát öt darab kis hangszóró volt és természetesen az elmaradhatatlan mélynyomó láda is a rendszer részét képezi. A dobozban ezeken kívül megtaláljuk a megfelelő kábeleket, hosszabbítókat, valamint a hátsó két hangszóró esetleges falra szereléséhez felhasználható szögeket is. A Jazz szetthez mellékelt leírás jó pár nyelven szól a felhasználókhoz, azonban információtartalma nem túl nagy, és én a leírásban talált ábrákat és az ezekhez tartozó magyarázatokat is elég kaotikusnak találtam.


Miután kipakoltam a dobozban lévő összes alkatrészt, azonnal hozzá is fogtam a rendszer bekábelezéséhez, melyben nagy segítséget jelentett, hogy a szatellit hangszórók kábeleinek végén egy kis matrica tudatta velem, hogy éppen melyik hangszóró kábelének végét fogom. Szokásos módon a Jazz rendszer esetében is mindent a subwooferre kell csatlakoztatni, a doboz hátulján szépen rendben vannak elhelyezve a csatlakozó aljzatok. Ha már a mélynyomónál tartunk, akkor itt jegyezném meg, hogy ennek a rendszernek a mélynyomója már jófajta feketeszínű, erezetes faanyagból készült, mely nemcsak esztétikailag fontos, hanem az eszköz hangkeltését is pozitív irányban befolyásolja. A mélynyomó elején egy műanyag borítás kapott helyet, melyen szép, ezüstszínű tekerőgombok vannak elhelyezve. Sajnos a Jazz rendszeréhez nem jár távirányító, így minden apró beállítás módosításához a mélyládához kell nyúlnunk, ami szerintem a lehető legrosszabb megoldás, hiszen ezeket a ládákat általában az asztal alatt, a sarokban szokták elhelyezni, mert így érhető el a legjobb, legteltebb hangzás. A mélyládán kapott helyet a ki/bekapcsoló gomb, egy mikrofon aljzat, egy általános hangerő szabályozó, egy balansz állító, valamint egy-egy külön szabályozó a mélyhangoknak, a center hangszórónak, valamint a hátsó szatelliteknek. A szatellit hangszórók kialakítása nem igazán nyerte el a tetszésemet, bár ennek megítélése elég szubjektív dolog.

A mélynyomó hangereje elég meggyőző volt, csak nagyon nagy hangerőn kezdett el némileg rezegni a faláda elejére rögzített műanyag rész. A szatellit hangszórók nem csak a designjukat, hanem a hangzásukat tekintve sem igazán nyerték el a tetszésemet, bár a középmezőnybe azért bőven beleférnek. MP3 zenékkel tesztelve a rendszert kijelenthetem, hogy ebben a tesztben is leginkább a középmezőnybe sorolható a Jazz rendszere, hiszen a mélyhangjai elég erősek, de valami mintha mégis hiányozna az összhangzásból. A Jazz szett 5.1-es mivoltából eredő előnyöket leginkább a DVD teszt alatt lehetett megtapasztalni, hiszen a center hangszóró sokat hozzátesz egy normál 4.1-es rendszer hangzásvilágához. Az 5.1-es kialakítás előnyeit az SB Live tesztprogramjaival is fel lehetett fedezni, különösen az AC3-as teszt volt meggyőző. A Jazz J-9902-es hangfalrendszere elég ambivalens érzéseket keltett bennem, hiszen míg a rendszer kialakításának minősége elég gyatra, a hangzását illetően nem panaszkodhatunk, de azért még közel sem mondhatjuk azt, hogy hibátlan lenne. A Jazz rendszerének értékelésén sokat javít azonban az a tény, hogy elég kedvező áron, 26240 forintért juthatunk hozzá egy valódi 5.1-es szetthez. Altec Lansing ATP5
Be kell hogy valljam, az Altec Lansing cég egyik legújabb hangfalrendszerének a tesztjéhez elég komoly előítéletekkel fogtam hozzá. Ebben az esetben azonban természetesen nem negatívak voltak ezek az előítéletek, hanem éppen fordítva, nagyon is pozitívak, ami talán érthető is, hiszen aki a számítástechnikában és az ehhez kapcsolódó hangrendszerek világában csak egy kicsit is jártas, az tudja, hogy az Altec Lansing által gyártott termékek szinte kivétel nélkül a csúcsminőséget képviselik.


Miután kinyitottam az Altec dobozát, megpillantottam a katonás rendben elhelyezett szatellit hangszórókat, melyekből négy darab volt a dobozban, valamint a rendszer "lelkét" jelentő mélynyomót, mely már a rendszer üzembe helyezése előtt elég mély (vizuális) benyomásokat tett rám, ugyanis a feketeszínű fából készült láda, és a hozzá kiválóan passzoló műanyag elem szép designnal ruházza fel a subwoofert. A dobozban a fentebb említetteken kívül helyet kaptak még a megfelelő audiókábelek, valamint egy ötnyelvű leírás, melynek esetében nem a designra, hanem sokkal inkább a minden részletre kiterjedő információkra fektették a nagyobb hangsúlyt.

A színkódos kábelek segítségével relatíve gyorsan sikerült üzembe helyeznem az Altec Lansing hangrendszerét, melyet még a bekapcsolás előtt alaposabban szemügyre vettem. A szatellit hangszórók teljesen egyedi kialakításúak, és ez nemcsak a megfelelő vizuális megjelenés elérésének érdekében alakult így, hiszen a szatelliteken a hangszórók speciálisan vannak elhelyezve. A szatellitek felső részén ugyanis két mikrohangszóró, míg az alján, az asztal lapja felé egy 3 collos hangszóró kapott helyet. Kiemelt szerepet játszik a jobboldali front szatellit, mivel ezen kaptak helyet a kezelőszervek, melyek nagyon szép megvilágítású LED-ekkel is el vannak látva, így estefelé kifejezetten élmény ránézni a rendszer ezen részére. Ezenkívül a rendszer összes eleme a legmagasabb minőség érzetét kelti, hiszen sehol egy illesztési hézag, egy sorjás műanyag, vagy egy elcsúszott matrica.

Amikor először meghallottam a digitális bemenettel is ellátott rendszer hangzását, nem akartam hinni a fülemnek. Az Altec Lansing ATP5 olyan hangerő és hangminőség keltésére képes, mely össze sem hasonlítható mostani tesztünk többi résztvevőjének hasonló jellemzőivel. A rendszer összteljesítménye nem kevesebb mint 80 W, melyből a mélynyomó egymaga tesz ki 45 W-ot. A mélynyomó olyan frenetikus hangok keltésére képes, hogy az szinte leírhatatlan. Az ember egyszer csak azt veszi észre, hogy magasabb hangerő mellett rezeg az egész teste, de a rendszer alacsonyabb hangerőn is nagyon szép telt hangok keltésére képes, ezzel együtt természetesen a magas, valamint a középhangok is nagyon a helyükön vannak. Az Altec Lansing rendszere kiállta az összes próbát, így kijelenthető, hogy mind MP3 hallgatáshoz, mind DVD filmek nézéséhez, mind játékokhoz abszolút profi megoldást jelent. A rendszerrel csak egy gond van, az ára, ami nem kevesebb mint körülbelül 200 dollár, de mint tudjuk, a minőséget meg kell fizetni. Az ár egyébként azért van dollárban, mert a rendszer olyan új, hogy egyelőre még a forgalmazó sem tudott pontos magyarországi árat mondani. Összegzés
A teszt végére nem maradt más hátra, mint egy rövid összegzés. Nem kétséges, hogy az Altec Lansing abszolút tarolt ebben a mezőnyben, de hát valljuk be, nem volt túl nehéz dolga. Aki tehát anyagilag jobban el van eresztve és egy kompromisszumoktól mentes hangfalrendszerre vágyik, az nyugodt szívvel válassza az Altec Lansing ATP5-t. Aki egy neves gyártó, középkategóriás termékére vágyik, mely leginkább DVD filmekhez ajánlható, az döntsön a Creative FourPointSurround FPS1500 mellett. Akiknek kevés a helyük a számítógép mellett, és egy a méreteihez képest jól teljesítő rendszerre van szükségük, azok talán a Philips A2.5-tel járnak a legjobban, míg akik számára előfeltétel az 5.1-es hangzás, és a kedvezőbb ár oltárán feláldozzák a szubjektív minőséget, azok nem járnak rosszul a Jazz Speakers J-9902-es rendszerével. A tesztelt eszközökért szeretnénk köszönetet mondani a Pixel Multimédia és a Ready Computers cégeknek.


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Demon1994 #60
    Hello!Szeretnék venni egy jó centersugárzót.Én egy JBL ES25C-re gondoltam.Ti mit gondoltok róla?
  • ricsard1 #59
    Nincs valamelyikotoknek Yamaha erositoje (rxv-430rds)? Az istennek sem tudom osszekotni az SB Live!-ommal normalisan. Az erosito is, a hangkartya is tudja az 5.1-et, de megsem nem mukszik. Tud valaki segiteni?
  • nyunyu #56
    Huh. Lebuktam?
  • GamerBoy #53
    DJ Snake: igazad van! Le a PCs hangszórókkal! Régen legalább olcsók voltak, de ma már ezt sem lehet róluk elmondani. Kis fos hang, ha az ember rendesen akar házimozizni torzít a francba, ráírják, hogy 2500Watt, mert valami pöcs anno kitalálta a PMPO-t. Nem beszélve arról, hogy a Creative mittoménmilyen csodahangrendszer 85 ropi. Hát azért ne vicceljünk már!
  • Coine #45
    Nekem Jazz 5.1 van és 1általán nem recseg és az árához képes jóó, persze nem VL vagy Klipsch, de jó :-)

  • Coine #43
    Köszi, hol a VL Digitheater és Digi. DTS ?
    OZT hol van a legjobb szett a KLIPSCH?????
  • nyunyu #38
    Tobbi Onkyo erosito is sistereg nagy hangeronel, vagy csak en fogtam ki egy hibas 474-est?

    Ja, es milyen hangfalakat ajanlatok hozza? (Mar van ket kicsi Jamo-m. Surroundnak jo lesz :-) )
  • Pharaoh #33
    Helló!
    Megtudná nekem mondani valaki hogy miben külömbözik a J-9911 a J-9902-től? Mert csak úgy ránézésről szinte semmiben.
  • CSOCSO #24
    HEHEHE DE SZÉT SZEDTEM AZ OLDALT:)
  • CSOCSO #23
    vs.

    khm..khm ezek vernek mindent mindegyik a jazz től van és mindegyik igencsak ütőképes